Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
"Wytrysk ludwika" :D 
Autor Wiadomość

Post "Wytrysk ludwika" :D
Proszę się nie śmiać ;)

Jedyny ślad po tym doświadczeniu, znalazłem na naszym forum w wątku "mondre posty", ale jest tam on raczej w kategoriach humorystycznych. Również w necie nie znalazłem informacji na temat tego doświadczenia. Wzmianka o nim znajduje się na znanej każdemu stronie T.Plucińskiego ( http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek ) . Znajduje się tam również takie zdjęcie:

Obrazek

z podpisem: "(po "wytrysku Ludwika") zdjęcie z gościnnego występu na tegorocznym Festiwalu w Białymstoku"

Wiem, że oficjalnie w książce ma to tytuł "reakcja miedziowo-cyjankowa", czy coś takiego. Czy ma ktoś jakieś informacje n/t wykonania/przebiegu tego doświadczenia ?

13 wrz 2007, o 19:34
@MODERATOR

Do reakcji potreba perhydrolu, KI oraz ludwika[lub inego płynu do mycia naczyń]. KI jest katalizatorem rekacji uwalniania tlenu z h2o2. http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php? ... 8c5c51d77a

13 wrz 2007, o 20:27

znalazłem odpowiedż na takie samo pytanie na innym forum :D
Cytuj:
"Doświadczenia Chemiczne"
Tomasz Pluciński
wyd. Adamantan

moje wydanie to:
wyd. I
W-wa 1997

strona: 70-71
mozliwe ze inne wydania roznia sie troche miedzy soba (czyt. inna strona z doswiadczeniem)

tytul tego podrozdzialu:
Reakcja miedziowo-cyjankowa

jakies pytania=> PM

UWAGA: DOSWIADCZENIE Z CYJANKAMI KTORE SA SILNA TRUCIZNA !! WIEC WYKONUJ JE TYLKO W LABORATORIUM PO DOKLADNYM PRZYGOTOWANIU WSZYSTKIEGO !! I NIE ZMIENIAJ NICZEGO W STOSUNKU DO TEGO CO OPISUJE PLUCIńSKI

13 wrz 2007, o 20:39

Do reakcji potreba perhydrolu, KI oraz ludwika[lub inego płynu do mycia naczyń]. KI jest katalizatorem rekacji uwalniania tlenu z h2o2. http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php? ... 8c5c51d77a

Poszedłby redox, i wolny jod zabarwił by pianę. Poza tym tu całe jajo jest w tym, że to chyba wywala gwałtownie po jakimś czasie.

Sharker - tyle też znalazłem, tylko nie mam tej książki :]

13 wrz 2007, o 20:39

13 wrz 2007, o 20:42
@MODERATOR

No bezczelny po prostu. CU nie doprowadza do wytrysku (no moze z jakieś 30 lat temu doprowadzal).
wystarczy ludwika porządnie podniecić to bedzie wytrysk.

13 wrz 2007, o 21:09

Jak chcesz ray to możemy polemizować na ten temat w pogawędkach a tu trzeba się starać pomóc koledze zrobić "cudzy" (ludwika) wytrysk..... :D

13 wrz 2007, o 21:12

1. Takie sa skutki jak sie klasyki nei czyta : Sekowski Plucinski to duet ktory kazdy powinien przeczytac jak ma nawet z przodu kilkanascie literek a tym bardziej jak nie ma i dopiero zaczyna ;) Wiem czytanie boli :(
Szkoda tylko ze nei ma nowych wydan i nei mozna kupic.

2. CU nic nei zalatwia tym bardziej wytryskow

3. Polecam do przejrzenai Jargon (ciagle aktualizowany - nastepny jutro) oraz miniSEKS
jak sie komu kojarzy to juz sprawa jegoperwersyjnych mysli a jak co to jest to przylepione w ebookach i tamze mozna znalezc wzmiankowana pozycje w jakosciej takiej jakeij jest ale i tak dobrze zo komus sie chcialo podzielic

4. CrazyUser uprasza unizenie aby sprawe jego zdolnosci wytryskowych jako malo interesujaca i nieciekawa pozostawic okryta mgielka tajemnicy

13 wrz 2007, o 21:24

jak chcecie moge popytac w pazdzierniku u zrodla :) w koncu dr Plucinski jest z mojego uniwerka

13 wrz 2007, o 23:06

1. Takie sa skutki jak sie klasyki nei czyta : Sekowski Plucinski to duet ktory kazdy powinien przeczytac jak ma nawet z przodu kilkanascie literek a tym bardziej jak nie ma i dopiero zaczyna ;) Wiem czytanie boli :(

"Sękowskie" znam wszystkie, ale Plucińskiego nie mieli w bibliotece ;) Przyznam, że SEKSa nie sprawdziłem :oops:

Teraz juz mam ;)

14 wrz 2007, o 12:40

Muszę zadać pytanie na które bardzo potrzebuję odpowiedzi.

Jak sprzątnąć powstającą pianę?

Pokaz dla klasy, a ja nie wiem jak to zrobić :?

5 gru 2007, o 21:34

Jak sprzątnąć powstającą pianę?

Pianę tą usuniesz poprostu wodą, a z czasem ona opadnie, pęcherze powietrza pękną i zostanie tylko taka lekka pozostałość barwy płynu do mycia naczyń, jaki zastosowałeś.

AP.

5 gru 2007, o 23:23

nie chce zakladac nowego tematu wiec napisz tutaj

kazdy zna chyba doswiadczenie KI + H2O2 plus plyn do mycia naczyn ale czy robil ktos to doswiadczenie z dichromianem potasu zamiast jodku?

tak jak jest na tym filmiku??
http://www.youtube.com/watch?v=ZtRq_0ie ... re=related

4 mar 2009, o 21:04
@MODERATOR

Ze względu na kancerogenne działanie chromu VI wolałbym raczej jodku użyć.

4 mar 2009, o 21:18
@MODERATOR

2,5 % r-r CuSO4x5H2O
2% r-r KCN
1,5 M r-r NH3
3% r-r H2O2
W kolbie umieścić 3 ml r-r CuSO4 oraz 25 ml r-r amoniaku. Do niebieskiego r-r dodawać KCN (trucizna) aż do odbarwienia, z następnie jeszcze nieowelki nadmiar KCN. Łącznie zużywa się ok. 4,7 ml roztworu KCN.
Zachodzą następujące reakcje:
Cu2+ + 2NH3 + 2 H2O => Cu(OH)2 + 2NH4+
Cu(OH)2 + 4 NH3 => Cu(NH3)4(2+) + 2OH-
2Cu(NH3)4(2+) + 10 CN- => 2Cu(CN)4(3-) + 8 NH3 + (CN)2
niebieski bezbarwny
Reakcję uruchamia się przez dodanie 3 ml r-r nadtlenku wodoru do 10 ml r-r cyjanomiedzianu(I). Po jakimś czasie r-r nagle się zabarwia na niebiesko oraz wydziela tlen. Stąd piana.
Mechanizm. Po dodaniu H2O2 następuje utlenianie cyjanków do cyjanianów CNO-. Reakcja jest powolna. Po utlenieniu prawie całego nadmiaru cyjanków zachodzi w coraz większym stopniu rozpad kompleksu miedzi(I). Tworzy się Cu+ i CN-. Po tym wszystkim zachodzi reakcja:
2 Cu+ + H2O2 + 8NH3 => 2Cu(NH3)4(2+) + 2OH-
I+ II+
Niebieski kompleks miedzi jest katalizatorem rozkładu H2O2. Pojawienie się więc w r-r jonów miedzi wywołuje gwałtowny rozkład nadmiaru H2O2 i stąd jest wytrysk.

Cały opis pochodzi z książki autorstwa pana Tomka.
Pozdrawiam Analityk

12 mar 2009, o 17:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]