Wątek o metanolu sprowokował mnie do pewnej dyskusji.
Temat ten zakładam w zasadzie jako czysto teoretyczny - interesuje mnie sytuacja prawna odczynników chemicznych w Polsce, czyli co i jak i komu wolno kupować, bo mam wrażenie, że na dobrą sprawę, to nikt dokładnie nie wie. Na obecną chwilę mamy chyba następujące wykazy:
- Prekursorów środków odurzających. Na grupę I wymaga się przedstawienia pozwolenia, zaś na grupę II (słynna z KMnO4 H2SO4 i acetonem) napisania oświadczenia, są to wykazy stosunkowo nowe.
- Wykaz prekursorów biopaliw, etc.
- Wykaz trucizn "A", i środków szkodliwych "B", czyli załączniki do ustawy z 1963. Dawniej środki z wykazu "A" można było nabywać odpowiednim jednostkom za stosownym pozwoleniem, zaś z "B" podlegały ograniczeniom obrotu. Nie wnikam tu w istotę treści tych wykazów - lwią część wykazu A stanowią alkaloidy typu strychnina, stare i toksyczne lub groźne dla ekosystemów pestycydy zwłaszcza fosforo- i chloroorganiczne (Aldrin, Dieldrin, Demeton, Dichlorvos, etc.) , resztę zaś typowe trucizny typu cyjanki , fluorki, nitroprusydki, etc. Znajdują się tam również sole baru z wyj. BaSO4, próżno natomiast szukać azydków, dwuchromianów, PCl3, etc. Wykaz B zaś stanowi całkowitą mieszankę, począwszy od związków miedzi i cynku i wszystkich kwasów mineralnych właściwie pow 10%, a skończywszy na azydkach i związkach uranu (bardzo tox. przecież!). Chodzi mi o jedno. Czy te wykazy obowiązują ? Jakie pociągają następstwa prawne ? Jak widzę często panuje wolna amerykanka, wiadomo, że nikt nie sprzeda KCN pierwszemu lepszemu gościowi z ulicy, ale np. chemik.aip.pl pisze, że na "A" to tylko oświadczenie. Inni znowu, że
oni oświadczenie na związki T+. Tamci na to, inni nie. Itd. Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić aktualną sytuację prawną ? Oba wykazy, jak mi się wydaje chyba aktualne wersje (od lat ze słynnym "fosfór biały") załączam. (Ostatnio z wykazu A zniknął chyba metanol.)
Wykaz A
1. Acetonu cyjanohydryna
2. Agarycyna
3. Akonityna i jej sole
4. Apomorfina i jej sole
5. Arekolina i jej sole
6. Arsenu zwišzki, także organiczne, z wyjštkiem siarczków arsenu
7. Atropina (hyoscyamina) i jej sole
8. Baru zwišzki, z wyjštkiem siarczanu baru i węglanu baru
185. Złocienia (Chrysanthemum cinerariaefolium, C. roseum)
koszyczki (proszek perski) w mieszaninach powyżej 30%
186. Żelazicyjanki
187. Żelazocyjanki
UWAGI:
1) o stężeniu ponad 80% podlega przepisom dotyczšcym trucizn;
Dz.U. z 1981 r. Nr 15, poz. 72
2) podlega przepisom dotyczšcym trucizn; Dz. U. z 1963 r. Nr 2, poz.
10
3) podlega przepisom dotyczšcym trucizn; Dz. U. z 1983 r. Nr 75,
poz. 343
4) podlega przepisom dotyczšcym trucizn; Dz. U. z 1973 r. Nr 5, poz.
35
21 wrz 2007, o 00:12
krystofer
Nawet w B jest brom i związki Pb i Hg metaliczna A z nitrosprusydku truciznę zrobili ehh Gdzieś nawet pisało że HNO3 jest silną trucizną i stężenie 65% jest dopiero drażniące. Obejrzyjcie jeszcze TE BZDURY
http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/1314/ związki Bi, Zn, Sn, i inne są truciznami a pierw. promieniotwórcze są tylko szkodliwe
21 wrz 2007, o 08:28
Seth
**
Tak naprawdę to szalony ma rację, zgodnie z przepisami to bez stosownych wymagań nie powinno być możliwe kupienie czegokolwiek ze znakiem T, ze zwrotem R35 - żrący wymagane oświadczenie co do przeznaczenia, a najczęściej wymagane oświadczenia dotyczą prekursorów, ale wszystko zależy od firmy.
21 wrz 2007, o 10:04
szalony
Seth napisał(a):
Tak naprawdę to szalony ma rację, zgodnie z przepisami to bez stosownych wymagań nie powinno być możliwe kupienie czegokolwiek ze znakiem T, ze zwrotem R35 - żrący wymagane oświadczenie co do przeznaczenia, a najczęściej wymagane oświadczenia dotyczą prekursorów, ale wszystko zależy od firmy.
Po prostu dochodzi do pewnych paranoi Kupno w sklepie z odczynnikami toluenu czy acetonu wymaga wypełnienia oświadczenia, podczas gdy sole kadmu i ołowiu są na ogół dostępne od ręki.
Ubuntu -> Co do metali ciężkich, to żadne nie są "zdrowe w nadmiarze". Pomijając typowe trucizny typu Pb, Tl, Cd, Hg, itp. to wiele innych również jest mocno toksyczna. Sole miedzi były dawniej uważane za trucizny, a zatrucia grynszpanem (zasadowy octan miedzi) nie należały do rzadkości! Nawiasem mówiąc zatrucie podostre czy ostre związkami miedzi może dać objawy o wiele ostrzejsze niż zatrucie solami Pb, które się źle wchłaniają.. Tylko, że miedź nie ma takiego potencjału kumulatywnego, i od tego, że parę razy rozlałeś CuSO4 na rękę, czy wciągnąłeś przez przypadek odrobinę pyłu raczej nic ci się nie stanie, podczas gdy chroniczna ekspozycja na związki Pb czy Cd (a związki U to już pełny luksus ) może mieć fatalne skutki dla ciebie, o Twoich dzieciach nie wspominając To tak gwoli offtopica
Także wykazy te wydają się obecnie dość kuriozalne - Ba(NO3)2 jest na wykazie A, ale już taki fenol czy związki ołowiu = zakup bez problemów.
21 wrz 2007, o 12:05
Erajer
*
Nie wydaje mi się żeby ta lista była jakoś specjalnie aktułalna
Metanol - jest w wykazie B czyli jak rozumiem jest nie zdrowy ale można go kupić, tak zrozumiałem. Chciałem kupić metanol 2 dni temu w chemicznym i jest tylko na fakture nie można sprzedawać osobą prywatnym! Ale kwas, ksylen można jak się napisze że się nie będzie nim inchalować. Najciekawsze jest to, że w sklepie na przeiwko każdy może kupić metanol w formie paliwa do modeli (70:30 metanol:olej) i jest już dostępny dla każdego dzieciaka. Ach. Kraj paradoksu.
PS.: Przepraszam za zbyt emocjonalne podejście.
Naucz sie chlopie pisac po polsku!! //Tchemik
21 wrz 2007, o 12:46
szalony
Erajer napisał(a):
Nie wydaje mi się żeby ta lista była jakoś specjalnie aktułalna
Tego właśnie nie wiem. Kiedyś z ciekawości pytałem się w jednym sklepie, i otrzymałem informację, że "na wykaz A" wymagane jest pozwolenie, a od czasu do czasu "CBŚ czy coś w tym stylu" sprawdza co sprzedano Z kolei na chemik.aip.pl piszą "na wykaz A wciąż wymagamy oświadczenia", co sugeruje jakoby ten wykaz był nieaktualny.
Cytuj:
Chciałem kupić metanol 2 dni temu w chemicznym i jest tylko na fakture nie można sprzedawać osobą prywatnym!
Przecież można wystawić fakturę osobie prywatnej. Mogą tylko chcieć, żebyś NIPa podał.
21 wrz 2007, o 13:05
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Co do metanolu jak juz kiedys pisalem firma w ktorej pracuje zakupila takowy dosc bez problekmowo w ilosci okolo 200l, a jedynym warunkiem zakupu bylo podpisanie oswiadczenia o tresci nawiazujacej do nie uzytkowania metanolu jako biopaliwa, i oczywiscie faktury etc.
co za tym idzie - w razie jakiejs akcji przeciwko kartelom biopaliwowym osoby zajmujace sie zwalczaniem takowego przestepstwa, dostana kopie faktur z okregu z danymi ludzi i firm kupujacych metanol i przejda sie skontrolowac do czego zostal uzyty a pozniej w jaki sposob zneutralizowany - wiec do czasu nie robienia biopaliw firma nie bedzie odnosila zadnych konsekwencji i moze kupowac metanol na oswiadczenie oraz do swoich celow (bez wzgledu czy to trocizna czy tez nie) a tym bardziej firma ktora ma wprowadzone tzw. ISO 9001 (kontrola zarzadzania produkcja) ktora scisle normuje papierkowa robote, w ktorej to wszytko musi byc ladnie z fakturami, dostawcami, celem uzycia i odbiorcami ujete - wiec w razie jakis walkow na rynku paliwowym mozna bardzo latwo i sprawnie dojsc do tego o co biega i po co
natomiast osoby prywatnej nie da sie w taki latwy sposob kontrolowac, dlatego osoba prywatnym komponentow na biopaliwa sie nie sprzedaje
co do trucizn - to po co przecientnemu szaremu obywatelowi trucizny w domu ? zabic sie chce ? a moze kogos innego ?
jako osoba o ktorej nic w momecie kupna nie wiadomo - nie mozna jej tego typu rzeczy sprzedawac, natomiast firma to juz inna bajka - oni podlegaja innym zasada
az wreszcie substancje na ktore trzeba miec pozwolenia - to juz w zaleznosci od tego do czego jest dana substancja uzywana i do czego moze byc oraz oznacza sie wysokim stopniem niebezpieczenstwa uzytkowania - wtedy dla fizycznej osoby nie dostepna, dla kazdej lepszej firmy nie dostepna, dostepna tylko dla firm ktore potrafia udokumentowac ze nikomu sie nic nie stanie i nie beda dzialac na szkode kogos innego
ogolnie nie wiem ktore listy sa teraz aktualne, ale zapewne jest w nich sposoro bledow merytorycznych, ale zapewne byly robione w dobrej wierze i w opiece o bezpieczenstwo obywateli jak i dobre interesy panstwa (sic!)
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
21 wrz 2007, o 17:44
szalony
Sulik napisał(a):
wtedy dla fizycznej osoby nie dostepna,
Jak pisalem wyzej - teoria Chyba trudniej kupić wódę niż formalinę, zwłaszcza jak ktoś nie ma 18 lat
21 wrz 2007, o 17:55
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Ja byłbym za zniesieniem co po niektórych obostrzeń, a najlepiej:
"Dla wszystkich chemików, biologów i fizyków miesięczny przydział odczynników, szkła i innych potrzebnych urządzeń"
Uwielbiałbym taki rząd
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
21 wrz 2007, o 20:46
krystofer
A w POCHU CuSO4 jest teraz na tylko firmę Dlaczego? Gdzieś ktoś pisał że nawet wodorowęglanów nie sprzedają..
22 wrz 2007, o 08:33
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Widocznie nie są zainteresowani sprzedażą mikroskopijnych ilości...
22 wrz 2007, o 11:27
krystofer
250g i 500g to mikroskopijne ilosci?
22 wrz 2007, o 14:19
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Dokładnie.
Z taką drobnicą i klientami - amatorami są tylko kłopoty. I zarobić na nich też nie bardzo można
22 wrz 2007, o 17:02
V1
Wystarczy podać lipny NIP i REGON i wszystko ci sprzedadzą
22 wrz 2007, o 19:56
szalony
Są IMHO tańsi sprzedawcy niż POCHwa, więc nie ma nad czym ubolewać
22 wrz 2007, o 22:52
eko osiem[*]
odp.
Czytając ten temat musze sie wypowiedzieć , nie wszystko złotko co sie swieci zakupy czasem moga być koszmarem ,
Kupując trucizny nielegalnie czyli gdzies tam na zwykle oswiadczenie po pierwsze SPRZEDAJACY łamie prawo bo na zakup takowych potrzebne jest stosowne zezwolenie i pozwolenie na obrot truciznami co wydaje stosowny urzad
Nielegalne posiadanie takowych bez stosownych uprawnien ma swój paragraf w KK do czego dojda inne takie jak stw. zagrożenia dla mieszkancow itp.
Kupując na zwykle oswiadczenie czyli nielegalnie mozna liczyc sie z kontrolą która sprawdza warunki w jakich przechowywana jest trucizna w jakim celu zostala zakupiona i specyfikację rozchodu
Ryzyko takiej kontroli każdy ponosi samodzielnie , wiele firm posiadajacych na stanach mag. i w wykazach WIOŚ tego typu trucizny sugeruje się dawnym i nieaktualnym obecnie systemem sprzedaży na oswiadczenie , kupujac takowe bez stosownych pozwoleń narażamy sie na kontrole i ew. kłopoty z tym zw.
Kilkakrotnie już pisałem, iż : samo posiadanie jest juz karalne nawet wtedy kiedy kupujemy bez stosownego pozwolenia wyłacznie na oswiadczenie , pozbywajaca sie firma napewno zglosi ten fakt za jakis czas jak uzbiera odpowiednia ilosc oswiadczeń do wlasciwego urzedu z racji tego że sama posiada nielegalnie a takie oswiadczenie odpowiednio napisane zwolni z obowiazku i kar nadanych z urzedu za nielegalne posiadanie w tej firmie , dlatego zwykle stosowany jest ten chwyt
Prawie wszystkie trucizny sa monitorowane poprzez odpowiednie instytucje przy zakupie , jako kupujący bierzesz na siebie odpowiedzialnosc za kupiony towar a sprzedawca zawsze odp. że z nowymi przepisami sie nie zapoznal itp. kazdy adwokat go wybroni w razie wpadki bo istnieją przeciwstawne dla firm
Dodam od siebie że wiele firm posiadających nielegalnie toxyny dostaje karę w postaci finansowej za to tylko że posiada nielegalnie z racji ustawy i jest im na rekę odstąpić za oswiadczenie .
Unikajmy takich sprzedawcow oferujących bez zezwolenia i wymagajacych tyko oswiadczenia
sorka za rozpisanie ale temat jest mi znajomy
pozdro.
eko.
23 wrz 2007, o 00:48
krystofer
Ale takie duże przedsiębiortwo Standard.pl chwali się że zarabia w milionach $
i wysyła odczynniki nawet do Izraela sprzedaje prywatnie bez żadnych kfitów K2Cr2O7 bo pytałem się
23 wrz 2007, o 08:50
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
Cytuj:
Kupując trucizny nielegalnie czyli gdzies tam na zwykle oswiadczenie po pierwsze SPRZEDAJACY łamie prawo bo na zakup takowych potrzebne jest stosowne zezwolenie i pozwolenie na obrot truciznami co wydaje stosowny urzad Exclamation
Ja kupiłem np. 100 g cz. BaCl2 w sklepie chemicznym w Bielsku i sprzedawca nie podpisywałem niczego chociaż związek ten jest toxyczny
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość