Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Brom-Otrzymywanie 
Autor Wiadomość

Post Brom-Otrzymywanie
W aptece kupiłem sól bromowaną do kąpieli ( nie posiadam bromku potasu ani sodu więc nie miałem wyjścia ).Rozpuściłem sól w wodzie a następnie dodałem gazowego chloru.Roztwór zmienił barwę na żółtą , potem dodałem chloroform,brom zaczął rozpuszczać się w chloroformie który zmieniał barwę z przezroczystej na czerwoną i coraz ciemniejszą.
Jak mam teraz wydzielić brom z chloroformu ? przeprowadzić destylację..? wiecie może w jakiej temperaturze ..? gdzieś pisało że ok 60 *C

14 paź 2007, o 21:10

a mozesz mi wytłumaczyc co to jest ta sol bromowa bo nie bardzo kojarze...

Obrazek

Obrazek

14 paź 2007, o 21:12
@MODERATOR

shit zawierajacy glownie NaCl, oprocz tego Mg2+, Ca2+ i dosyc mala ilosc I- oraz Br-

Z destylacja zycze powodzenia. Br wrze w 59st.C, chlorogorm w 62st.C...

Ostatnio edytowano 14 paź 2007, o 21:29 przez raymundo, łącznie edytowano 1 raz

14 paź 2007, o 21:21

shit zawierajacy glownie NaCl, oprocz tego Mg2+, Ca2+ i dosyc mala ilosc I- oraz Br-

:? w takim razie nie polecam. Lepiej załatw sobie bromku potasu jest nie tak drogi a z pewnościa taniej Ci wyjdzie jeżeli chodzi o otrzymywanie bromu

(po drugie jeśli ta sól zawiera jony jodkowe to po nasyceniu roztworu chlorem osadził Ci sie dodatkowo jod, który przereagował z chloroformem i masz teraz mieszanine więc nie wyjdziesz z tego cało :P

Obrazek

Obrazek

14 paź 2007, o 21:28

:? w takim razie nie polecam. Lepiej załatw sobie bromku potasu jest nie tak drogi a z pewnościa taniej Ci wyjdzie jeżeli chodzi o otrzymywanie bromu

(po drugie jeśli ta sól zawiera jony jodkowe to po nasyceniu roztworu chlorem osadził Ci sie dodatkowo jod, który przereagował z chloroformem i masz teraz mieszanine więc nie wyjdziesz z tego cało :P

nie, gdyż najpierw wypada jod, który łatwiej jest utlenić do jodanu IO3(-) niż utlenić bromki do bromu, czyli zapiszemy to tak chronologicznie:

1) 2I(-)+Cl2===>2Cl(-)+I2
2) I2+6Cl2+6H2O===>IO3(-)+12Cl(-)+12H(+)
3) 2Br(-)+Cl2===>2Cl(-)+Br2

jeśli do mieszaniny jodków i bromków dodać kroplę chloroformu czy CCl4 i wprowadzać chlor, to widać, jak kropla tego rozpuszczalnika na dnie zmienia kolor na fioletowy (od wolnego jodu), następnie się odbarwia (utleniania do jodanów) i potem pojawia się barwa brunatna (od wolnego Br2). Natomiast jod nie reaguje z CHCl3, w wręcz przeciwnie, to chlor będzie reagował z jodoformem (CHI3), ale nam to nie grozi, bo nie mamy jodoformu w tym. Jeśli więc autorowi pytania zależy tylko na wodzie bromowej, to fazę organiczną, czyli twój r-r chloroformowy wlej do wody i nastąpi ekstarkcja bromu do wody. Ostatecznie poprzez destylację takiej wody bromowej można otrzymać małe ilości bromu. z resztą lepiej byłoby od razu destylować z mieszaniny poreakcyjnej, niż bawić się w ekstrakcję. :)

Obrazek
weź udział:

14 paź 2007, o 23:58

Tak masz rację, chloroform zgromadzony na dnie naczynia najpierw ma barwę fioletową, jeśli wprowadzę więcej gazowego chloru do tego r-r to dopiero wtedy brom zacznie rozpuszczać się w chloroformie...?
następnie chloroform z bromem wlewam do wody brom przechodzi do niej , potem destyluję i mam trochę bromu...tak ?

Dzięki bardzo za odpowiedz ! :)

15 paź 2007, o 14:19

A nie lepiej by było zrobić ekstrakcje zamiast wodą to rozcieńczonym r-r NaOH ?? Otrzymamy wtedy mieszankę KBr i KBrO3, którą można spokojnie wysuszyć. Jeśli będziemy chcieli zwykłą wodę bromową to rozpuszczamy trochę tego w wodzie i dodajemy kilka kropel jakiegoś kwasu. Ewentualnie można dać od razu stężony H2SO4 i oddestylować brom (na pewno będzie to łatwiejsze niż destylacja litra wody bromowej :wink: ).

15 paź 2007, o 14:49

no tak,też tak można zrobić chyba nawet ten sposób będzie lepszy.

chloroform ma teraz barwę czerwono-wiśniową, powinna być brunatno-czerwona...?

15 paź 2007, o 18:06

to chyba bardziej świadczy o obecności jodu niż bromu, patrz co napisałem poprzednio :wink:

Obrazek
weź udział:

15 paź 2007, o 18:23

Jeżeli działamy na mieszaninę jodków i bromków wodą chlorowaną lub chlorem wobec rozpuszczalnika organicznego,zachodzą kolejno reakcję
-najpierw wydziela się wolny jod :chloroform ruguję jodu,dlatego zabarwia się na fiołkowo.
-następnie w miarę dodawania chloru wyrugowany jod utlenia się na kwas jodowy,warstwa chloroformu po wstrząsaniu odbarwia się: wtedy dopiero po dodaniu kolejnej porcji chloru lub wody chlorowanej zaczyna wydzielać się wolny brom co sygnalizuję czerwonobrunatne zabarwienie się rozpuszczalnika.

Tak właśnie zrobiłem, tylko że chloroform nie jest aż tak do końca czerwonobrunatny, bardziej czerwonopomarańczowy, przedtem był wiśniowy ale trochę stracił kolor.
Spróbuję wydzielić teraz z tego brom , zobaczę co z tego wyjdzie.
POZDRO!

15 paź 2007, o 21:48

Nic z tego nie wyszło,chloroform wyparował brom też,butelka była nieszczelna :(

A czy otrzymam trochę jodku potasu wlewając jodynę do roztworu węglanu potasu (jadyna składa się z :jod,jodek potasu,etanol) więc etanol chyba wyparuję a jod przereaguje z węglanem potasu.... mogę się mylić.. :wink:

16 paź 2007, o 17:30

A nie lepiej z jodyny odparować etanol ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

16 paź 2007, o 19:15

Już próbowałem jod też wyparowywuję,ale trochę pózniej niż etanol.Tylko ja nie chcę otrzymywać jodu a dopiero potem z niego jodek potasu.Ja chcę od razu zrobić tak by otrzymać jodek potasu.Jodyna i węglan potasu ,otrzymam trochę jodku potasu ?

16 paź 2007, o 21:08

Do wodnego r-r węglanu potasu wlałem jodynę,która odbarwiła się.
Dlaczego tak się stało..? powstał jodek potasu który jest bezbarwny..tak ?
mogę się mylić jakby co.. :roll:

16 paź 2007, o 23:05

co do jodku potasu polecam kupić bo jest całkiem niezbędny w labie a czystego go raczej nie otrzymasz

:wink:

Obrazek

Obrazek

16 paź 2007, o 23:20

Przecież w jodynie jest jodek potasu i nie trzeba go otrzymywać z jodu. Jak stwierdziłeś etanol odparuje, trochę później jod, a jodek potasu ci zostanie.

Przynajmniej ja tak uważam. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

17 paź 2007, o 08:12
**

w reakcji jodu z węglanem otrzymałeś mieszaninę jodku i jodanu potasu.
Na początek polecam preparatykę nieorganiczną supniewskiego (dostępna w SEKS) a odpowie na wiele twoich pytań.

17 paź 2007, o 08:52

Hehe... Sypnij sodu do jodyny, gwarantuję, że jodek powstanie.

Oczywiście to żart. Jeśli chcesz się pobawić, to wciepaj do jodyny cynku i powytrząchaj, odsącz i zadawaj roztwór NaOH, albo (a może i lepiej) węglanem, strąci się cynk (znaczy odpowiedni związek).

Tylko nie przeholuj z zasadą, bo:
1. Nie chcesz chyba mieć jodku w mieszaninie z węglanem?
2. Cynk, o ile pewnie wiesz, jest amfoterem.

19 paź 2007, o 21:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]