No sorry ale octan manganu jest rozpuszczalny.
A tak w ogole Silence! I'll kill you!
19 paź 2007, o 19:10
Vikuserro
Pewnie na tabeli rozpuszczalności było źle napisane...
To proszę, poradzcie mi dobrą, tego typu reakcję...
19 paź 2007, o 19:26
Seth
**
Powiem szczerze, że takie tematy zaczynają mnie drażnić, chyba już stary jestem ale może to też lenistwo młodych ludzi, którym nie chce się nic przeczytać. W seksie jest pełno książek Sękowskiego, Pluciński itp. ale po co czytać kiedy lepiej pisać co mogę z tym zrobić to samo tyczy się zadań z chemii nieraz tak prostych, że śmiać się chce, ale po co myśleć kiedy wystarczy się zarejestrować na vortalu i w pierwszym poście od razu ratunku, pomóżcie bo umrę. Cyba mam zły dzień.
23 paź 2007, o 11:54
szalony
Vikuserro napisał(a):
Pewnie na tabeli rozpuszczalności było źle napisane... To proszę, poradzcie mi dobrą, tego typu reakcję...
Tabela rozpuszczalności ci poradzi, a kolory powinieneś znać. Jak nie -> wikipedia.
23 paź 2007, o 15:57
Tomek Mały Chemik
Ja mam S,kclo3,bna,kno3,Ba(NO3)2,azotan amonu,azotan potasu,azotan strontu i lont xd
_________________ Jak wszyscy mają gwiazdkę to ja też chcę!!!:]
ja mam:
-C6H5COONa (benzoesan sodu)
-NH4NO3 (azotan amonu)
-KClO3 (chloran potasu)
-NaOH (wodorotlenek sodu)
-Mg (magnez)
-KNO3 (azotan potasu)
-KMnO4 (nadmanganian potasu)
-Fe2O3 (tlenek żelaza)
-S (siarka)
a reszta to domowe nap. węgiel, wodorowęglan sodu,
proszek do pieczenia. robiłem już amoniak z NH4NO3 i NaOH i wyszedł piękny. napiszcie co można jeszcze zrobić z tych składników. najlepiej kwasy.
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
To temat o doświadczeniach - co z Twoich odczynów można uzyskać? więcej pirotechniki mój kolego. Przy takim asortymencie to wiele ciekawych pokazów uzyskać można, ale jak zawsze ostrożnie z paluchami, jest ich tylko 10...
Jak możesz stwierdzić, że amoniak jest piękny przecież jest przeźroczystym gazem... gdybyś się jeszcze w siarkowca zaopatrzył, to mogłaby u Ciebie ruszyć produkcja kwasów dla własnych potrzeb, bo z tego, co tam widzę samych kwasów jako tako nie wyciągniesz Dlatego polecam piro
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
18 gru 2007, o 21:44
raymundo
@MODERATOR
No dlaczego? Spalic siarke a powstaly SO2 rozpuścić w wodzie.
18 gru 2007, o 21:51
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
No ok raymundo, ale co mu nawet to H2SO3 da to nietrwały kwas. Jak ci sie nudzi i masz szkło, to z tej siarki i SO2 katalizując tlenkiem żelaza zrób sobie H2SO4 Fakt, troche rozcieńczony roztwór, ale zawsze coś Chyba że z tego SO2 jakieś siarczyny zrobisz.
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
18 gru 2007, o 22:48
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Cicho nie każdy posiada O<sub>2</sub> i monotlenek diwodoru no tak, ale siarkowy(IV) to raczej słaby kwas... chociaż... z magnezem powinien ładnie przereagować. A z tlenkiem żelaza wydaje mi się, że też ruszy...
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Proszę o poradę jakie rekcje mogę przeprowadzić z tymi odczynnikami.
Jeżeli ktoś chcę mogę sprzedać niektóre odczynniki lub wymienić się za np.JK-Jodek Potasu , Nadcloran Strątu lub Kwas Siarkowy albo Solny , (Azotowy) (a w zamian mogę odstąpić : Azotan Srebra,Wodorotlenek Baru,Chlorek Kobaltu , Fenolftaleina,Wodorotlenek Potasu) Proszę o Kontakt!
Dziękuje!!!
to nie sklep i to ze sklepu to daj tam oferte tylko // doz
_________________ "Myśle więc jestem"
19 gru 2007, o 18:15
manin88
Co ciekawego mogę zrobic z rodanku sodu i rodanku ołowiu?
21 sty 2008, o 20:27
raymundo
@MODERATOR
sztuczną krew np. mieszasz r-r rodanku z r-rem soli żelaza III
21 sty 2008, o 20:38
manin88
raymundo napisał(a):
sztuczną krew np. mieszasz r-r rodanku z r-rem soli żelaza III
Dziękuję napewno spróbuję.A co mogę zrobić z Na2O2 ?
21 sty 2008, o 21:36
BART1234
SianoPIS!
Gdzieś czytałem że Na2O2 jest bardzo silnym utleniaczem i w kontakcie z jakąś substancją organiczną zapala się. Nie jestem tego pewien ale jeśli będe posiadał nadtlenek sodu to spróbóje.
Jeśli masz zamiar to zrobić to najpierw w bardzo małych ilościach.
Przepraszam że pytam oto w tym temacie ale mam pytanie odnośnie nadtlenku sodu. Jak go otrzymać w prosty sposób (np. z użyciem nadtlenku wodoru), chodzi mi przedewszystkim o proporcje.
/w supniewskim zobacz/Ray
21 sty 2008, o 21:58
Sharker
BART1234 napisał(a):
Przepraszam że pytam oto w tym temacie ale mam pytanie odnośnie nadtlenku sodu. Jak go otrzymać w prosty sposób (np. z użyciem nadtlenku wodoru), chodzi mi przede wszystkim o proporcje.
Np. (Supniewski)
2NaOH + H2O2 --> Na2O2 + 2H2O
Ochładzasz do 0 st. NaOH (4g 10 %) i wkraplasz 8.5 g 4% r-r H2O2 ale to tylko ogólnie, szczegóły masz w książce (dział e-booki)
manin88 napisał(a):
Dziękuję napewno spróbuję.A co mogę zrobić z Na2O2 ?
Np. służy do wykrywania wody krystalizacyjnej (podczas wydziela się tlen)
21 sty 2008, o 22:15
manin88
A ciekawego można jeszcze zrobić z Na2O2 , rodanku sodu i rodanku ołowiu // uważaj z rodankiem bo nieumiejętne obchodzenie się (zadanie kwasami, czynnikami utleniającymi), i może być bardzo niebezpiecznie! i nie pisz stale tego samego, pytasz się już piąty raz /szalony
24 sty 2008, o 18:41
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
BART1234 napisał(a):
Gdzieś czytałem że Na2O2 jest bardzo silnym utleniaczem i w kontakcie z jakąś substancją organiczną zapala się
Jest nawet takie doświadczenie. Na suche trociny sypiesz cienką warstwę nadtlenku sodu, po czym dajesz z pipety kilka ml wody. Trociny sie zapalają na skutek tego, że z mieszaniny wydziela sie nadtlenek wodoru,a całość silnilnie sie rozgrzewa skutkiem powstawania NaOH, przy czym nadtlenek rozkłada sie na tlen i wode, a ciepło wystarczy do zapłonu trocin. No i trzeba zauważyć że trociny mają stosunkową mocno rozwiniętą powierzchnie plus tlen który sie wydziela.
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
24 sty 2008, o 20:17
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
myslalem ze nigdy nie napisze w tym temacie swojego postu ( a przynajmniej nie jako osoba pytajaca) ale raz sie zyje;p
Z KMnO4 możesz dużo ciekawych rzeczy zrobić np.:
-H2O2+KMnO4 (fontanna pary)
-Gliceryna+KMnO4 (Samozapłon)
-"Chemiczna zapałka"
-"Burza w probówce"
Więcej informacji poszukaj na vmc
Nadtlenek sodu w kontakcie z paliwem ponoć zapala się.
Stapiasz chloran potasu i wrzucarz żelke haribo albo szczypte siarki. Albo też możesz sobie z niego zrobić zapałki, kapiszony.
Poszukaj na vortalach chemicznych a napewno coś znajdziesz. I nawet spory asortyment masz.
poza tym kupuje sie odczyny do doświadczeń...............
24 sty 2008, o 21:30
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
no tak dziekuje za pomysly ale szczerze mowiac chodzilo mi o cos takiego mniej znanego niz te wszystkie doswiadczenia z roznych stron chemicznych.
poprostu cos nowego
edit: totez wlasnie napisalem ze znam wiekszosc tych doswiadczen i to do nich wlanie te odczyny sa. pozstale pozbieralem gdzies po sklepach .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości