Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
mrówczan butylu 
Autor Wiadomość

Post mrówczan butylu
Witam.

Mam pewien problem. Mam otrzymać mrówczan butylu, korzystając m.in. z 0,514m 1-butanolu.
Znalazłem jedną metodę w Voglu, w której korzystamy z kwasu mrówkowego oraz z 0,5m 1-butanolu. Wydajność jest około 75%. Jest tylko jeden problem, muszę ogrzewać roztwór w temperaturze wrzenia przez 24h. Niestety nie mam tyle czasu. No, chyba że jest możliwość nastawienia aparatury dzień przed laboratorium... ale wątpię :twisted: .
Znacie może inną szybszą i o dużej wydajności metodę syntezy mrówczanu butylu z 0,514m 1-butanolu.
Jeśli nie gotowy przepis to proszę o podanie literatury, z której mógłbym skorzystać.

Wielkie dzięki.

paniscus

Pure Evil Never Really Dies.

Technologia Chemii... nie dla idiotów!

19 paź 2007, o 21:02

Moze po prostu ogrzewac przez tyle czasu ile bedziesz mial podczas laboratorium, a pozniej zostawic to w bezpiecznym i zaufanym miejscu... :)

Moge spekulowac, ze ogrzewanie jedynie przyspiesza kinetyke tej reakcji, wiec brak ogrzewania spowodowalby wolniejszy przebieg reakcji...

20 paź 2007, o 14:24
@MODERATOR

A dodanie H2SO4 przypadkiem tego nie przyspieszy?

20 paź 2007, o 15:09
@MODERATOR

kwasy katalizują tą reakcję w obie strony, dlatego ważne jest usuwanie wody ze srodowiska reakcji. W podanym przepisie chyba ja odparowują, natomiast użycie H2SO4 też jej trochę ze sobą "zwiąże"

20 paź 2007, o 15:15

już gdzieś pisalam, jaką metoda polecam robić estry małocząsteczkowe: w kolbie umieśc alkohol i kwas, dodaj benzenu, na kolbę nalóż nasadke azeotropową, kolbę ogrzewaj - niech zawartośc wrze (szamotki-gamlotki !! ). Benzen będzie destylował wraz z wytwarzajaca sie wodą jako azeotrop, przejdzie do nasadki, tam woda opadnie, a benzen wraca do kolby. Nie potrafie powiedzieć, jak dlugo grzać zawartośc kolby, ale ester otrzymasz na pewno :) :)

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

20 paź 2007, o 17:15

Moge spekulowac, ze ogrzewanie jedynie przyspiesza kinetyke tej reakcji, wiec brak ogrzewania spowodowalby wolniejszy przebieg reakcji...

owszem, ogrzewamie mozna przerwać, zostawić na tydzień w szafce do następnego laboratorium i potem dogrzać

Obrazek
weź udział:

20 paź 2007, o 21:28

Dziękuję za odzew.
Znalazłem szybszy sposób na syntezę tego estru niż ten z Vogla.
Mieszaninę nalewamy do kolumny Vigreux z zamontowaną nasadką azeotropową i ogrzewamy kilka godzin. Odbierając fazę wodną. Następnie ester przemywamy i starannie suszymy. Destylujemy z kolbki Claisena, posiadającego fragment kolumny Vigreux. I znowu suszymy.
Wydajność ok 78%

Mam jeszcze jedno pytanie jakie są reakcje uboczne r. estryfikacji, bo wydajność przecież wynosi 78%. Pomijam w tym przypadku reakcję hydrolizy, gdzieś ta reszta musiała przereagować.
HCOOH + n-C4H9OH => HCOOCH2CH2CH2CH3 + H2O

Mamy tu cztery potencjalne substraty, więc możliwości nie powinno być zbyt wiele... ale ciężko mi znaleźć. :?

pozdrawiam paniscus

27 paź 2007, o 13:44

Slyszal Jegomosc kiedys o reakcjach rownowagowych ? :)

paniscus napisał(a):
[...] gdzieś ta reszta musiała przereagować [...]

Moze wlasnie niekoniecznie...

27 paź 2007, o 15:37

Jegomość słyszał o takich reakcjach. Napisałem przecież, że nie biorę pod uwagę reakcji hydrolizy. Warstwa wodna jest na bieżąco usuwana z roztworu, więc równowagę przesuwa się w stronę produktów. Oczywiście jest jakiś mały stopień udziału reakcji hydrolizy, ale wtedy wydajność byłaby ponad 90% z uwzględnieniem niedokładnie przeprowadzonych czynności, a nie jest.
Myślałem jeszcze o stratach w trakcie suszenia, ale też to nie jest chyba to.
Dzięki za propozycję.

pozdrawiam paniscus

27 paź 2007, o 16:51

kwas + ester -> bezwodnik + alkohol
Wiec masz potencjalna reakcje (nie znam warunkow)

Poza tym mimo to ze to jest alkohol 1 rzedu to mozliwa jest jakas tam malo % eliminacja tego alkoholu.

No i jak juz wspomniano o reakcji rownowagowej, a skoro masz dest.azeotropowa to wydajnosc Ci wzrosnie ale i ta kczesc wody Ci pozostanie.

aha co do kwasu mrowkowego to nietrzba katalizowac kwasem siarkowym bo on jest na tyle silny ze sam skatalizuje reakcje, a poza tym kwas sairkowy rozklada kwas mrowkowy na CO i H2O

13 lis 2007, o 00:30

Mam jeszcze jedno pytanie jakie są reakcje uboczne r. estryfikacji, bo wydajność przecież wynosi 78%. Pomijam w tym przypadku reakcję hydrolizy, gdzieś ta reszta musiała przereagować.
HCOOH + n-C4H9OH => HCOOCH2CH2CH2CH3 + H2O

Mamy tu cztery potencjalne substraty, więc możliwości nie powinno być zbyt wiele... ale ciężko mi znaleźć. :?

Po pierwsze: należy odrózniać od siebie wydajność reakcji od wydajności przepisu, te 78% to wydajność przepisu. Wydajności reakcji nie znamy.... Wiemy tylko, że jest wyższa niż 78%. Każda operacja jednostkowa, typu przemywanie, suszenie, destylacja powoduje straty części produktu. udział wszelakich reakcji ubocznych może być tak naprawdę minimalny. A jeśli już, to może tu zachodzić eliminacja alkoholu, dehydratacja do eteru, a nawet zwęglenie części substratów pod wpływem H2SO4...

RADO napisał(a):
W Marchu jest reakcja gdzie:

kwas + ester -> bezwodnik + alkohol
Wiec masz potencjalna reakcje (nie znam warunkow)

aha co do kwasu mrowkowego to nietrzba katalizowac kwasem siarkowym bo on jest na tyle silny ze sam skatalizuje reakcje, a poza tym kwas sairkowy rozklada kwas mrowkowy na CO i H2O

Tyle że w naszych warunkach ta reakcja jest nieodwracalna i biegnie w stronę przeciwną...

I kłóciłbym się, czy przypadek kwasu mrówkowego mozna nazwać katalizą...

Obrazek
weź udział:

13 lis 2007, o 01:23

Cytuj:
A jeśli już, to może tu zachodzić eliminacja alkoholu, dehydratacja do eteru, a nawet zwęglenie części substratów pod wpływem H2SO4...

Tylko, że nie używam H2SO4, ale jak RADO pisał HCOOH to też silny kwas. Może zachodzić w jakimś tam małym stopniu, eliminacja alkoholu pod wpływem HCOOH, o tworzeniu eteru też myślałem.

2[CH3CH2CH2CH2OH] =H(+)=> CH3CH2CH2CH2-O-CH2CH2CH2CH3

bo transestryfikacja z rozpadem wiązania R--OH raczej nie zachodzi.

Cytuj:
należy odrózniać od siebie wydajność reakcji od wydajności przepisu,

wiem, wiem 8) . Te czynności mechaniczne, dobrze przeprowadzone to straty maks. 10%.

ech... nie ma co gdybać, coś tam jest co powoduje straty i tyle starczy :P

pozdrawiam paniscus

13 lis 2007, o 10:50

bo transestryfikacja z rozpadem wiązania R--OH raczej nie zachodzi.

racja, bo nie ma możliwości transestryfikacji tutaj.

Obrazek
weź udział:

13 lis 2007, o 20:46

No dobra moze zle slowo autokatalizator, al jego moc jest na tyle duza ze niepotrzeba dodwac katalizatora, a ze wzgledu na rekacje uboczna kwasu mrowkowego i kwasu siarkowego ta estryfikacja przy uzyciu kw siarkowego mogla by byc nieco bardziej uciazliwa chyba

Fakt z ta reakcja z ktora napisalem, jednak ona tam niezajdzie jak bylo wyzej napisane.

No a transestryfikacja to odpada bo przeciez mamy 1 alkohol, wiec teoretycznie moze zajsc i zachodzi ale produkt przeciez jest ten sam.

13 lis 2007, o 21:11

tak, ustala się równowaga, która jak wiadomo jest zawsze dynamiczna. Ale nie ma sensu wg mnie mówić o transestryfikacji, skoro mamy ciągle ten sam ester i jego stężenie jest stałe w mieszaninie równowagowej. Myslę że możemy już temat zakończyć :wink:

Obrazek
weź udział:

14 lis 2007, o 11:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]