Orzymywanie siarki z soli gorzkiej
Czy wiecie jak się robi siarkę z soli gorzkiej(siarczan magnezu)? mam jej aż ok460g i chcę z niej zrobić siarkę
30 paź 2007, o 16:23
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
Re: Orzymywanie siarki z soli gorzkiej
rakieta napisał(a):
Czy wiecie jak się robi siarkę z soli gorzkiej(siarczan magnezu)? mam jej aż ok460g i chcę z niej zrobić siarkę
Oj kolego jeśli potrzebujesz jej do piro to najlepiej kupić bo praktycznie każda metoda otrzymywania siarki w domowych warunkach jest nieopłacalna. A sól gorzką sobie zostaw, przyda się... w ciężkich stanach
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
30 paź 2007, o 16:47
jaozyrys
@MODERATOR
jejku, to rzeczywiście oszałamiająca ilośc samej siarki jest w tym wagowo ok. 123g, taka ilośc pyłu siarki kosztuje hmmm... 50gr? btw nie znam zadnej metody redukowania siarczanow VI do siarki, orientuje sie ktos co do tego?
30 paź 2007, o 18:00
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
jaozyrys napisał(a):
jejku, to rzeczywiście oszałamiająca ilośc samej siarki jest w tym wagowo ok. 123g, taka ilośc pyłu siarki kosztuje hmmm... 50gr? btw nie znam zadnej metody redukowania siarczanow VI do siarki, orientuje sie ktos co do tego?
rozklad termiczny w temperaturze luku elektrycznego ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
30 paź 2007, o 19:30
gambit
**
Można jakoś zredukować ten MgSO4 do MgS? Póżniej wyprzeć H2S i utlenić do S np KMnO4..
Można jakoś zredukować ten MgSO4 do MgS? Póżniej wyprzeć H2S i utlenić do S np KMnO4..
Jasne, siarczany (VI) można redukować węglem pierwiastkowym przy czym powstaje siarczek oraz wydziela się CO, czyli reakcję trzeba wykonać pod wyciągiem Z siarczku można albo otrzymać tak jak piszesz H2S i utlenić go KMnO4, I2, Lub FeCl3 lub wytrącić siarczek srebra (I), który w reakcji z kwasem azotowym (V) da siarke (rzecz jasna jest to nieopłacalne )
pzdr..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości