Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
podchloryn potasu? 
Autor Wiadomość

Post podchloryn potasu?
witam :)

mam mozliwosc posiadania podchlorynu potasu i to nasuwaja mi sie pytania : jak czytalem w kartach charakterystyk to niem jest to substancja najbezpiczniejsza ,po 1 zraca po 2 uwalnia gazowy chlor

chcialem sie was poradzic czy moze ktos mial juz do czynienia z podchlorynem i wie ze rzeczywiscie on jest taki niebezpieczny?

1 lis 2007, o 19:14

Hmmm może by tak poczytać trochę o podchlorynach? Najpopularniejszym podchlorynem jest oczywiście wapno chlorowane czyli Ca(ClO)2. Musisz zachować ostożnośc z uwagi na właściwości utleniające i pamiętać, że w środowisku kwaśnym i zasadowym wydziela się wolny chlor a poza tym podstawowe BHP :wink:

Obrazek

Obrazek

1 lis 2007, o 19:20

totez wlasnie czytalem i stad moje obawy co do tego odczynnika.hmm a czy on wogole jest przydatny w domowym lab? mozna z niego cos interesujacego otrzymac i jezeli tak czy ktos moze juz tego próbowal?

a co z podchlorynem sodu ,ma podobne własciwosci ,czy tez do czgeos sie moze nadac w lab?

1 lis 2007, o 19:26

Dostanę gwiazdkęQuestion

Jeżeli rzeczywiście chcesz * może wykazałbyś sie tak samodzielnością i poszukał :roll: . Gwiazdek nie dostaje się za same pytania ale za mądre pytania więc zanim coś napiszesz warto to przemyśleć

uszaty43 napisał(a):
totez wlasnie czytalem i stad moje obawy co do tego odczynnika.hmm a czy on wogole jest przydatny w domowym lab? mozna z niego cos interesujacego otrzymac i jezeli tak czy ktos moze juz tego próbowal?

Przydatny? Jak dotąd nie słyszałem aby jakikolwiek chemik mówił, że istnieją nieprzydatne odczynniki...

Otrzymać z tego można m.in. inne podchloryny, tlen atomowy i duuużo chloru :P

Obrazek

Obrazek

1 lis 2007, o 19:49

w moim rozumieniu przydatny zanczy tez bezpieczny.

w temacie chodzilo mi zeby ktos z forum podzielil sie swoimi spostrzezeniami na temat tego odczynnika i srodków ostroznosci jakie nalezy zachowac przy pracy z nim ,a nie poszukal mi jego wlasciwosci i opisu.wiec chyba w internecie nie znajde osobistych spostrzezen,hm??

1 lis 2007, o 19:59

środowisku kwaśnym i zasadowym wydziela się wolny chlor

No tu się nie zgodzę. Roztwór podchlorynu specjalnie się alkalizuje żeby nie ulegał dysproporcjonowaniu do chloru, albo chlorynu.
Na pewno trzeba z nim uważać, ale to jak z każdym odczynnikiem. Sam się pewnie spotkałeś z NaClO (który ma właściwości podobne do KClO) w jakimś wybielaczu.
Co do zastosowań to jest ich dużo i masz w czym wybierać :wink: . Po pierwsze jako utleniacz w wielu reakcjach. Jeśli masz go dużo to możesz przerabiać na chloran, albo nadchloran :wink: .

1 lis 2007, o 23:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]