Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Wentylator 
Autor Wiadomość

Post Wentylator
Czy któryś z drogich użytkowników forum mógłbym mi powiedzieć jaki wyciąg / wenetyalor zamontować w dygestorium i czy lepiej żeby powietrze wydmuchiwać przez dach czy ścianę boczną?
Laboratorium jest w starym barku więc nie ma problem z którą kolwiek opcją.

Czy wentylator poninien być bezpośrednio w kominie czy lepiej żeby wdmóchiwał do niego powietrze pod kątem żeby wywołać ciąg.

Chodzi mi przede wszystkim o wzglęgy bespieczeństwa
,czy w wypadku umieszczenia wentylatora bezpośredni w rurze wentylayjnej nie zostanie on zniszczony przez różne rzrące opary?

W załącznku jest rysunek poglądowy prosze pisać króra opcja jest lepsza.

Załączniki:
bez tytułu.GIF
bez tytułu.GIF [ 5 KiB | Przeglądane 8044 razy ]
4 lis 2007, o 18:42

Zależy jaki wentylator posiadasz i jak chcesz ustawić wyciąg z dygestorium. Niektórzy w dygestoriach montują wyciąg w "suficie" dygestorium, co przy wysokim dygestorium obniża nieco wydajność wentylacji. Można wentylacje zamontować za dodatkową ścianą w dygestorium i przez odpowiednie szczeliny wówczas wyciągać opary, co maa miejsce w większości dygestoriów, a czasem i dodatkowo jest u góry. Ja mam u siebie wyciąg miejscowy z rury wyłożonej wewnątrz teflonem. W moich warunkach pracy nie potrzeba mi jak narazie dygestorium, chociaż kiedyś miałem, to w nim były szczeliny w ścianie właśnie. Bardzo ciekawe dygestoria zauważyłem na politechnice rzeszowskiej, gdzie w środku w dygestorium jest rura i kratka wentylacyjna zaraz nad blatem roboczym, przez co wyciąg masz bezpośrednio z nad palnika np.

Co do miejsca umieszczenia wentylatora, wszystko zależy jaki masz. Jeżeli masz wentylator nawiewny, możesz go umieścić jak pokazałeś na rysunku drugim, ale wydajność nie będzie za dobra. Wentylator umieść jak pokazałeś na rysunku pierwszym, ja radzę aby był nad dygestorium zaraz - sztuk jeden i przy wylocie z budynku - sztuk 1. Wszystko kwestia na ile te wentylatory hałasują. Po drugie wentylator powinieneś mieć nie łazienkowy z tworzywa ale coś w rodzaju pompy ssącej jak w odkurzaczu, ale o wysokiej wydajności. Mój generator (...) ponad 200 l / min, a może i więcej. Ostatnio dostałem od jednego usera z forum turbinę czeską, którą będę sprawdzał ale ssanie też ma niezłe.

Ponadto ważne jest wykonanie rur wylotowych, też nie mogą być one z PVC na przykład, ale to też zależy od tego z czym będziesz pracował.

Ważne jest aby rury nie przebiegały przez długie dystanse bo wtedy musisz zakładać dodatkowe wentylatory. Szczególnie musisz zwrócić uwagę na to, aby izolowac rury wylotowe, bo dajmy na to, jeżeli będą one przebiegały od dygestorium do wylotu przez zimne pomieszczenie, mogą Ci się tam skraplać gazy, które chcesz wyemitować na zewnątrz.

Co do tego, czy wylot przez ściane czy przez dach, lepiej pionowo przez dach, ale i przez ścianę też mogłoby być. Zasadniczo nie ma to większego znaczenia, pod warunkiem, że rury wylotowe nie będą zbyt długie i załamywane w zbyt wielu miejscach. Zasadniczo instalacja wentylacyjna w dygestoriach wygląda tak, że od dygestorium jest kanał do góry pod sufit, tam jest załamanie i poziomo do pionu wentylacyjnego idzie rura potem załamanie i pionem już do góry i na dach. Może też być tak, że z dygestorium zaraz wyprowadzisz na zewnątrz w ścianie - przez to możesz mieć krótszy odcinek.

Mniej więcej to tyle, poczytaj jeszcze prospekty producentów dygestoriów. Jak masz pytania dalsze, pisz.

4 lis 2007, o 19:06

1 niestety nie ma mam narazie żadnego wentylatora dlatego pierw wymyśle projek potem pójde na zło m coś znaleść

2 mam laboratorium w baraku gdzie ściany mają po 20 cm czy mogę poprostu zrobić otwór w ścianie i tam zamontowac taki wentylator z rurą jakieś 30 cm dla ochorny przed deszczem?

4 lis 2007, o 19:18

Możesz zrobić otwór w ścianie, rure wystaw i zakryj takim kominkiem z siatką, co by robactwo i ptactwo nie wpadało. No i oczywiście wykonaj instalacje tak, aby zacinający deszcz nie wlewał się przez rurę do laboratorium. Pozdrowienia.

4 lis 2007, o 19:25
@MODERATOR

projekt B jednak bym odradzal :) moze nastapic tzw. "cofka"

natomiast jak masz rozlozone "wywietrzniki" w dygestorium zalezy tez od tego czy produktem reakcji beda gazy ciezkie czy lekkie :)

bo jesli ciezkie przydal by sie tez system odciagu na wysokosci blatu dygestorium, najlepiej z mozliwoscia zamykania jednych i drugich w zaleznosci czy potrzebny Ci wiekszy ciag w ngorze czy na dole

4 lis 2007, o 20:26

http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... %B3w&gbv=1

Popatrz na fotki i rysunki, tam są przykłady wylotów a wentylator tylko wg rysunku pierwszego i to jak najbliżej wlotu bo jest większa siła ssania :wink:

4 lis 2007, o 20:47

Jaką wydajność powinien mieć wentylator do dygestorium 60*120*150
i z czego powinien być wykonany.
Jeżeli ktos może podać link do odpowiedniego wentylatora na allegro to będe wdzięczny.

17 lis 2007, o 14:55

PROSZĘ ODPOWIEDZCIE, NIE WIEM JAKI WENTYLATOR KUPIĆ , CZY MOŻE TO BYC WENTYLATOR DO ŁAZIENKI CZY CO?
I JAKĄ WYDAJNOŚĆ powinien mieć
?

22 lis 2007, o 16:30
@MODERATOR

1. wydajnosc wentylatora zalerzy od pojemnosci komory
2. wydajnosc wentylatora zalerzy od substancji z ktorymi bedziesz pracowal [ karty charakterystyk - dzial: magazywnowanie ]

najprosciej mowiac jesli w karcie jest napisane, ze nalezy pomieszczenie wentylowac w ten sposob, ze cala obietosc powietrza jest wymieniana 10 razy na godzine to chyba juz Ci cos mowi

jak nie to dla przykladu:
pomieszczenie 1x1x1 m (1m3) musi byc w nim wymieniane powietrze 10 razy na godzine co znaczy ze wydajnosc wentylatora musi wynosic:

10 * 1 m3 / 1h

czyli 10m3/h

22 lis 2007, o 18:26

Jak kto ma dygestorium to niech powie jaką ma u niego wydajność wentylator.

28 lis 2007, o 18:19
@MODERATOR

ok tylko czy rozumiesz to co napisalem w poprzednim poscie ?

zastanow sie
ile HCl ulatnia sie z zamknietej butelki, a ile z otwartej ?

w takim razie wez poprawke na NDSy w miejscu pracy i w ten sposob przlicz - tylko nie wiem skad wezmiesz krzywa parowania zwiazkow w danej temp, ale zycze szczescia

a co do wydajnosci
1. sadze ze wiekszosc osob nie liczyla tego - bo nie zwrocila uwagi i albo wziela jak najmocniejszy, albo pierwszy z brzegu
2. maja kupione dygestoria (produkcji zakladowej - nie jakies homamade) wiec na dluzsza mete ich to nie interesuje - ma dzialac - zatruja sie - beda rzadac odszkodowania

jesli tak bardzoi chcesz zrobic hiper super dygestorium do do wiliczej ktore podalem dodaj 10-25% dydajnosci wiecej wynikajacej z pracy z odczynnikami a nie ich przechowywaniem (a i tak przechowywanie w katach jest z dawka rezerwy na plus - to znaczy podaja wieksze prametry)

ale NDSy beda w takim razie najlepszym rozwiazaniem
tylko musisz okreslic w takim razie jak bardzo dany zwiazke paruje w twoich parametrach pracy - np. poprzez analize gazow

28 lis 2007, o 19:23

Wezmę poprostu wentylatr na 400 m3/h i będzie spokój

28 lis 2007, o 23:03

Pamiętaj jednak, że przesada również jest niewskazana :)
Nie zapomnij o JAKOŚCI materiału z którego jest zrobiony wentylator, bo pewnego dnia możesz się zdziwić jak Ci spadnie na ręce przeżarty wyziewami z buteleczek ;)
Lepiej kupić LEPSZY i SŁABSZY, niż GORSZY i MOCNY.

29 lis 2007, o 00:17
@MODERATOR

Hmm, a gdyby ktoś miał stary ale jary okap kuchenny?? nadałoby się toto??

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

29 lis 2007, o 00:34

Hmm, a gdyby ktoś miał stary ale jary okap kuchenny?? nadałoby się toto??

Jak popatrzyłem na oferty to mają wydajność po kilkaset m3 na godzinę :D
Od 450 m3/h do 750m3/h, więc są to potwory :D

Nawet przy założeniu, że będzie to okap stary i działający na pół gwizdka to i tak mamy ze 100m3/h :)

Jest jednak na pewno jeden minus - wielkość.

29 lis 2007, o 00:40

własnie nie wiem czy wystarczy bo profesjonalne maja ponad
600- 1000m3/h

30 lis 2007, o 16:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]