Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
Dokładnie a czy mógłby ktoś zapodać linka o otrzymywaniu litu, bo szukam a nie mogę znaleźć a wiem że temat już był...
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
5 lis 2007, o 16:59
Seth
**
Jak już wcześniej pisałem szkoda czasu na otrzymywanie metali z bateri, jedynie może cynk, ale to tylko ze zwykłych bateri najlepiej większych typu R14, R20 lub 4,5V tzw. płaskich. w pozostałych przypadkach jest to bez sensu, a koszt ewentualnego otrzymania metalu jest wyższy od jego wartości. Dodatkowo narażacie się na kontakt z solami kadmu. A co do linków na otrzymywanie metali to jeszcze raz polecamPreparatykę Supniewskiego od której trzeba by zacząć.
6 lis 2007, o 13:16
analityk
@MODERATOR
w zuzytym akumulatorku Li-jonowym nie ma wolnego metalicznego litu.możecie sie za to natknąć na mase trujących i niebezpiecznych substancji.cynk da rade otrzymać z baterii.ale taniej i chyba prościej bedzie go normalnie kupić choćby i na złomie pogadać.cynk skupują to może i sprzedadzą.w innych akumulatorach np.NiCd,NiMH elektrolitem jest KOH.żrący.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości