Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Błękit Turnbulla i błękit pruski. 
Autor Wiadomość

Post Błękit Turnbulla i błękit pruski.
Wiem, że było już pytanie dotyczące tych związków, jednak ja chcę zapytać o coś innego, a mianowicie:

1) Jaki wzór ma Błękit Turnbulla? W książkach mam, że KFe[Fe(CN)6] lub też że to mieszanina KFe[Fe(CN)6] z Fe3[Fe(CN)6]2, natomiast w Necie znajduję wzór: Fe3[Fe(CN)6]2 (czy to nie jest określone? Ponoć wzór jest podawany niejednolicie, ale w takim razie co mam napisać na kolokwium?)

2) Jest reakcja jonów Fe2+ z jonami [Fe(CN)6]3-. Powstają dwa związki, ale nie o to chodzi. W nadmiarze [Fe(CN)6]3- jony Fe2+ tworzą BŁĘKIT PRUSKI (w książce mam do tego dwie reakcje napisane jonowo, najpierw tworzą się jony Fe3+ i [Fe(CN_6]4- a potem to reaguje ze sobą dając błękit pruski Fe4[Fe(CN)6]3 ). Czy ktoś potrafiłby napisać te dwie reakcje cząsteczkowo?

Mam nadzieję, że wszystko jasno wyjaśniłam. Proszę o pomoc - uratujecie mi życie :)

4 lis 2007, o 12:21

Post Re: Błękit Turnbulla i błękit pruski.
Eves napisał(a):
Wiem, że było już pytanie dotyczące tych związków, jednak ja chcę zapytać o coś innego, a mianowicie:

1) Jaki wzór ma Błękit Turnbulla? W książkach mam, że KFe[Fe(CN)6] lub też że to mieszanina KFe[Fe(CN)6] z Fe3[Fe(CN)6]2, natomiast w Necie znajduję wzór: Fe3[Fe(CN)6]2 (czy to nie jest określone? Ponoć wzór jest podawany niejednolicie, ale w takim razie co mam napisać na kolokwium?)

Masz napisać Fe3[Fe(CN)6]2 jak byk a co do błękitu pruskiego to cóż, ma wzór sumaryczny Fe4[Fe(CN)6]3 i powstaje przez dodanie jonów Fe3+ do roztworu żelazocyjanku. To chyba wszystko :wink:

Obrazek

Obrazek

5 lis 2007, o 16:15
@MODERATOR

Eves napisał(a):

Wersja netowa jest wersja uproszczona
najbardziej prawidlowa byla by wersja z mieszanina KFe[Fe(CN)6] z Fe3[Fe(CN)6]2

KFe[Fe(CN)6] - to tzw. blekit pruski rozpuszczalny

zreszta wszytkie te wersje sa uproszczone bo brak w nich 14-16 czastek wody :)

Cytuj:
2) Jest reakcja jonów Fe2+ z jonami [Fe(CN)6]3-. Powstają dwa związki, ale nie o to chodzi. W nadmiarze [Fe(CN)6]3- jony Fe2+ tworzą BŁĘKIT PRUSKI (w książce mam do tego dwie reakcje napisane jonowo, najpierw tworzą się jony Fe3+ i [Fe(CN_6]4- a potem to reaguje ze sobą dając błękit pruski Fe4[Fe(CN)6]3 ). Czy ktoś potrafiłby napisać te dwie reakcje cząsteczkowo?

a jest to Ci potrzebne ? czy pytasz dla samego pytania ;)
bo wychodza z tego dosc ciezkie redoksy do tego w dosc skomplikowanych zwiazkach kompleksowych gdzie zelazo w kilku miejscach zmienia swoja wartosciowosc

a jesli tego potrzebujesz to proponowal bym napisac najpierw co amsz w ksiazce jonowo - ale najczesciej takie reakcje zawsze zapisuje sie jonowo - bo trudno jest wyprowadzic i zapamietac w pelnej postaci

Załączniki:
blekit pruski.JPG
blekit pruski.JPG [ 6.72 KiB | Przeglądane 6797 razy ]

5 lis 2007, o 18:55

Sulik napisał(a):
Wersja netowa jest wersja uproszczona
najbardziej prawidlowa byla by wersja z mieszanina KFe[Fe(CN)6] z Fe3[Fe(CN)6]2

Też tak miałam w jednym podręczniku, tylko wolałam sie upewnić, bo wszędzie było co innego :/

Sulik napisał(a):
Cytuj:
2) Jest reakcja jonów Fe2+ z jonami [Fe(CN)6]3-. Powstają dwa związki, ale nie o to chodzi. W nadmiarze [Fe(CN)6]3- jony Fe2+ tworzą BŁĘKIT PRUSKI (w książce mam do tego dwie reakcje napisane jonowo, najpierw tworzą się jony Fe3+ i [Fe(CN6]4- a potem to reaguje ze sobą dając błękit pruski Fe4[Fe(CN)6]3 ). Czy ktoś potrafiłby napisać te dwie reakcje cząsteczkowo?

a jest to Ci potrzebne ? czy pytasz dla samego pytania ;)

Już mi nie jest potrzebne, kolokwium miałam w poniedziałek, zaliczyłam i koniec. Ale zawsze na kole musimy znać cząsteczkowo więc się pytałam. Ale chyba i tak wystarczyłoby napisać tę jedna reakcję tworzenia błękitu pruskiego z jonów Fe3+ i [Fe(CN6]4-... Po prostu nie wiedziałam dlaczego miałam w książce dwie reakcje i po co, i czy faktycznie tak dziwnie przereagowuje.

Sulik napisał(a):
bo wychodza z tego dosc ciezkie redoksy do tego w dosc skomplikowanych zwiazkach kompleksowych gdzie zelazo w kilku miejscach zmienia swoja wartosciowosc

Domyślam się.

7 lis 2007, o 15:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]