Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
jodometria 
Autor Wiadomość

Post jodometria
hej! mam takie pytanie co sie dzieje w jodometrii gdy miareczkujemy Na2S2O3 a nastepnie dodajemy skrobi?? nie wiem po co ta skrobia jest wiem ze daje niebieskie zabarwienie z jodem ale po co ja jej dodaje ;/ i czemu miereczkuje do odbarwienia roztworu, zeby uchwycić punkt końcowy miareczkowania ;/ ??........ dokladnie od poczatku instrukcja jest taka do badanej substancji dodac bromianu potasu, bromku potasu, kwasu solnego i pozostawic na 15 min w ciemnym miejscu, nastęonie dodać roztworu jodku potasu i po 5 min dodac chloroformu miareczkować r-rem tiosiarczanu sodu do jasnozoltego zabarwienia. Dodać roztworu skrobi i miareczkować do odbarwienia roztworu.... z tego rozumiem ze:
1) brom wywiązuje sie ilościowo z mieszaniny bromianu potasowego i bromku potasu w sr. kwasnym
KBrO3 + 5KBr + 6HCl---> 6KCl + 5HBr + HBrO3
HBrO3 + 5HBr----> 3Br2 + 2H2O
2)nadmiar bromu utlenia jon jodkowy do wolnego jodu
Br2 + 2I- -----> I2 + 2Br-
3) wolny jod oznacza sie ilosciowo przy miareczkowaniu r-rem tiosiarczanu sodu:
I2 + 2Na2S2O3 -----> 2NaI + Na2S2O6
ale po co ta skrobia???
pomocy!!! niech mi ktoś wyjaśni od punktu 3 co sie dzieje ;(

9 lis 2007, o 13:34
@MODERATOR

przyklad: do zlewki nalej wody i dodaj kilka kropli roztworu jodu - a anstepnie dodaj skrobi - barwia zmieni sie na niebieska - dodawaj teraz tiosiarczan i zabarwienie zniknie

a wiec w skrocie - skrobia pomaga uchwycici PK miareczkowania, ktory jest odrobine gdzie indziej niz by to wynikalo z miareczkowania bez skrobii, a dodaje sie ja pod koniec miareczkowania - po to aby miec wyrazne przjscia barw

to znaczy - na poczatku miareczkowania Twoj roztwor bedzie ciemno brazowy - miareczujesz i robi sie odrobine jasniejszy, az do brawy tzw. slomkowej - wtdy dodajesz skrobii - zabarwienie zmienia sie na czarno-niebieski - i miareczkujesz do bialego zabarwienia - a dokladnie do usuniecia zabarwienia niebiesko-rozowego

gdybys dodal skrobii na samym poczatku miareczkowania - intensywnosc koloru czarnego byla by na tyle duza ze mogl bys przegapic zmiane barwy - a tym samym PK

9 lis 2007, o 18:51
@MODERATOR

moze chodzi o to ze wykrywanie skrobi polega na dodaniu do roztworu plynu lugola czyli KI w H2O a NaI jest podobnym zwiazkiem tylko ze potas zostal zasptapiony podobnym sodem i roztwor zmieni barwe na niebieski ?

9 lis 2007, o 18:52
@MODERATOR

moze chodzi o to ze wykrywanie skrobi polega na dodaniu do roztworu plynu lugola czyli KI w H2O a NaI jest podobnym zwiazkiem tylko ze potas zostal zasptapiony podobnym sodem i roztwor zmieni barwe na niebieski ?

1. plyn lugola to I2 w KI
2. skrobia zabarwia roztwor przy reakcji z wolnym jodem, a dokladniej z jonem I3(-)

a reakcja jonowa z tiosiarczanem sodu wyglada tak:
2S2O3(2-) + I3(-) -> S4O6(2-) + 3I(-)

a na koniec, wskaznikami PK w jodometrii moga byc:
1. sam jod - zabarwiajacy r-ru na kolor od zoltego do prazowego w zaleznosci od stezenia
2. skrobia - dzieki niej zabarwienie roztworu ma bardziej intensywny kolor (tyle ze od czarno-niebeiskiego po niebeiski) - a tym samym latwiej
jest okreslic PK
3. na koniec chloroform i tetrachlorek wegla - intensywne fioletowe zabarwienie

wiec na dluzsza mete chyba przpis jest odrobine pokrecony - sproboj uzywac tylko chloroformu lub tylko skrobii ktora tworzy z jodem zwiazki adsorbcyjne

9 lis 2007, o 19:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]