Cóż, od nikogo raporta nie wysępie bo nikt nie robi dwóch kopii :d
Napiszę że to z mojej winy bo za mało kulek dałem. Grunt żeby nie udu*** mnie i nie dała punktów ujemnych.
Ale mam drugie zadanie. Badałem gęstość r-r NaCl o nieznanym stężeniu (metodą interpolacyjną wyszło mi że powinno wynosić ok 0,5M).
d= 1,01907
m = 50,91627
jak mogę obliczyć to stężenie??
11 lis 2007, o 17:58
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cp = (m / Vr x dr) x 100
A więc wnioskuję, że masa twojej substancji wynosi 50,91627, a gęstość roztworu 1,01907
Po podstawieniu do wzoru otrzymujesz:
Cp = (50,91627 / 1000 x 1,01907) x 100 = 4,99..%
Wniosek taki, że Twoje stężenie procentowe wynosi prawie 5%.
W przybliżeniu:
5% wagowo masz w 1000 cm3 (1 dm3), a więc dalej,
NaCl = 22,990 + 35,453 = 58,443 g/mol - tyle waży mol NaCl
Jeżeli masz 5-proc roztwór, w związku z tym znajduje się tam ±5 g substancji, czyli NaCl.
Jeżeli jeden mol waży 58,443 g, to 5 g stanowi 0,0855 mola, a to otrzymasz na krzyż:
58,443 g -- 1 mol
5,000 g -- x mol
Twoje stężenie molowe wynosi wówczas Cm = 0,0855 mol/dm3
Oczywiście, jeżeli dane masz dobre i inne wyniki i podane przez Ciebie m i d dotyczą masy substancji rozpuszczonej i gęstości roztworu, bo inaczej to znaczy że źle zrozumiałem o co Ci chodzi.
Pozdrawiam
_________________ gg: 1460353
11 lis 2007, o 18:59
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
nie, m to masa r-r i dlatego nie wiem co dalej zrobić...
Robiłem pomiar dla r-r 0,1 0,2 0,5 i 1 molowego i waga roztworu o nieznanym stężeniu pokrywa się niemalże z wagą r-r 0,5 molowego więc coś tu jest nie tak...
Ta laborantka chyba się wkurzy jak jej oddam taki raport
11 lis 2007, o 20:01
crazyuser
trwa weryfikacja
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
Ostatnio edytowano 11 lis 2007, o 21:12 przez crazyuser, łącznie edytowano 1 raz
11 lis 2007, o 20:22
blizzard
@MODERATOR
eee, sorry nie ogarniam tego...
możesz napisać po prostu jakie stężenie molowe Ci wyszło?
Chyba będę tu częściej zaglądał na forum.
Przy okazji, jak w raporcie napiszę że pomiar się nie udał bo dałem za mało kulek i wynik wyszedł mi ok 2000 razy większy niż norma to przyjmą to jakoś
11 lis 2007, o 20:31
crazyuser
czy przyjma to nie wiem )
przy kulkach wartosci wskazuja na to iz prawdopodnie nalozyly sie 2 przyczyny
- jakis blad w pomairze (neiodczekanie neiosuszenie)
=temperatura kulek musiala odbiegac od temperatury cieczy i byc moze dlatego masz ujemna objetosc (popatrz dokladnei tobie wyszlo UJEMNE !!)
zbyt zimne kulki troche wypchnely a poem chlodzac ciecz spowodowaly spadek v co w wyn\iku dalo ujemna objetosc ale to takie gdybanie zalezy wszystko od sposobu wyknania ;l)
co do NaCl poczytaj ! wynik jest prawidlowy w miare )
natomaist to co tam pisales wczesneij to 1,14 mola w piknometrze to glupota neimzoliwa do realizacji fizycznej
gestosc 1019,07 odpowiada 0,514009178
mol/dm3 mogs byv bledy zzaokraglen przelicz sam to z to tylko kilka dzialan ;l)
11 lis 2007, o 20:47
crazyuser
UWAGA
dodaje jako post co by ci wyskoczylo wrss i jako nowy )))
Do obliczen wziolem te wartosci podane z tabeli do ktorej masz link
ty musisz wziasc twoja tabelke d(cN) i zrobic interpolacje (a mzoe nawet ekstrapolacje bardziej) bo nei znam gestosci dla poszzegolnych stezen !! w twoich pomiarach
11 lis 2007, o 20:55
palasz
No to blizzard masz sprawę taką, że ... obliczenia poprzedniego usera sie zgadzają, jeżeli m podawane przez Ciebie to masa roztworu, to moje obliczenia wykonałem pod m jako mase substancji, Twoje dane z oznaczeń niestety są błędne, gdyż w piknometrze nie miałeś cieczy idealnie w kapilarze - musiałeś mieć mniej cieczy niż pojemność piknometru. Po drugie mogłes za mało kulek wrzucić, sądząc po średnicy otworu piknometru Gay-Lussaca to kulki nie mogły mieć fi większej niż 2-3 mm, i to nawet nie, no chyba, że badałeś to na piknometrze Hubbarda albo innym.
Na moje oko złe wyniki empiryczne,.
AP., Spektrochem R&D Technology Centre
11 lis 2007, o 21:09
crazyuser
cos pokrecilem przy kopiowaniu musze sprawdzic;))
11 lis 2007, o 21:11
blizzard
@MODERATOR
przy tych kulkach to błąd pomiarowy nie wchodzi chyba w grę bo wtedy wartość byłaby różna od oczekiwanej maxymalnie kilkakrotnie. Tu był jakiś błąd gruby, ale nie wiem jaki. Może wagę analityczną ustawiłem na inne wartości niż powinienem, nie wiem sam.
Co do obliczania metodą interpolacji, czy ekstrapolacji to musiałbym trochę lepiej excelem się posługiwać. Poza tym muszę jeszcze przeprowadzić statystyczną analizę błędów, czego też nie potrafie.
Dlatego wyliczenie stężenia wolę przeprowadzić metodą obliczeniową. A ten 1,14 mola to głupio wyszło bo jak wcześniej napisałem podałem Wam masę r-r jako masę subst.
11 lis 2007, o 21:33
palasz
Jakiej wagi używałeś na zajęciach ?
11 lis 2007, o 21:35
blizzard
@MODERATOR
technicznej i analitycznej, ta analityczna była starego typu jeszcze, taka z pokrętłami.
11 lis 2007, o 21:49
palasz
No to chyba nie powinieneś błędnie zważyć?
11 lis 2007, o 21:54
blizzard
@MODERATOR
chodzi mi o to że mogłem się sypnąć przy pomiarze na technicznej i wtedy źle ustawić analityczną...
jednakże zauważyłbym to
11 lis 2007, o 21:58
crazyuser
no tak jak widac nei doczytalem
czyli tak
czesc pierwsza o liczbie moli odpada bo wyjasnione
czesc druga - powoazalem ale nei to co potrzeba )))) stęzenei masowe i molowe a nei gęstośc i molowe i na dodatek zazarlem mase roztworu i z procentowych zrobilka sie masa wrrrrrrrr do przeliczenia w podanej tablece
czyli zostal czesc trzeciabez specjalnych zmian
poniewaz dalej nei podales wynikow to posluze sie tabelka ze strony :
Stężenie Gęstość (kg/m3) kg/m3 mol/L t = 20°C 2 20,25 0,3464 1012,2 2,94 30,047749 0,514009178 1019,07 4 41,072 0,7026 1026,8
wyglada ze pomair jest prawidlowy
11 lis 2007, o 22:17
crazyuser
skleroza ;( co do przelczen bo doczytalem ze cchesz wyliczyc toja wziolem sie za to bo zapedzilem sie kierujac sie znajomoscia ilosci NaCl w piknometrze cojak sie okazalo bylo masa roztworu przeliczona na mole NaCl
czyli gdy takich anych nei masz to nei masz za bardzo co przeliczac bo ugrzezneisz
zostaje ci interpolacja a kierujac sie wynikami z tabelki wyszles poza zakres kalibracji i albo ekstrapolacja albo wynik odrzucic.
Co do wazenia to za bardzo nei rozumei o co chodzi
11 lis 2007, o 22:36
blizzard
@MODERATOR
Dobra, zostały mi do napisania tylko wnioski. Podobno one są najważniejsze, a badanie może nie wyjść.
Jutro się okaże co zrobiłem źle.
Przy okazji, wspominaliście że prowadzicie zajęcia dla studentów. Jakie to zajęcia, dla jakich studentów?? I z ciekawości zapytam jaki procentowy błąd przy miareczkowaniu na Waszych uczelniach się przyjmuje jako wynik, który może zostać uznany??
11 lis 2007, o 22:39
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
blizzard napisał(a):
I z ciekawości zapytam jaki procentowy błąd przy miareczkowaniu na Waszych uczelniach się przyjmuje jako wynik, który może zostać uznany??
w tech chyba bylo do max 5% [ bylo to jakies z 5 lat temu, wiec pewnie moge sie mylic ]
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
11 lis 2007, o 22:56
blizzard
@MODERATOR
interpolacja, extrapolacja ja jestem tylko studentem i nie wiem za bardzo czym różnią się te dwie metody...
zresztą już opracowałem cały raport i liczę na pare punkcików, ale szału tu nie ma
11 lis 2007, o 23:06
crazyuser
co do ibterpolacji ekstrapolacji to mzona powiedziec w przyblizeniu praktycznym iz :
jesli masz ten piknometr i zrob\biles kalibracje dla probek o 3 roznych stezeniach i wyszlo ci :
pr 1 d =1 g/cm3 c = 1M
pr 1 d =2 g/cm3 c = 2M
pr 1 d =3 g/cm3 c = 3M
i badasz probke neiznana
wychodzi ci d = 2.5 g/cm 3 to miesci sie to w kalibracji i interpolujesz z 2 sasiednich (w najprymitywniejszym przypadku )
gdy probka ma gestos 4 g/cm3 to ekstrapolujesz kalibracje poza jej zakres aby objac probke badana
czyli inter - wewnatrz zakeresu ekstra - poz zakresem (cos co dostajesz ekstra mimo ze nei powinienes)
co so uczenia
aktualneinikogo niczego nei ucze i nawet chemie zdradzilem )) tak wiec tylko matorsko
co do różnic
to co sie dopuszcza na uczelni albo doupszczaja normy czy dokumentacja ma sie rozmaicie do zycia
mozna bylo dostac po uszach i to neizle przy łącznym bledzie 1 % zalezy co i gdzie jaka analiza i jakie jej znaczenei strategiczne Na niektorych nikt nei podnosil larum przy rozbieznosciach rzedu 10% i wiecej
Ale od kad weszlo ISO wszystko jest na papierze zgodne z papierem a jak sie wali to nie ma winnego bo papierek jest A towar sie sprzeda bo spelnia norme ))
11 lis 2007, o 23:24
blizzard
@MODERATOR
hehe
a jak się oblicza metodą inter i extrapolacji?? jest w excelu może taka funkcja??
11 lis 2007, o 23:41
crazyuser
blizzard napisał(a):
hehe
a jak się oblicza metodą inter i extrapolacji?? jest w excelu może taka funkcja??
cwaniak
to raczej rozróznienei zagadneinai a nei metoda obliczania
w pierwszym przypadku poruszasz sie w wmaire sensowni sprobkowanej dziedzinie i szacujesz wartosci dla argumentow ze sprawdzonego zakresu.
W drugim przypadku szacujesz wartosc dla argumentow z poza przebadanego zakresu czyli wkraczasz w neiznane.
To nei jest jakas jedna metoda. Metod jak psow i mozesz sobei dobierac wg potrzeb i umiejetnosci.
Czym masz blysnac w spawozdaniu to wynika z zakresu cwiczonka i omawianych metod analizy wynikow. Przypuszczam ze prosta liniowa w zupelnosci usatysfakcjonuje twoja pania z laborki
Sadzac po pytaniu to na poczatekpowinna ci wystarczyc informacja rodem chyba z gimnazjum a moze i nei
Masz w ukladzie wspolrzednych 2 punkty o znanych wspolrzednch czyli np dla funkcji stezenia od gestosci wykonujesz 2 pomairy i dziabeisz kropki na milimetrowym
bierzesz linijke i rysujesz prosta przez te 2 punkty
Teraz meirzysz sobje jakas badana probke.
zaznaczasz na osi x czyli na gestosciach i prowadzisz prostopadla do osi x przezzaznaczony punkt
Punkt przeciecia tej prostej z nabazgrana poprzednio prosta pozwoli ci odczuyac z drugiej osi syezenei.
Mozna powiedziec ze dokonales graficznei interpolacji (o ile badany punkt byl pomiedzy dwoma wczesneij zbadanymi) lub ekstrapolacji jesli byl poza
Od strony nei graficznej to wyznaczasz sobei rownanei prostej przechodzacej przez 2 punkty i masz liniowa funkcje okreslajaca zaleznosc c(d),
Oczywiscie rzeczywista zaleznosc wcale nei musi byc liniowa i w aleznosci od tego jaka jest mozna ja czasami przyblizyc linia prosta czasami nie
To bylo strasznei potworne na granicy absurdu uproszczenie oddajace idee
Co do licznei w excelu no jasne ze sie da policzyc ma takei funkcje jak : + - * / i to na poczatek starcza Sa tez bardziej przydatne odwalajace kupe rzeczy za ciebei alenajlepiej zrobic raz zsamameu na piechote to sam sie zorientujesz co c i potrzeba. W googlach tutoriali multm nawet dla excela
Jest sporo softu ktory sluzy glownei do takich zabaw, mozna tez wykorzystac powazne kombajny natematyczne do ttakich zabaw
Ja tam zawsze wolalem samemu sobie zrobic bo i latwiej potem np samemu napisac fragment jakeigos kodu
mam neiodparte wrazenei ze wiesz o co chodzi tylko sobje jaja robisz no moze nei kojarzysz szumnej nazwy z tym co od dawna stosujesz.
Te niby zabawy z okreslaneim wartosci c(d) z pomairow tak naprawde sa podstawa wielu pwoaznei i strasznei wygladajacych narzedzi ktore powielaja te schematy dodajac do nich rozne pomysły poprawiajace jakosc osiaganego rezultatu.
12 lis 2007, o 03:33
blizzard
@MODERATOR
Coś tam wiem o inter i extrapolacji ale niewiele. Myślałem że są jakieś myki w excelu do obliczania. Zresztą, nevermind. Mam niezwykłe szczęście. Dzisiaj gościówa mnie nie wyrzuciła z zajęć ale niewiele brakowało , nie przyjęła też mojego raportu. Powiedziała że ma być w koszulce albo spięty spinaczem inaczej go zgubi. A kumpel robił moje ćwiczenie i o ile pamiętam to przy wadze kulek ok 4,5 g jego piknometr z wodą i kulkami ważył ok 85g. Tutaj jest więc pies pogrzebany najprawdopodobniej
Ale będę uczciwy. Napisałem że mi nie wyszło bo źle pomiar przeprowadziłem i juz...
A tak naprawdę to nie chce mi sie ponownie preparować raporta
12 lis 2007, o 22:06
crazyuser
ech ta uczciwosc towar deficytowy
tak z ciekawosci daj znac czy panienka lykla ucziwosc czy woli kit
12 lis 2007, o 22:37
annma
hej
mam przeliczyć gęstość za pomocą interpolacji wartości stabelaryzowanych ... pomózcie!musze zrobić na jutro sprawozdanie jak mam to zrobić?
mam zmierzone gęstości nafty w pewnej temp. i mam to przeliczyć na temp np. 20 st C
np. d=0.8414 w T=22.5 st i musze to przeliczyć na 20 st a mam podane w tabeli wartości d np. 0.840 i 0.850
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości