Przymierzam się do budowy kolektora słonecznego. Szukam sposobu na poczernienie blachy miedzianej domowymi sposobami. Na sieci znalazłem opisy jak to pod wpływem prądu przepływającego przez roztwór wody i "kreta" blacha miedziana pokrywała się czarnym tlenkiem miedzi.
Czy taki tlenek miedzi jest trwały?
_________________ <center> "...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
6 lis 2007, o 15:42
szalony
Sękowski - Galwanotechnika Domowa (jest na forum w temacie SEKS (super ekskluzywny książkowy skład).
Mogą być konieczne: robota polerska, alkohol lub aceton do odtłuszczenia, roztwór HNO3 do podtrawienia.
Jeśli nie zajmowałeś się chemią, to pamiętaj o BHP przy takich związkach jak kwasy (H2SO4 HNO3 HCl itd.). W niekórych przepisach do przygotowania sękowski używa dwuchromianów. Również jest przy nich konieczne BPH, choć w książce nie jest to omówione (za stara).
Wydaje mi się, że jest tam przepis na czernienie miedzi.
6 lis 2007, o 20:46
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Ja poczerniłem taki jeden detal, co prawda mosiężny nie miedziany, opalając go nad świeczką, a potem usmażyłem w oleju sojowym przez jakieś 15 minut.
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
12 lis 2007, o 16:29
analityk
@MODERATOR
w encyklopedii pwn napisali ze metale absorbuja promieniowanie świetlne w całym paśmi tzn od podczerwieni do ultrafioletu.też mam w przygotowaniu dwa kolektory słoneczne i tez zastosuje blache miedziana.ale sądze ze poczernianie jej jest na tyle trudne ze je sobie daruje.mam specjalny papier do czyszczenia miedzi z nalotow przed lutowaniem i po takim wyszlifowaniu powierzchnia miedzi staje sie matowa.promieniowania świetlnego nie odbija więc sadze ze to wystarczy.a z pokryciem CuO może być różnie.nie wiem jakie pochłania fale a nie stać mnie na to zeby później poprawiać wykonanie takiego panelu.mają być dwa o powierzchni łącznej 4m2.a blacha miedziana do tanich nie nalezy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości