Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Związki kompleksowe - wodorotlenek glinu + woda amoniakalna 
Autor Wiadomość

Post Związki kompleksowe - wodorotlenek glinu + woda amoniakalna
Witam,
mam problem z następującą reakcją:
Al(OH)3 + NH3.H20
Otóż problem polega na tym, że spotkałem się z opinią, że taka reakcja nie zachodzi, a 'niestety' zachodzi: biało niebieskawy osad Al(OH)3 znika, więc najprawdopodobniej zachodzi reakcja w wyniku której powstaje związek kompleksowy.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;)

12 lis 2007, o 16:09

Zachodzi zachodzi, Al(OH)3 jest amfoteryczny, powstaje NH4[Al(OH)4] czyli tetrahydroksoglinian (III) amonu :) POzdrawiam

12 lis 2007, o 21:05
**

Z tego, co mnie uczyli nawet wodorotlenek glinu jest amfoteryczny, więc reakcja jak najbardziej zachodzi. Wydaje mi się jednak, że powstanie Ci podczas dodawania wody amoniakalnej związek kompleksowy tetrahydroksoglinian amonu. W kompleksach akurat prawie nic się nie "traci" w reakcji.

Pozdrawiam Alchemik
P.S.Kolega mnie wyprzedził i podał poprawną nazwę :wink: Zmieniłem :P

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

12 lis 2007, o 21:07

Kurczę, a mnie się wydaję, że NH4OH, nawet stężony nie roztworzy Al(OH)3, a raczej tylko roztwory bardzo silnych zasad, takich, jak KOH czy NaOH.
Stawiam tezę, że gdyby było tak, jak piszecie, to za pomocą NH4OH rozpuszczano by rudy zawierające tlenki glinu i otrzymane w ten sposób sole amonu rozkładano termicznie do Al2O3, a jak wiecie proces ten wygląda inaczej: roztwarza się je w NaOH, co prowadzi do roztworów [Al(OH)4]- lub [Al(OH)6]3-, z których wytrąca się Al(OH)3 za pomocą CO2 i dopiero wtedy rozkłada się wodorotlenek do tlenku. :wink:

21 lis 2007, o 02:40
@MODERATOR

Cytuj:
Amoniak wytrąca galaretowaty osad wodorotlenku glinowego nieznacznie rozpuszczalny w nadmiarze odczynnika. Aby wytrącić całkowicie wodorotlenek glinowy, należy dodać duży nadmiar chlorku amonowego lub innej soli amonowej

więc coś tu nie gra, napisz coś więcej jaki Al(OH)3 został użyty do doswiadczenia, kupny czy otrzymany. ktoś może sprawdzić powtarzalność?

na googlach jedyne co ciekawego znalazłem to to że istnieją kompleksy amoniakalne glinu na I st. utlenienia ale tu nie ma o czymś takim mowy :wink:

21 lis 2007, o 04:32
@MODERATOR

wg ksiazki do analizy jakosciowej osad Al(OH)3 jest barwy bialej, a nie niebiesko bialej :)

co wazne Al(OH)3 powstaje poprzez dzialanie NaOH lub KOH lub tez NH3aq na jony Al(^3+)

Al3+ + 3OH- -> Al(OH)3

ten osad jest rozpuszczalny i w kwasach tworzac odpowiednie sole, jak i w nadmiarze wodorotolenkow, tworzac jony:
[Al(OH4)](^-) - jon tetrahydroksoglinianowy
[Al(OH)6)(^3-) - jon heksahydroksyglinianowy

Al(OH)3 + OH- -> [Al(OH)4]-
[Al(OH)4]- + 2OH- -> [Al(OH)6]3-

co lepsze jony te sa shydratyzowane dwoma lub trzema czasteczkami wody jonami metaglinianowymi AlO2(^-)*H2O i ortoglinianowymi AlO3(^3-)*3H2O.

dodanie do roztworow tych glinianow chlorku amonu spowoduje ponowne wytracenie sie osadu Al(OH)3

AlO2(^-) + 2H2O + NH4(^+) -> Al(OH)3 + NH3*H2O
AlO3(^3-) + 3H2O + 3NH4(^+) -> Al(OH)3 + 3NH3*H2O

[ aby wytracic ponownie caly wodorotlenek glinu, mieszanine podgrzewa sie i dodaje chlorku amonu do czasu zakonczenia wydzielania sie gazowego amoniaku ]

21 lis 2007, o 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]