Mam pytanko dorobiłem się fotoelektrycznego kolorymetru KF 77 firmy Zalimp ale nie wiem do czego słuzą pokrętła ponizej? Czy to nimi reguluje sie długość fali? Jeśli tak to w jaki sposób skoro tam nie ma zadnych podpisów ani skali?
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
jak sadze:
1. masz jedna stala dlugosc fali
2. pokretlo lewe jest do kalibracji 0%
3. pokretlo prawe jest do kalibracji 100%
czyli robisz tak:
1. robisz 3 probki badane:
- 0% zawartosci badanej substancji [ przykladowo woda ]
- 100% badanej substancji [ przykladowo niech bedzie r-ru 10g/l CuSO4 ]
- badana probka [ mieszczaca sie w zakresie 0-10 g/l CuSO4 ]
2. wkladasz probke "0" i ustawiasz za pomoca lewego pokretla wskazoowke na 0
3. wkladasz probke "100" i ustawiasz prawym pokretlem wskazowke na 100
4. wstawiasz probke badana - odczytujesz wynik
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
17 lis 2007, o 01:00
lukaszj8
Hmmm ale jeśli badanie absorbancji będzie wymagało długości fali powiedzmy 750nm to jak mam ją ustawić?
Czy mam rozumieć zgodnie z pkt 1 ze nie mam możliwości zmieniania długości fali?
17 lis 2007, o 10:13
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
obawiam sie ze nie ma takiej mozliwosci - no ze chyba gdzies jest jeszcze jakies jedno pokretlo ktorego nie widac na zamieszczonym zdieciu
ale nie dziwilo by mnie gdyby nie bylo - prosta sprawa - jest wiele kolorymetrow ktore maja tylko jedna na stale ustawiona dlugosc fali bo sa budowane do oznaczania dokladniej jednej substancji (albo inaczej, sa budowane do oznaczania dokladnie jednej substancji, ale mozna czasem zastosowac do innych pomiarow - w zaleznosci od wiedzy obslugujacego )
przykladem moze byc np takie uzadzenie jak "pikoPd" - jest to produkt jesdnej z firm zajmujacych sie produkcja i dystrybucja kapieli galwanicznych a sluzy do zonaczania mocy kapieli palladowej (katalizatora)
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
17 lis 2007, o 12:54
lukaszj8
Zadnych dodatkowych pokrętł nie ma Qrde nigdzie nie ma żadnych informacji o tym modelu w internecie Nawet nie wiem już teraz jaka jest standardowa długość fali
Wielkie dzięki za informacje !
17 lis 2007, o 13:12
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Ja pracowałem z takim modelem kiedyś, potwierdzam to co mówi Sulik.
AP.,
_________________ gg: 1460353
17 lis 2007, o 18:10
lukaszj8
Skoro pracowałeś na nim to do jakich analiz Ci służył? No i jaka jest jego standardowa długość fali?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości