Do tychczas moje laboratorium mieściło się w pomieszczeniu gospodarczym, które muszę opuścić. Jedynym wyjściem są przenosiny do garażu, znajdującego się poza domem, do kórego często nie dochodzi ciepło. I tu moje pytanie-mianowicie jaka minimalna temperatura moze panować w laboratorium(panuje tam temp. ok. 19-20*C).
pozdrawiam
18 lis 2007, o 15:49
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Temperatura 20°C jest jaknajbardziej odpowiednia, u mnie utrzymuje temperaturę w pracowni w granicach (23±2)°C, ale tego wymaga specyfika kondycjonowania moich próbek i prowadzenia badań. Myślę, że 20°C to w sam raz temperatura, pozostaje jedynie kwestia czy Tobie nie będzie za zimno.
Czy taka sama temp. może panować w magazynie odczynników?!
18 lis 2007, o 16:11
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
To zależy jakie odczynniki przechowujesz. Zasadniczo 19-20°C to optymalna temperatura na przechowywanie odczynników, ale zależy czy nie masz jakichś, co np. w tej temperaturze mają wysoką prężność par i czy nie są wymagane do przechowywania w innych temperaturach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość