Wczoraj byłam zainteresowana siarczkiem sodu, jednak źle skonstuowane pytanie wywołało lawinę zniesmaczenia; w ramach wyjaśnienia:
jest mi znane otrzymywanie siarczku sodu w postaci hydratu Na2S*9H20; jednak postać tego związku to płatki a ja mam za zadanie rozpuścić te płatki; jednak biorąc pod uwage fakt, że mam do dyspozycji (oczywiście tylko teoretycznie) kilkanaście ton tego związku nie mogę go sobie rozpuszczać jakbym to robiła z tego typu solą w laboratorium i w związku z tym potrzebny jest mi schemat instalacji lub wskazówki uwzględniające parametry i warunki do jego zaprojektowania; za wszelkie informacje byłabym niezmiernie wdzięczna:)
7 gru 2007, o 07:38
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
Potrzebne Ci bedzie kilka urzadzen oraz zamysl jaki chcesz robic roztwor i w jakich ilosciach
wiec dla przykladu niech bedzie 1m3 25% roztworu siarczku miedzi w wodzie
ok
na poczatek bedzie potrzebne Ci urzadzenie do transportowania substancji do reaktora - przykladowo mozesz zastosowac:
- transport tasmowy, slimakowy, kubelkowy - w wyspadku platkow sadze ze najlepszy bedzie transport tasmowy
nastepnie aby wiedziec ile odwarzyc na jeden wsad potrzeba Ci bedzie waga - a dokladniej urzadzenie warzace o mozliwosci zwarzenia okolo: 300 kg (trzeba dac sobie jakas rezerwe) oraz silos w ktorym bedziesz skladowala siarczek w postaci stalej
ok
wiec tak
silos umieszczasz nad urzadzeniem wazacym - silos musi byc spiety elektronicznie z waga - a dokladniej dozownik silosa, zeby sie zamykal lub otwieral w zaleznosci od masy znajdujacej sie na wadze
nastepnie gdy masa odwazonej substancji zostaje osiagnieta to zawartosc wagi zostaje przeniesiona na transporter - wiele sposobow mozna by wymyslic, od podnosnika kosza wagowego i przesypu na transporter - po nawet zlikwidowanie wagi - ale wtedy trzeba by bylo przeoprowadzic testy - tzn. przy odpowiednim ustawieniu otworu spustowego silosu - sprawdzic empirycznie ile substancji zostaje wysypana na tasme w jakim czasie - i w ten sposob osiagnac czas zsypu w ktorym nasze 250 kg siarczku zostaje przeniesione na tasme - a tym samym zamkniecie silosa - ale problemem moze byc wtedy to, ze w zaleznosci od napelnienia silosa mamy taka czy inna mase, a za tem predkosc wysypu bedzie wieksza lub meniejsza
mozna tez przyjac ze dostawca bedzie wam dostarczal siarczek juz przygotowany np. w 250 kg wagonach i wtedy nalezy w dowolny sposob przeniesci to na tasme - lub bezposrednio do zbiornika reakcyjnego
ok... teraz tak zbiornik reakcyjny - zapoatrzony w 2 plywaki
1. plywak odpowiedzialny za masymalne napelnienie - w naszym wypadku 750 l - ktory odcina doplyw wody oraz wlacza mieszadlo
2. plywak oproznienia reaktora znajdujacy sie delikatnie nad spustem - ktory bedzie zamykal spust sciekow i wlaczal pompowanie wody do zbiornika
ok... mamy automatycznie napelniony zbiornik woda - idzie sygnal do sterowania waga/silosem i tasma - ze nalezy odwazac - przykladowo 10 partii po 25 kg (aby rozpuszczanie bylo rownomierne)
w tym momecie nalezy przetestowac jak dlugo caly proces bedzie trwal od wlaczenia tasmy do wpadniecia do zbiornika ostatniego fragmenu [ mozna tez zamontowac czujniki podczerwieni, ktore beda wylaczac poszczegolne segmeny w razie nie pojawienia sie kolejnych odwazek - lub zrobic to za pomoca czasowa - bezpieczniejsze jest oczywiscie uzycie fotokomorek ]
wiec mamy juz tak:
nawazona odpowiednia ilosc, przetransportowana do zbiornika - waga wysyla sygnal do reaktora ze skonczyla nawazanie i teraz przykladowo ustawiamy timer mieszadla na [ calkiem przykladowo ] 20 minut (tez trzeba przetestowac calkowitosc rozpuszczenia), po uplywie 20 minut mieszadlo sie wylacza i wlacza sie spust rozpusczonego siarczku do odbieralnika - skad moze byc juz transportowany pompami do mniejszych zbiornikow etc. zbiornik odbiorczy powinien miec powiedzmy 2-3 razy wieksza pojemnosc od zbiornika produkcyjnego - aby nie nastapila sytuacja przelania sie - lub zabezpieczenia plywakami ktore wylaczaly by mozliwosc wlaczenia sustu reaktora bez oproznienia zbiornika odbiorczego
tyle
do tego trzeba by bylo jeszcze rozwarzyc roznego typu aspekty wazenia, transporu etc. - duzo zalezy od zuzycia pradu i wody - a tym samym kosztow - ale z tym to juz powinnas sobie poradzic
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
7 gru 2007, o 19:18
coralgol
dziękuję bardzo za cenne informacje
8 gru 2007, o 00:34
coralgol
Istotne parametry w tej instalacji to temperatura i szybkość mieszania
Reakcja bedzie reakcją endotermiczną więc dostarczenie ciepła będzie zwiększało rozpuszczalność. Rozpuszczalnośc wynosi 470g/l w temperaturze 10 stopni celcjusza. Siarczek sodu powinno się przechowywać w temperaturze 15-25 stopni. Nie znalazłam w tablicach fizykochemicznych zależności rozpuszczalności siarczku sodu od temperatury. Może ktoś dysponuje takimi danymi?
10 gru 2007, o 10:44
Sulik
@MODERATOR
1. po pierwsze zastanow sie ilo % chcesz robic roztwor, bo to ze rakcja rozpuszczania Na2S*9H2O jest endotermiczna nie znaczy ze temperatura spadnie tak nisko, ze nie bedziesz w stanie otrzymac swojego stezenia
2. w 10 st C otrzymasz okolo 47% roztwor
3. rozpuszczalnosc w 50 st. C to juz 960 g/l [ wg. karty charakterystyk pochu)
4. maxymalnie ile wykonasz to bedzie okolo 50% - bo powyzej tej wartosci przechowywanie bedzie utrudnione - bedzie sie siarczek krystalizowal przy temperaturach ponizej 20 st. C
5. najczesciej z tego co kojaze roztworu Na2S to: 20%, 25% i 40%
Wiec na dluzsza mete moze sie okazac ze nie bedziesz potrzeboac zadnego pogrzewania wody, ani roztworu w zbiorniku
wszytko zalezy od tego o ile stopni spadnie temperatura roztworu podczas produkcji okreslonego roztworu - tzn. trzeba ten spadek okreslic laboratoryjnie i podiac decyzje - grzejemy czy nie grzejemy
kolejna sprawa jest to, ze jesli proces moze trwac dlugo - to mozna powoli dozowac siarczek do zbiornika oraz dlugo mieszac
10 gru 2007, o 21:06
coralgol
A co z rekcjami ubocznymi??
12 gru 2007, o 08:08
Sulik
@MODERATOR
jakimi reakcjami ubocznymi ? zadna mi nie przychodzi do glowy - pzeciez to proste rozpuszczanie soli w wodzie i tyle
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości