Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Chlor, jego tlenki i kwasy chlorowe 
Autor Wiadomość

Post Chlor, jego tlenki i kwasy chlorowe
Ostatnio mam trochę czasu, nudzi mi się i przychodzą mi do głowy różne dziwne pomysły, a więc :

Wikipedia napisał(a):
Dysproporcjonowanie jonu ClO- zachodzi powoli w niskich temperaturach, dzięki czemu można go również otrzymać wraz z jonami chlorkowymi przez reakcję chloru z wodą w temperaturze 0°C. W wyższych temperaturach dysproporcjonuje do jonu chloranowego i chloru:

3 ClO- ---> ClO3- + 2Cl-.

W związku z tym pytanko : Czy jeżeli otrzymam chlor ( np. w wyniku elektrolizy NaCl ) i odprowadzę go do naczynia z lodem i po pewnym czasie temp wzrośnie to powstanie mi mieszanina kwasów chlorowego (V) i chlorowodorowego ??

Pyt nr 2 Czy zajdzie mi reakcja Cl2 + H2O2 ?? Jeśli tak, to co w jej wyniku powstanie ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

Ostatnio edytowano 22 gru 2007, o 16:14 przez Kryształoman, łącznie edytowano 1 raz

14 gru 2007, o 17:46
@MODERATOR

Pyt nr 2 Czy zajdzie mi reakcja Cl2 + H2O2 Question Jeśli tak, to co w jej wyniku powstanie Question

w środowisku zasadowym tlen singletowy

14 gru 2007, o 18:39

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pyt 1?? Proszę, bo bardzo mi na tym zależy.

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

22 gru 2007, o 16:15
@MODERATOR

Ostatnio mam trochę czasu, nudzi mi się i przychodzą mi do głowy różne dziwne pomysły, a więc :

Wikipedia napisał(a):
Dysproporcjonowanie jonu ClO- zachodzi powoli w niskich temperaturach, dzięki czemu można go również otrzymać wraz z jonami chlorkowymi przez reakcję chloru z wodą w temperaturze 0°C. W wyższych temperaturach dysproporcjonuje do jonu chloranowego i chloru:

3 ClO- ---> ClO3- + 2Cl-.

W związku z tym pytanko : Czy jeżeli otrzymam chlor ( np. w wyniku elektrolizy NaCl ) i odprowadzę go do naczynia z lodem i po pewnym czasie temp wzrośnie to powstanie mi mieszanina kwasów chlorowego (V) i chlorowodorowego ??

imo jeżeli temp wzrośnie, otrzymasz głównie z powrotem chlor, a jonów ClO3- przybędzie niewiele.. Prawdą będzie, że w r-rze będą zachodziły reakcje:
Kod:
Cl2 + H2O = 2H+ + Cl- + ClO-
3 ClO- = ClO3- + 2Cl-
4 ClO3- = 3ClO4- + Cl-

(miały byc strzałeczki dwustronne ale cos się sypało w wyswietlaniu..)

jednakże równowaga tych reakcji bedzie silnie przesunieta w lewo (i zalezna rowniez od temp.). W każdym razie, wynikałoby z tego, że przepuszczając chlor przez r-r azotanu srebra, przy odpowiednim czasie możnaby uzyskać rozc. r-r chloranu VII srebra w azotanie srebra lub wręcz r-r HClO4 + HNO3 w stosunku molowym 1:7
sumarycznie:
Kod:
12Cl2 + 12H2O + 21Ag+ -> 24H+ + 3ClO4- + 21AgCl

na papierze wszystko mozna, jakos w labie tego nie widzę 8) :lol:
dobrze to będzie?

30 gru 2007, o 02:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]