Autor |
Wiadomość |
spryciulka
|
Konformery alkenów
Witam wszystkich, ja mam taki problem, bo zupełnie nie rozumiem jak narysować konformery alkenów a także je w projekcji Newmana np. 1-bromo-1,2-difenyloeten i jak się rysuje takie konformery gdy np. jest wolna para elektronowa ? Dziękuję i pozdrawiam
|
23 gru 2007, o 19:39 |
|
|
wojtex
|
Czy na pewno chodzi o konformery? To pojęcie stosuje się do określania położenia podstawników przy obrocie wokół wiązania pojedynczego, a nie podwójnego. W tym ostatnim wypadku stosuje się pojęcie izomerów konfiguracyjnych.
|
23 gru 2007, o 21:18 |
|
|
spryciulka
|
konfermery
No właśnie w poleceniu jest narysować konformery i dlatego też, to mnie tak zdziwiło i utknęłam bo nie mam pojęcia czy to jest błąd czy o co chodzi. A może tu trzeba uwzględnić jakieś pary elektronowe od fenylu np.
|
24 gru 2007, o 11:41 |
|
|
spryciulka
|
projekcji Newmana
A czy jest możliwość narysowania takiego etenu w projekcji Newmana, czy też tylko związki z pojedynczym wiązaniem się rysuje za pomocą tej projekcji ?
|
24 gru 2007, o 11:54 |
|
|
wojtex
|
Na upartego można narysować rzut Newmana dla izomerów etenu, ale stosuje się taką metodę dość rzadko bo trzeba odgiąć wiązania z przodu albo z tyłu, żeby nie pokrywały się podstawniki. Szczerze mówiąc uważam, że rzut płaski albo konikowy jest wystarczająco komunikatywny. Takie zabawy z rzutem Newmana i używanie dziwacznej nomenklatury mnie osobiście nie odpowiada. Popatrz na definicję w wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Newman_projection
|
24 gru 2007, o 23:29 |
|
|
rrozz
**
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
|
Jedyną mozliwa izomeria jest tu konstytucyjna czyli cis-trans. Masz rózne podstawniki przy dwóch osobnych węglach. Zastanawialem sie tylko czy nie wystepuje tu jakaś konformacja mieczy węglem łańcuchowym a pierścieniowym, ale fenyl ma symetrychny kształt i nie obrócisz. Cząsteczka benzenu jest wszak płaską, moze chodzi o położenie pierscienia wzgledem łancucha alifatycznego, albo w dwóch skrajnych przypadkach albo prostopadle albo rownolegle.
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
|
27 gru 2007, o 01:41 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
to ma sens, alkeny są płaskie i pierscień jest płaski, zatem ich płaszczyzny moga tworzyć różne kąty - obrót wokół pojedyńczego wiązania wicynalnego.. tylko ze wiazanie podwojne jest zapewne sprzezone z układami aromatycznymi pierscieni (jak przy sprzęzonych dienach)..
|
27 gru 2007, o 01:59 |
|
|
rrozz
**
|
Chyba nie jest... nie chce kwestionować ale mysle ze łancuch alifatyczny jest tu łańcuchem głównym i do niego sa doczepione podstawniki: dwa fenylowe (przy osobnych weglach) i bromowy. Wiązanie podwójne jest jedno totez nie masz podpisane ze to dien, a przypuszczam ze jest ono zlokalizowane miedzy weglami lancucha alifatycznego. Podsumowujac wiązanie C-C (fenyl-alkil) jest pojedyncze i zdolne do obrotu.
P.S. Mysle ze jakbyś mial podwojne przy jednym fenyl-alkil to inaczej nazywalyby sie pozostale podstawniki.
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
|
27 gru 2007, o 02:15 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Interpretacja tej nazwy może być tylko jedna i dokładnie taka jak napisałeś.. Chodziło mi własnie o to, że mamy coś takiego C=C-Phe i to wiązanie pojedyńcze jest ruchome, zatem można mówić o konformerach..
sprzężenie wiązań podwójnych zachodzi właśnie wtedy, kiedy sa one rozdzielone jednym wiązaniem pojedyńczym.
|
27 gru 2007, o 02:25 |
|
|
rrozz
**
|
No to mamy jakiś consensus
|
27 gru 2007, o 02:26 |
|
|
wojtex
|
To ma sens. Tego typu konformery charakteryzuje się tzw. kątem torsyjnym (dwuściennym), gdzie osą obrotu jest wiązanie pojedyncze pomiędzy układem winylowym i pierścieniem. Tutaj raczej podaje się wartość tego kąta niż nazywa konformery w jakiś szczególny sposób. Z mojego doświadczenia z metodami kwantowymi wynika, że zawsze następuje spore odchylenie układu winylowego i pierścienia benzenowego od płaszczyzny (koplanarności). Kąty torsyjne osiągają kilkadziesiąt stopni. To pokazuje, że o współpłaszczyznowości w takich układach chyba trzeba zapomnieć.
|
27 gru 2007, o 12:46 |
|
|