Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Estry - pytania.... 
Autor Wiadomość

W reakcji estryfikacji można zamiennie dla H2SO4 stosować stężony HNO3?

Na pewno nie. HNO3 + alkohole (zwłaszacza metylowy i etylowy) jest dość niebezpieczne.

black_coder

PS: Z estrów polecam azotyn i-amylu ;) ale to chyba nie ta komnata.

3 wrz 2007, o 21:30

Podczas silnego ogrzewania na pewno się rozpadnie. Pozostaje pytanie, czy na mieszaninę protonów i anionów chlorkowych, czy raczej homolitycznie na atomy wodoru i atomy chloru, które mogą rekombinować do Cl2 i H2. Celowo piszę protony, a nie H+, bo H+ to nie są po prostu protony, tylko protony przyczepione zawsze do jakiegoś nośnika.

4 wrz 2007, o 08:36

przepraszam, tak troche nie w temacie ejstem chociaz staralem sie go przestudiowac, ale wg mnie HCl dysocjuje nawet bez H2O, tylko ze podczas silnego ogrzewania - jezeli sie nie rozpadnie...

prędzej to będzie tzw. dysocjacja termiczna, czyli po prostu rozpad homolityczny wiązania Cl-H:

HCl<===>Cl*+H*

* oznacza rodniki, które mogą znowu dać HCl albo Cl2 czy H2.

Ale chyba debatowanie o tym tutaj to już niezły offtop...

:roll:

więc wrócmy do estrów.

Obrazek
weź udział:

5 wrz 2007, o 11:54

[quote="DMchemikAle chyba debatowanie o tym tutaj to już niezły offtop...[/quote]

Może nie. Szczegółowe rozpatrywanie reakcji, które sprawiają problemy jest dobrym sposobem na przyswojenie zasad chemii, choćby to było robione tylko przy okazji... Wylazł ze mnie belfer :oops:

5 wrz 2007, o 13:18

Próbowałem otrzymać mrówczan etylu. I nic z tego nie wyszło. Próbowałem różnych metod:
1.EtOH+HCOOH+H2SO4 grzanie
2.EtOH+HCOOH grzanie
3.EtOH+HCOOH+H2SO4 grzanie, później dodatek CaCl2 (nie powstały wyraźnie warstwy)
4.EtOH+HCOOH grzanie, później dodatek H2SO4
Zawsze tylko zapach kwasu, nic estrowego. Ilości stechiometryczne lub z lekką przewagą HCOOH (podobno działa autokatalitycznie). Co zrobiłem źle?

BTW
Wcześniej udało mi się uzyskać benzoesan etylu i wszystko grało albo raczej pachniało.

5 paź 2007, o 22:10

5 paź 2007, o 22:58

Jesteś pewien że to od stężenia zależy? ja kiedyś robiłem jakieś estry octanowe i zwykły ocet wystarczył...

Obrazek

Obrazek

5 paź 2007, o 23:07

Pewnie użyłeś 80% kwasu mrówkowego.

Niestety nie wiem ile miał % ale przy przelewaniu w powietrzu powstawał "dymek".
A jakie jest optymalne stężenie do robienia taki estrów?
I jak policzyć ile trzeba dodać H2SO4?

5 paź 2007, o 23:41

A wiesz chociaż jaką rolę pełni ten cały H2SO4 w takich reakcjach ?

6 paź 2007, o 16:40

Próbowałem otrzymać mrówczan etylu. I nic z tego nie wyszło

w kolbie umieśc kwas mrówkowy, etanol i benzen, na kolbe nałóz nasadke azeotropową, zbieraj azeotrop tak długo, jak długo bedzie sie wytwarzał. nie mocnych, by tym sposobem ester nie powstał

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

6 paź 2007, o 19:36

A wiesz chociaż jaką rolę pełni ten cały H2SO4 w takich reakcjach ?

Wiem. Dostarcza H+.
Pochłania również wodę. I w tym problem, nie wiem na jakiej zasadzie to robi.

Oxygenium napisał(a):
w kolbie umieśc kwas mrówkowy, etanol i benzen, na kolbe nałóz nasadke azeotropową, zbieraj azeotrop tak długo, jak długo bedzie sie wytwarzał. nie mocnych, by tym sposobem ester nie powstał

Ten sposób mi się podoba. Jak tylko będę miał dostęp do tej nasadki to spróbuję.

6 paź 2007, o 21:47
@MODERATOR

stezony kwas siarkowy jest higroskopijny więc pochlania on wode ze srodowiska reakcji.

6 paź 2007, o 22:46

stezony kwas siarkowy jest higroskopijny więc pochlania on wode ze srodowiska reakcji.

Tyle to i ja wiem :roll: Chodziło mi o mechanizm, a nie o nazwę samego zjawiska.

6 paź 2007, o 23:11

Jesteś pewien że to od stężenia zależy? ja kiedyś robiłem jakieś estry octanowe i zwykły ocet wystarczył...

Opisz, jak to zrobiłeś i z jaką wydajnością otrzymałeś te octany, to powiem, czy zależy od stężenia, czy nie.

7 paź 2007, o 20:13

chemical_brother napisał:

Opisz, jak to zrobiłeś i z jaką wydajnością otrzymałeś te octany, to powiem, czy zależy od stężenia, czy nie.

Hmm dawno to było...Nie miałem jeszcze żadnego kwasu organicznego oprócz octu ze sklepu a z alkoholi to jedynie etanol :)),więc nie robiłem to na jakąś tam skalę tylko chciałem sprawdzić sam zapach i czy reakcja zachodzi. Zaszła całkowicie dopiero po jakimś tygodniu. Oprócz tego dodałem dużo siarkowca żeby odciągał wodę.A przy okazji mam jeszcze pyt.: Jak otrzymuje się chemicznie czyste estry? Bez domieszek kwasów ani żadnego szitu?

Obrazek

Obrazek

7 paź 2007, o 22:48

w przemyśle służą do tego instalacje o zdolności produkcyjnej kilkudziesięciu tysięcy ton rocznie, samych metod produkcji jest kilka, zależnie od estru, produkt wydziela się na kolumnach poprzez frakcyjną destylację, czyli rektyfikacje :wink:

Obrazek
weź udział:

8 paź 2007, o 00:41

więc nie robiłem to na jakąś tam skalę tylko chciałem sprawdzić sam zapach i czy reakcja zachodzi. Zaszła całkowicie dopiero po jakimś tygodniu. Oprócz tego dodałem dużo siarkowca żeby odciągał wodę.A przy okazji mam jeszcze pyt.: Jak otrzymuje się chemicznie czyste estry? Bez domieszek kwasów ani żadnego szitu?

W to uwierzę..., ale: kwasu siarkowego musiało być tam od groma, a po tygodniu pewnie zniknął zapach octu. Takie rozwiązanie jest jednak straszliwie nieekonomiczne.
Nie wiem, co to jest "szit", ale weź sobie Vogla i przepis na jakiś ester to szybko połapiesz się, jak oddziela się surowy ester od resztek kwasów. Powiem tylko, że robi się ekstrakcję z odkwaszaniem, a na końcu destylację (lub krystalizację, jeśli ester jest stały).

8 paź 2007, o 15:24

chemical_brother napisał(a):
więc nie robiłem to na jakąś tam skalę tylko chciałem sprawdzić sam zapach i czy reakcja zachodzi. Zaszła całkowicie dopiero po jakimś tygodniu. Oprócz tego dodałem dużo siarkowca żeby odciągał wodę.A przy okazji mam jeszcze pyt.: Jak otrzymuje się chemicznie czyste estry? Bez domieszek kwasów ani żadnego szitu?

W to uwierzę..., ale: kwasu siarkowego musiało być tam od groma, a po tygodniu pewnie zniknął zapach octu. Takie rozwiązanie jest jednak straszliwie nieekonomiczne.
Nie wiem, co to jest "szit", ale weź sobie Vogla i przepis na jakiś ester to szybko połapiesz się, jak oddziela się surowy ester od resztek kwasów. Powiem tylko, że robi się ekstrakcję z odkwaszaniem, a na końcu destylację (lub krystalizację, jeśli ester jest stały).

Dzięki było tak jak mówisz, a narazie jestem na etapie szukania vogela a przynajmniej po polsku. Co do szitu to jest to mówiąc ładnie zanieczyszczenie :lol:

Obrazek

Obrazek

8 paź 2007, o 15:33

Post ^^_@
tak jak czytam powzyej tak octan n-amylowy ma super zapach :) Ostanio wlasnie go robilismy na zajeciach :) :)

26 gru 2007, o 23:08

wie ktoś jak bedzie wygladał mechanizm reakcji otrzymywania octanu benzylu z alkoholu benzylowego i bezwodnika octowego??

4 maja 2008, o 23:07

(CH3CO)2O + C6H5CH2OH -> CH3COOC6H5CH2 + CH3COOH a następnie: CH3COOH + C6H5CH2OH -> CH3COOC6H5CH2 + H2O
czyli:
(CH3CO)2O + 2 C6H5CH2OH -> 2 CH3COOC6H5CH2 + H2O
Dobrze jest? Jak coś, to poprawcie, ja tylko chciałem "PomÓż".

8 maja 2008, o 14:18

Ogólnie zamysł dobry tylko zapis troche nie teges :wink:
Wzór CH3COOC6H5CH2 sugeruje, że grupa CH3COO- jest przyłączona do pierścienia. Lepiej byłoby to zapisać tak: CH3COOCH2C6H5.

8 maja 2008, o 15:49

Zamysl bardzo dobry, ale to.... nie jest mechanizm. Niestety nie mam teraz za bardzo czasu i mozliwosci go narysowac.

8 maja 2008, o 16:01

Zamysl bardzo dobry, ale to.... nie jest mechanizm. Niestety nie mam teraz za bardzo czasu i mozliwosci go narysowac.

W tym estrze, chyba nie ma jakiegoś innego mechanizmu estryfikacji? (wiem, ja napisałem rÓwnanie, ale myślałem, że o to mu chodzi), W jakiejś książce miałem zapisany mechanizm estryfikacji, zobaczę.

8 maja 2008, o 16:06

Post stężenie...
a propos... ;) czy stężenie alkoholi i kwasów wpływa na zapach powstałych estrów? :)

26 maja 2008, o 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona