Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Chemia nieorganiczna - Doświdczenia 
Autor Wiadomość

Post Chemia nieorganiczna - Doświdczenia
Mam zaproponować doświadczenia wykrywające aktywność fluorowców(każdego). Nie mam pojęcia jak to zrobić bo w szkole wogóle tego nie robimy. Jak również przedstawić doświadczenie aktywności metali oraz badanie właściwości litowców - sodu i potasu, otrzymywanie tlenu i badanie jego właściwości na podstawie doświadczenia.

Mam też takie zadania:
W dwóch niepodpisanych probówkach znajdują się wodne roztwory KCL i Na2CO3. Mając do dyspozycji: palnik, pręcik platynowy, roztwór BaCl2 oraz fenoloftaleinę, zaproponuj trzy różne matody identyfikacji tych roztworów. Opisz tok postępowania i napisz odpowiednie równania reakcji.

W dwóch butelkach zanjduje się woda destylowana i woda morska. Zaproponuj doświadczenie, w którym zidentyfikujesz zawartość butelek. Przedstaw schematyczny rysunek przebiegu doświadczenia, obserwacje, wnioski i odpowiednie równania reakcji.

Nie potrafię zrobić tych zadań. Siedze nad nimi już prawie 3 godziny i nie rozumiem ich. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś zrobił choć kilka z tych powyższych zadań lub jakoś wytłumaczył. Te zadania mam na środę(zadane dzisiaj) i bardzo są one dla mnie ważne.

Z góry dziękuję.

14 sty 2008, o 17:46
**

Mam też takie zadania:
W dwóch niepodpisanych probówkach znajdują się wodne roztwory KCL i Na2CO3. Mając do dyspozycji: palnik, pręcik platynowy, roztwór BaCl2 oraz fenoloftaleinę, zaproponuj trzy różne matody identyfikacji tych roztworów. Opisz tok postępowania i napisz odpowiednie równania reakcji.

1. Próba płomieniowa(jak nei wiesz co to to poczytaj na googlach)
2. Jak dodasz BaCl2 do r-ru Na2CO3 wytrąci się osad.
3. R-r Na2CO3 barwi fenoloftaleine na różowo.

Cytuj:
W dwóch butelkach zanjduje się woda destylowana i woda morska. Zaproponuj doświadczenie, w którym zidentyfikujesz zawartość butelek. Przedstaw schematyczny rysunek przebiegu doświadczenia, obserwacje, wnioski i odpowiednie równania reakcji.

Jedno zadanie zrobiłem, ale nei w tym rzecz zeby Ci dac gotowca :P. Pomyśl jaki związek wystepuje(jest rozpuszczony) w wodzie morskiej i jakie ja sposoby identyfikacji jonów wchodzących w skłąd tego związku.

Cytuj:
Mam zaproponować doświadczenia wykrywające aktywność fluorowców(każdego)

Dawaj etan z fluorem albo chlorem :lol: :lol: :lol:

A we fluorowcach mozesz pokazać, że fluorowiec w stanie wolnym o niższej liczbie atomowej wypiera z roztworu fluorowiec o wyższej liczbie atomowej, tak więc np wolny chlor wyprze brom z r-ru, w mysl reakcji:
Cl2 + 2Br- --->2Cl- + Br2

14 sty 2008, o 21:16
**

1. Próba płomieniowa(jak nei wiesz co to to poczytaj na googlach)
2. Jak dodasz BaCl2 do r-ru Na2CO3 wytrąci się osad.
3. R-r Na2CO3 barwi fenoloftaleine na różowo.

Ehhh... z tą próbą płomieniową to szemrane jest. Pewnie to zadanie to z poziomu gimnazjum ale już wtedy powinno się uczyć, że próba płomieniowa hmm.. nie należy do nazbyt przekonywujących. Wystarczy niewielkie zanieczyszczenie roztworu KCl jonami Na+ (bardzo częste) i już barwa żółta zamaskuje nam obecność jonów potasu.

14 sty 2008, o 23:44
**

To w takim razie trochę dokładniej :) próba płomieniowa, ale obserwować płomień palnika przez szkło o kolorze(żółty), który pochłania światło emitowane przez Na+

15 sty 2008, o 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]