Kilka zadań, które chciałbym umieć rozwiązać.
Chciałem się dowiedzieć jak tego typu zadania się rozwiązuje.
1. uszeregować metale biorące udział w podanych reakcjach malejących właściwości redukujących.
3Tl + MoCl3 -> 3 TlCl + Mo
2Tl + CoCl2 -> 2 TlCl + Co
3Co + MoCl3 -> 3CoCl2 + 2Mo
2Mo + 3PdCl2 -> 2MoCl3 + Pd
a następnie ustalić czy będą biegły następujące rekacje.
a) Co + PdCl2 b) Pd + TlCl c) Mo + Co(NO3)2
Moim zdaniem największe właściwości redukujące ma Tl , później jest Cobalt a na końcu Molibden. Tak rozumuję patrząc na te reakcje gdzie Tal redukuje Molibden z 3 na 0 stopień utlenienia, i kobalt z drugiego na 0. Cobalt natomiast redukuje molibden z 3 na 0 czyli jest od niego mocniejszym reduktorem. Pozostaje mi Molibden ale ta informacja z reakcji nie wydaje mi się być pootrzebną aby stwierdzić że jest najsłabszym reduktorem podanym spośród tych 3. Tak mi się wydaje jednak wolałbym mieć pewność.
reakcja a zajdzie wnioskując to według tych wyżej podanych gdyż cobalt jest bardziej redukujący jak molibden z którym reakcja przecież zachodzi w reakcjach wyżej podanych
reakcja b nie zajdzie bowiem Pb ulega redukcji przez działanie kobaltem
reakcja c nie zajdzie bo molibden to słabszy reduktor jak kobalt
2. Na podstawie tablic standardowych potencjałów elektrodowych ustalić:
a) czy kadm może wypierać z roztworu jony cyny(II)
b)czy bizmunt może wypierać wodór z kwasów.
d)czy metaliczny beryl może zredukować jony Fe2+ do Fe
tutaj chyba musiałbym patrzeć na tablicę potencjałów, i jeżeli jest mniejszy potencjał pierwszego z podawanych pierwiastków wtedy reakcja zachowi chyba ;/
3. Obliczyć liczbę moli elektronów x w następujących równaniach reakcji chemicznych. a)ClO4(-) + 8H(+) + xe(-) ---> Cl(-) + 4H20
b)Cr2O7(2-) + 14H(+) + xe(-) ---> 2Cr(3+) + 7H2O
gubię się w własnych domysłach, żal nie potrafię tego zrobić ;/
Który z metali stanowi dodatki, a który ujemny biegun w ogniwach
a) Fe|Fe(2)||Sn(2+)|Sn
yh, od czego co zależy ;/
oraz podać kierunek przepływu elektronów w przewodniku łączącym bieguny
a) Fe|Fe(2+)||Sn(2+)|Sn
4 W pewnym ogniwie przebiega reakcja:
2FeCl3 + SnCl2 -> 2FeCl2 + SnCl4
Podać schemat ogniwa, równania reakcji elektrodowych, znaki elektrod, kierunek przepływu elektronów oraz elektronator i dezelektronator.
tutaj to nawet nie wiem jak się do tego zabrać
5 Z ilu połączonych szeregowo ogniw Cd|Cd(2+) || Ni(2+)|Ni musi się składać bateria, aby jej SEM była większa od 9V?
Pozdrawiam i proszę o pomoc