jaka role pelni kwas siarkowy(VI)? W zadaniu wystepuje nad strzalka, wiec wydaje mnie sie, ze to katalizator, ale nie jestem pewna.
Czy ktos moglby mi doradzic?
Z gory dziekuje za pomoc
23 sty 2008, o 14:34
patryk_ja
tak, kwas pełni tam rolę katalizatora. Nie jestem pewien czy dobrze mówie ale pomaga ona deprotonować kwas organiczny. Dodaje sie siarkowca tylko pare kropelek zawsze...
23 sty 2008, o 14:51
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Ehh, przede wszystkim odciąga on wodę przesuwająć równowagę reakcji w prawo
23 sty 2008, o 14:52
jaozyrys
@MODERATOR
deprotonować? siarkowcem to prędzej protonujesz jony H+ katalizują estryfikację w obie strony, ale uzywa sie najczesciej siarkowca własnie dlatego ze wiaze czesc wody z produktów
23 sty 2008, o 17:28
patryk_ja
hmm czyli estry mozna syntezowac usuwając tylko wodę ze srodowiska reakcji kwasu z alkoholem? wydajnosc nie nalezalaby chyba do najwyzszych...
wg tego co powiedzieliscie to tak to wyglada...
z siarkowca sie korzysta faktycznie dlatego że wiąże wodę, ale jest równeiż silnym kwasem. Reakcja kwasu z alkoholem jest katalizowana H+, ładnie jest to narysowane na Wikipedii. Na poczatku z kwasu organicznego powstaje karbokation, który dosyć łatwo łączy się z alkoholem. Produkt tego jest bardzo niestabilny i rozklada sie na m.in. ester.
Faktycznie, skorzystałem wczesniej ze złego słowa... sorry
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości