Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
maska przeciw gazowa 
Autor Wiadomość

Post maska przeciw gazowa
przegladajac tematy dla poczatkujacych o budowie laboratorium nie natknolem sie nigdzie co do kwesti maski p/gazwej.

chcialbym sie dowiedziec czy wy uzywacie takich masek.i jezeli tak to jakich ??

patrzac po sklpeach internetowych zobaczylem ze koszt takiej maski wcale nie jest taki maly bo okolo 300zł taka nowa:(

24 sty 2008, o 22:29
@MODERATOR

wg mnie warto zainwestować <=> bawisz sie pylami, ale to ci wystarczy taka jak na budowie
jak nie to nie przesadzajmy

24 sty 2008, o 22:34

ale mi chodzi o taka przeciw gazom trujacym (chyba podobne mieli podczas II wojny)taka jak ma eko na zdjeciu:):P:P:P

ona jest strasznie droga niestety .

24 sty 2008, o 22:47

To pasuje każda tego typu w odpowiednim stopniu.........

24 sty 2008, o 22:58

mozliwe czy znacie miejsca gdzie mozna w miare tania taka kupic??

P.S co z dyges. znawco Sharker???

24 sty 2008, o 23:12

http://allegro.pl/item300604228_promocj ... 1_hit.html

:lol: Pozdro

Obrazek

Obrazek

24 sty 2008, o 23:37

Prosto z Agencji mienia wojskowego zapewne, w AMW jak wypłyną to są po 2 złote na ogół.

24 sty 2008, o 23:42

Post odp.
no co Ty pieprzysz za przeproszeniem ... "Słonik" do 15 zł max !! "buldog" nom tutaj cena jest wyższa, nom ale zależy na skuteczności i lekkości :)
http://allegro.pl/item300097994_maska_g ... skpol.html

a mój znajomy sobie sprawił taką PROMASK
http://www.anco.com.pl/ochrona-drog-oddechowych.html
Więc niech Ci nie będzie szkoda trochę pieniędzy na maskę, bo potem może być Ci nie szkoda na inne lekarstwa albo coś innego jeszcze :(
Więc BHP przede wszystkim !! Ja spytam kolegi może będzie miał do sprzedaży Buldoga, ale nie wiem za ile :) Spytam i dam znać ^^
Pozdrawiam

// Kultura 0/10 !! Ostrożnie bo recydywa może poskutkować ostrzeżeniem, zwłaszcza że to nie pierwszy Twój wyczyn ! [szalony]
Więcej kultury mam niż Ty :) A poza tym pieprzysz to nie jest nic wulgarnego ... można też solić oraz słodzić 8) można się ... co innego jak bym napisał co Ty pier... ale nie napisałem więc się nie czepiaj :) widzę, że się na mnie uwziąłeś, a za porządną robotę się nie weźmiesz pozdro :)

Ostatnio edytowano 25 sty 2008, o 01:20 przez Bystry, łącznie edytowano 1 raz

24 sty 2008, o 23:57
Post odp.
Maska masce nierówna najlepiej poczytajcie wszystko zalezy od zastosowania i potrzeb .
Ceny no cóż jakość kosztuje :cry: polecam też link do muzeum masek jest tam wiele fajnych zdięć masek p.gaz z całego świata spodobała mi się bardzo radziecka maska dla konia hee hee :D :D
http://gasmasklexikon.com/Page/Start01.htm

http://www.approvedgasmasks.com/mask-gas.htm

http://www.maski.wojsko.pl/article1.htm#2

Załączniki:
Pferd.01..jpg
Pferd.01..jpg [ 30.13 KiB | Przeglądane 13450 razy ]
25 sty 2008, o 01:16
@MODERATOR

do tego wyplacisz sie na filtry - kazdy do czego innego jeden do NH3 jeden do czego innego wiec daj sobie spokoj jedynie to mozna by uzywac przed pylami

25 sty 2008, o 12:21

Post odp.
doznanie napisał(a):
do tego wyplacisz sie na filtry - kazdy do czego innego jeden do NH3 jeden do czego innego wiec daj sobie spokoj jedynie to mozna by uzywac przed pylami

Oj nie wiem czemu mu odradzasz ... Zamiast właśnie pogratulować mu pomysłu :) Pracuje z gazami trującymi to czemu ma go nie stać na filtry :) Może znajdzie uniwersalną i będzie jej używał, lepiej płacić na filtry niż na leki :)

25 sty 2008, o 12:27
@MODERATOR

sadze iz nawet jakby kupil wsio za 400zl to i tak jak na praktyke domowa lepiej przeznaczyc ten fundusz na inne cele
no chyba ze lubi otwierac NH3*H2O i przy otwartym pracować w swoim labie

25 sty 2008, o 12:37

no to faktycznie lepiej kupic jakas porzadna przeciw pylom i wystarczy.

no pewnie ze lubie jescze pare innych butelek otwieram i zaciagam :Pxd

25 sty 2008, o 12:52

Post odp.
To się zdecyduj chcesz pyłową albo gazowa ... Jaka masz zamiar pracować z gazami trującymi to nawet nie kupuj pyłowej :) A jak z pyłami :) To i ta i ta Ci się przyda:)

25 sty 2008, o 12:57
@MODERATOR

1. byl temat o tym ;) http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?p=127397
2. kupujesz polmaske a nie maske - kosz pol maski to jakies 50 zl, maski to juz okolo 300
3. dobierasz filtr - a dokladniej pochlaniacz - bo filtr jest do pylow, a pochlaniacz do gazow
polecam pochlaniacze typu: ABEK1

lub tez filtropochlaniacz typu: ABEK1P2, ABEK1P3

koszty ?
pochlaniacz: 17.80 zł
filtropochlaniacz (kolejno) 28.10 zł, 32.40 zł

kosz polmaski wielokrotnego uzytku ?
Obrazek
silikonowa: 54.50 zł
neoprenowa: 42.20 z

kosz maski twarzowej: 380,00 zł

Jesli bierzesz połmaske to jeszcze okulary ochronne - kosz 6,91 zl
wiec laczny koszt maski przeciwpylowo-przeciwgazowej:
filtropochlaniacz: 28,10 + polmaska neoprenowa: 42,20 + okulary 6,91 zł = kompletny sprzet do gazow, cieczy parujacych i pylow (rekawic nie licze bo masz) = 77,21 zł - moim zdaniem taka cena nie jest specjalnie wygurowana jesli chodzi o ochrone twarzy i ukladu oddechowego - a co wazniejsze przeciez wiele z tych rzeczy mozna by zakupic taniej :) i nie bawic sie w jakies stare militaria ktore nie koniecznie jeszcze dzialaja :)

acha na ponizszej stronie sa cale zestawy: polmaskamaska + filtropochlaniacze (kilka sztuk) za niecale 100 zl

http://www.secura.com.pl/bhp/pl/index.php

25 sty 2008, o 13:30

Co wy chcecie od tej maski z allegro, ja kupiłem ją kiedy ś dla zabawy, a teraz się przydaje. Zapewniam, że jeśli odpaliłbys sobie w pokoju :lol: :lol: z 50g p.cz. z większą ilością siary to w tej masce spokojnie można w takim pomieszczeniu przebywać. Robiłem NH<sub>3<sub> też w nej pracowałem i było git

30 sty 2008, o 17:44
Post odp.
Jako sprawdzone naprawde w trudnych warunkach uważam maski firmy Pirelli dwa modele , chetnie je uzywam i mam naprawde dobre zdanie o jakosci,
zakladając maske p.gaz na kilka minut nie doceni się w pelni jej zalet i wad ale po kilku godzinach spędzonych z nią na twarzy docenia się jakość czując roznice !!
Na kilka chwil to mozna załozyc sobie nawet ta dla konia hee hee :D lub demobilowe z allegro problem zaczyna sie wtedy gdy maska musi byc kilka godzin na twarzy lub kilkanascie :cry: jesli dojdzie codzienne zakladanie to dzieki za maski typu demobile :wink:
Inwestycja w dobra jakosciowo maske p.gaz powoduje inny standart pracy co ważne przy pracach z toxycznymi gazami .
Moje typy to :

Załączniki:
SFERA..jpg
SFERA..jpg [ 17.95 KiB | Przeglądane 13250 razy ]
C607..jpg
C607..jpg [ 45.53 KiB | Przeglądane 13250 razy ]
31 sty 2008, o 00:57

Obrazek

Obrazek

31 sty 2008, o 13:43
Post odp.
chemical_brother napisał(a):
Eko a ile dałeś za Twoją maskę??

Kupowalem już dosyc dawno i kilka szt. :cry: ceny nie pamietam ale bez problemu uzyskasz aktualną cenę u dystrybutorów, maski sa naprawde wypas po cięzkich testach :wink:
pozdro.
eko

1 lut 2008, o 00:12

a masz moze jakis adres strony internetowej tej firmy gdzie kupiles maski??

1 lut 2008, o 19:22
Post odp.
Słuchajcie poszukam napewno w wolniejszej chwili sprzedawcy u ktorego były zamawiane jako że temat publiczny niechetnie mam chęć promowania danego dystrybutora na forum :cry: , ceny byly do przyjecia jak za tą jakość, pozatym maski pracują do dziś !!
By sprawa była jasna cenię jedynie jakośc produktu niemam nic do dystrybucji ale na chwalenie jej trzeba sobie zasluzyć, nie dystrubucja lecz jakość produktu jest wzorowa !!
Nizej fota z uzyciem wlasnie jednej z zakupionych masek w warunkach skrajnego wysycenia HCN co widoczne jest po barwie użytego pochłaniacza :wink:
pozdro.
eko

Załączniki:
C607.jpg
C607.jpg [ 50.55 KiB | Przeglądane 13100 razy ]
2 lut 2008, o 03:01

Proszę o radę jaką maskę powinienem sobie kupić. Pracuje w firmie w której robię odlewy z różnych żywić epoksydowych i innych... epidian5 + utwardzacz pac..miedzy innymi Pracuję tam ok 4 lat i do tej pory nie stosowałem zadnej ochtony dróg oddechowych. Pojawiły sie u mnie problemy zdrowotne .. cos zaszkodziło mojej wątrobie .....i nie mogę pić :P .... serio. Proszę o radę!!!!

23 mar 2008, o 01:44

Ja też nie omieszkam się czegoś zapytać. W wakacje chcę sobie zmontować laboratorium. Poruszyłem przy moim znajomym w trakcie rozmowy o moich planach temat maski przeciwgazowej a on stwierdził, że nie muszę takowej posiadać! Zdziwiłem się bardzo i powedziałem mu, że mam zamiar pracować z chlorem i innymi szkodliwymi gazami ale on nie zmienił swojego zdania. Pytam się czy maska jest potrzebna ponieważ mój znajowy pracował wiele lat w laboratorium i powiedział, że nigdy nie musiał używać maski. Dodam, że to będzie bardzo amatorskie laboratorium.

24 mar 2008, o 11:28
@MODERATOR

Ja też nie omieszkam się czegoś zapytać. W wakacje chcę sobie zmontować laboratorium. Poruszyłem przy moim znajomym w trakcie rozmowy o moich planach temat maski przeciwgazowej a on stwierdził, że nie muszę takowej posiadać! Zdziwiłem się bardzo i powedziałem mu, że mam zamiar pracować z chlorem i innymi szkodliwymi gazami ale on nie zmienił swojego zdania. Pytam się czy maska jest potrzebna ponieważ mój znajowy pracował wiele lat w laboratorium i powiedział, że nigdy nie musiał używać maski. Dodam, że to będzie bardzo amatorskie laboratorium.

"ja jak pracowalem z amonikiem gazowym tez nigdy nie musialem uzywac maski" - B R E D N I E

ale jak wolisz - nikt Cie zmuszac nie bedze ;)
chcesz byc zdrowy na starosc i nie miec klopotow - uzywaj maski najczesciej jak tylko potrzeba
chcesz miec juz niedlugo klopty zdrowotne ? nie uzywaj
wybor nalezy do Ciebie
ostrzegal Minister Zdrowia i Higieny Spolecznej ;)

24 mar 2008, o 11:47

Zaptyalem sie bo moj znajomy jest jednak dla mnie prawie że laika :wink: jakimś tam autorytetem :P

Cytuj:
chcesz miec juz niedlugo klopty zdrowotne ? nie uzywaj

Chcę mieć wysoką rentę :P

24 mar 2008, o 11:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona