Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Prawo podzialu Nernsta 
Autor Wiadomość

Post Prawo podzialu Nernsta
mam drobny problem z zadaniem z chemii fizycznej. Pytanie zapewne jest proste, ale niestety posiadam tylko podstawy wiedzy w dziedzinie chemii organicznej. Doswiadczenie polegalo na tym aby do rozdzielaczy wlac kolejno po 25cm3 n-butanolu, a nastepnie po 25cm3 kwasu octowego o malejacych stezeniach: 1M, 0,75M, 0,5M, 0,25M, 0,1M, 0,05M. Nastepnie analitycznie oznaczylem stezenia kwasu w fazie wodnej i butanolowej. na tej podstawie nalezy wyciagnac wnioski co do stanu czasteczkowego AcOH w fazie wodnej i butanolowej. Napisalem zgodnie z teoria wniosek, ze w wodzie kwas jest silnie zdysocjowany, zas w butanolu powstaja asocjaty, ale nie mam pojecia jaki ma to zwiazek z wynikami doswiadczenia.... Nastepnie nalezy policzyc logarytmy z tych stezen i wykreslic zaleznosc log Cw = f(Cb). To nie problem.. ale trzeba sprawdzic czy pokrywa sie to z zaleznosia teoretyczna, ktora nie mam pojecia jak obliczac. wzor wyglada tak:

log Cb = logK + 1/n (logCw)

Cw stezenie w fazie wodnej, Cb w butanolowej. K to jakas stala ? co to jest ? Co to jest n... ?

2 mar 2008, o 15:11

n to współczynnik, który mówi ile razy masa cząsteczkowa w jednej fazie jest większa niż e drugiej. Ponieważ w butanolu kwas octowy asocjuje jego masa będzie większa niż w wodzie-prawdopodobne dwa razy większa.
K to współczynnik podziału.

Przeczytaj
http://www.mitr.p.lodz.pl/pliki/cwiczenie_34.pdf

całkiem ładnie jest to opisane

2 mar 2008, o 15:46

Znalazlem juz co to jest n, u nas jest to ilosc czastek tworzacych asocjat, ale wspolczynnik podzialu mam oznaczony jako r... mam podane K jako jakies wyrazenia na stala rownowagi, ale sa dwa...

2 mar 2008, o 15:51

Twoja definicja n jest prawie taka sama jak moja. Mam tylko wrażenie, że moja jest bezpieczniejsza. Ta stała zależy bowiem od dysocjacji lub asocjacji, a nie tylko od asocjacji. Ale jeżeli chodzi o zrozumienie równania to Twoja definicja jest ok.

Jeżeli chodzi o te stałe to nie wiem co jak masz oznaczane. Napisz wzory, albo prześlij mi wszystkie materiały z konkretnymi pytaniami to postaram się pomóc.

Stała równowagi to może być stała dysocjacji w fazie wodnej-liczysz z niej stężenie kwasu.
Stała podziału to też właściwie stała równowagi.

3 mar 2008, o 08:11

Odgrzebuje stary wątek ale moje pytanie tyczy się właśnie podziału nernsta :wink:

Wyznaczyłam współczynnik podziału kwasu octowego i muszę go porównać z danymi tablicowymi. Szukałam ale niestety nie mogę znalezc. Ma ktoś może takowe dane z tablic?

17 paź 2009, o 21:51
Zasłużony dla forum

Musisz sprecyzować między jakie fazy ma być podział - inaczej można podać 10 000 000 różnych, niekoniecznie sensownych wartości :P

17 paź 2009, o 22:13

Faza organiczna (warstwa butanolowa) i faza wodna.

17 paź 2009, o 22:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]