Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
alkohol tetrahydroksylowy
tu moje pytanie. bo jestem ciekaw istnienia takiego związku jak C(OH)4 teoretycznie możliwy, aczkolwiek nigdy o nim nie słyszałem, czy ktoś z was coś wie i jest w stanie ptzybliżyć ?
Przyznaję, nie szukałem na google bo liczę na to że rozwinięcie tego tematu na forum pomoże nam wszystkim rozwinąć wiedzę
Pozdr !
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
4 mar 2008, o 20:29
MTchemik
Hipotetycznie jest możliwy ale byłby tak niestabilny że rozpadł by się na CO2 i H2O. Możesz poszukać czegoś więcej w lit. obcojęzycznej używając angielsiej nazwy orthocarbonic acid.
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
no tak moi przyjaciele, ale ja jestem nie czytelny i nie piśmienny w obcojęzyczności.
polski ja tylko panimajet
a angielski komunikatywny, więc. Jeśli ktoś, miał kontakt, zna jakieś właściwości i wie coś bliżej o tym to jestem ciekaw pozdro !
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
4 mar 2008, o 21:25
sativ
Zasłużony dla forum
Jeżeli taki związek istnieje- jest bardzoooo niestabilny, juz gem-diole przechodza natychmiast w zw. karbonylowe.... Szczerze wątpie że taki zwiazek jeśli istnieje bedzie trwały w temp. koło 100-200K....
4 mar 2008, o 23:18
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Ortowęglany są dobrze znane.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości