Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
czerwona woda 
Autor Wiadomość

Post czerwona woda
Witam!!
Nie wiem czy wybralam dobry dzial ale mam nadzieje ze poradzice cos na moj problem. Otoz chodzi o wode w studni garazowej. Woda ta po wyciagnieciu ma kolor czerwono brunatny ( podejrzewam jakis zwiazek zelaza). Po zagotowaniu woda ciemnieje. Kiedy zostawi sie ja do odstania osad zostaje na dnie. Nie bylby to jakis duzy problem jednak woda ta wykorzystywana jest do mycia samochodu i zostawia na nim zółty ciezki do usuniecia osad. Moglibyscie poradzic mi jak chemicznie mozna sie pozbyc tego zanieczyszczenia? Z góry dziekuje :D

12 mar 2008, o 20:40
@MODERATOR

Witam!!
Nie wiem czy wybralam dobry dzial ale mam nadzieje ze poradzice cos na moj problem. Otoz chodzi o wode w studni garazowej. Woda ta po wyciagnieciu ma kolor czerwono brunatny ( podejrzewam jakis zwiazek zelaza). Po zagotowaniu woda ciemnieje. Kiedy zostawi sie ja do odstania osad zostaje na dnie. Nie bylby to jakis duzy problem jednak woda ta wykorzystywana jest do mycia samochodu i zostawia na nim zółty ciezki do usuniecia osad. Moglibyscie poradzic mi jak chemicznie mozna sie pozbyc tego zanieczyszczenia? Z góry dziekuje

niestety Twoja studnia jak i wiekszosc studni niestety jest zanieczyszczona zelazem i manganem - jedynym rozwiazaniem jest zainstalowania na pompie tloczacej wode odpowiedniego wymieniacza jonowego... lub tez po prostu filytru pochlaniajacego zelazo i mangan - w necie bez problemu takie uzadzenia znajdziesz

utaj artykulik na ten temat
http://www.muratordom.pl/instalacje/ins ... 3_2530.htm

12 mar 2008, o 21:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]