Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Wykrywanie anionów organicznych 
Autor Wiadomość

Post Wykrywanie anionów organicznych
Otoż jest problem (przynajmniej dla mnie):
Jak, w sposób w "miarę" jednoznacznie wykryć jony: szczawianowe C2O4 2-, winianowe C4H4O6 2- (bodajże), [Fe(CN)6]4-, [Fe(CN)6]3-, oraz jony CH3COO - , mając do dyspozycji podstawowe odczynniki nieorganiczne?

28 mar 2008, o 17:00

cyjanożelaziany(III) dają z żelazem (II), a cyjanożelaziany(II) z żelazem (III) już w bardzo małych ilościach intensywnie niebieski błękitny kolor(błękit pruski i ten drugi, którego nazwy teraz sobie nie przypomnę).
szczawian wapnia jako jedyny z III grupy anionów jest nierozpuszczalny w CH3COOH. suche winiany ogrzewane z dodatkiem stęż. H2SO4 zwęglają się dając zapach karmelu, przy odpowiednim pH wytrąca się wodorowinian potasu, a winian diaminasrebra otrzymany przez rozpuszczenie winianu srebra w NH3*H2O ogrzany na łaźni w czystej probówce daje lustro Ag(0).

28 mar 2008, o 17:22

Ah, ok. Dziękuję. A jak wykryć powyższe w roztworach wodnych?

28 mar 2008, o 17:35

2. Szczawiany i winiany można strącić przy pomocy Ba^2+, potem znowu rozpuścić w kwasie i utlenić przy pomocy KMnO4.
Szczawiany przy rozkładzie temicznym nie zwęglają się, w przeciwieństwie do winianów.
Poza tym winian dosyć łatwo w środowisku zasadowym jest utleniany przez [Ag(NH3)2]^+.
3. Octany po zakwaszeniu: po zapachu (metoda dosyć zawodna).
Są też próby z azotanem lantanu lub kakodylowa (ale wdychanie lotnych związków arsenu nie jest ... fajne).

forum biologiczno-chemiczne

28 mar 2008, o 17:35

Dzięki. I przepraszam za zaliczenie cyjanków do zw. org. To były aniony zaczerpnięte z pewnej strony - aniony z którymi miałem problem - i...nie zwróciłem uwagi na to:oops:
1. A propos szczawianów i winianów: czy osady różnią się czymś? (Barwa, rozpuszczalność w etanolu, heksanie[?], ew. rozpuszczanie na gorąco lub w odczynnikach nieorganicznych?)
2. Czy w takim razie jest możliwość określenia obecności octanów w próbce? (wiem, że octan ołowiu mętnieje po pewnym czasie, ale to chyba kwestia wieku - tak jak z jodkiem potasu)

28 mar 2008, o 17:54

octowy - po dodaniu Fe(III) tworzy się czerwonobrązowe zabarwienie, które znika po zakwaszeniu(w przeciwieństwie do SCN(-)).

28 mar 2008, o 19:44

28 mar 2008, o 20:42

Te osady, to myślę że w heksanie raczej się nie będą rozpuszczały: grupy hydroksylowe z winianów raczej się nie "lubią" z heksanem, a szczawiany raczej są jonowe, więc tu podobnie.

Z etanolem może, coś się da zrobić, ale chyba raczej też nie (takie gdybanie :D).

Nie masz co przepraszać za cyjanki, tak tylko dziwnie to wyglądało, to wspomniałem :D

Może napisz, do czego konkretnie Ci te informacje: czysta ciekawość, czy może jakiś konkretny cel, to może coś się jeszcze wykrzesa w tym temacie.

forum biologiczno-chemiczne

28 mar 2008, o 21:57

Bez obrazy: chemia to moja *naturalna* pasja, ale ta strona internetowa... zawierała listę jonów organicznych i nieorganicznych wymaganych na konkurs. Znałem większość, właśnie oprócz cyjanożelazianowych, winianowych i szczawianowych.

28 mar 2008, o 22:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]