Jeszcze raz i dostaniesz ostrzeżenie. Uprzedzam, że trzecie skutkuje banem, a dwa już masz.
30 kwi 2008, o 15:16
executor
ale co Jest w tym temacie jedna reakcja, ale z Mg a mi chodzi z glinem. Nauczycielka z chemii jest ciekawa jak z kreta i Aluminum można kreta otrzymać!
Więcej tematów nie znalazłem
30 kwi 2008, o 15:18
szalony
Wybacz, ale nie wierzę w tą nauczycielkę chemii, bo to reakcja z poziomu liceum rozszerzonego, nie mówiąc o studiach. Na pierwszej stronie tego tematu jest napisane jaki produkt powstaje, nie mówiąc o wyszukiwarce, i wikipedii
30 kwi 2008, o 16:20
executor
dobra, nieważne. Zanim tu cos znajde
Mam z innego forum
2 Al + 2 NaOH + 6 H2O --> 2 Na[Al(OH)4] + 3 H2 ^
30 kwi 2008, o 20:09
Patryk28
SianoPIS!
Dołączył(a): 26 kwi 2008, o 20:24 Posty: 64 Lokalizacja: Świdnik
executor napisał(a):
dobra, nieważne. Zanim tu cos znajde
Mam z innego forum
2 Al + 2 NaOH + 6 H2O --> 2 Na[Al(OH)4] + 3 H2 ^
Tak naprawdę ta reakcja była zapisana w tym temacie
Chyba
30 kwi 2008, o 20:43
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
A jeżeli nawet nie w tym temacie to w każdym razie na tym forum już wielokrotnie była pisana...
1 maja 2008, o 14:43
chemik11
A więc robiłem to doświadczenie i tą reakcję znam. I wiem, że wydzielał mi się wodór a nie NH3. Użyłem zasady w nadmiarze ( sporym nadmiarze). Podczas, gdy glin mi się burzył w naczyniu, roztwór był szarogranatowy. Na drugi dzień roztwór był bezbarwny, tylko w środku naczynia pływały "chmurki" złożone z jakichś pomarańczowych i brązowawych (jak kawa z mlekiem) substancji (pływały, bo u dołu naczynia znajdował się stężony r-r NaOH, od góry zaś woda). I teraz pytanko: czy mam tam Al(OH)3 (nie wiem w jaki sposób mógł się tam wytworzyć), czy też jest tam Na[Al(OH)4], a może w wyniku nadmiaru NaOH powstał mi heksahydroksoglinian sodu o wzorze Na3[Al(OH)6] . Piszę dość szczegółowo, ale gdyby ktoś się orientował, co mi się tam działo na poszczególnych etapach....HELP
30 lip 2008, o 17:06
chemik młody
Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12 Posty: 81 Lokalizacja: Gliwice
te chmurki to prawdopodobnie wodorotlenek żelaza z kranówy...
_________________ ale zawsze mogę się mylić ;]
31 lip 2008, o 21:58
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Moim zdaniem wydzielająca się dusząca woń, to nic innego jak dym/mgła suchego NaOH, bądź też roztworu, który się wydziela w wyniku pękania bardzo drobnych pęcherzyków wodoru.
Możecie zauważyć, że powstające na glinie pęcherzyki są naprawdę drobne. Jeśli zanurzycie np. widelec aluminiowy w roztworze NaOH i wyjmiecie go po chwili, to będzie on dymił.
Kłaczki pozostające w zlewce po roztworzeniu spożywczej folii aluminiowej to nic innego jak jakaś plastikowa powłoczka
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
2 sie 2008, o 23:33
raymundo
@MODERATOR
jeszcze jakieś teorie? aluminium to nie glin. (o folii poczytaj tu)
A jakąż to woń ma NaOH? tudzież jego roztwór? i czy czułeś kiedyś zapach amoniaku?
A włóż twój widelec na kilka sekund do wrzącej wody, potem wyjmij i.... widelec będzie dymił (pęcherzyki tez zabierają odrobinkę roztworu, ale głównie paruje woda z rozgrzanej powierzchni widelca). wyjdź w zimie na podwórko, i chuchnij.... zja! też będziesz dymił
Ostatnio edytowano 3 sie 2008, o 11:16 przez raymundo, łącznie edytowano 1 raz
2 sie 2008, o 23:55
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
raymundo napisał(a):
jeszcze jakieś teorie? aluminium to nie glin. (o folii poczytaj tu) A jakąż to woń ma NaOH? tudzież jego roztwór? i czy czułeś kiedyś zapach amoniaku? A włóż twój widelec na kilka sekund do wrzącej wody, potem wyjmij i.... widelec będzie dymił. wyjdź w zimie na podwórko, i chuchnij.... zja! też będziesz dymił
Przepraszam? Opisuję, co widziałem, wiem jak gryzie pył NaOH i widziałem biały nalot na górnej części zlewki. Wiadomo, że aluminium ani duraluminium to nie glin, a stop glinu, ale kto robi glinowe widelce? Ja mam aluminiowy, glinowy by się połamał...
W chemii siedzę nie od dziś, wiem jak co pachnie.
Z tego co przeczytałem w książkach do analizy wynika, że ewentualnie wydzielający się amoniak mógłby powstać, gdyby w roztworze były azotany/azotyny - reakcja analogiczna jak w przypadku cynku, tylko mniej intensywna.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
3 sie 2008, o 09:44
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Analogicznie jest przy rozpuszczaniu np cynku czy żelaza w H2SO4. Niby to nie lotne ale mgiełka się tworzy i jakby powąchać to będzie śmierdzieć
Oczywiście ten specyficzny zapach przy roztwarzaniu nakrętek, gwoździ pochodzi od zanieczyszczeń żelaza.
Na koniec doświadczenie . Bierzemy z apteczki jakąś musującą multiwitaminę czy magnez i wrzucamy do szklanki z wodą. Podczas rozpuszczania nachylamy się nad szklanką i wąchamy - delektujemy się pieczeniem w nosie. Odpady poreakcyjne utylizujemy poprzez szybkie wypicie .
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości