Kwas glikolowy
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam pytanie odnośnie kwasu glikolowego stosowanego jako peeling chemiczny w kosmetologii. Historia dlaczego potrzebuję tego kwasu jest długa i zawiła więc zanudzać nie będę, w każdym bądź razie cała kuracja ( nie do końca pewna ) jak to lekarz powiedział ma mnie kosztować parę tysięcy zł a na taki wydatek nie mogę sobie pozwolić więc trzeba sobie samemu poradzić.
Szukałem kwasów na różnych aukcjach ale niestety nie mam za bardzo zaufania do tych sprzedających gdyż nie potrafili mi na parę prostych pytań odpowiedzieć odnośnie sprzedawanego towaru a profesjonalne kwasy dobrych firm o wyższym stężeniu są nie osiągalne w Polsce dla zwykłego zjadacza chleba.
Szukając w sklepach chemicznych znalazłem jednego sprzedawcę oferującego ten kwas w postaci kryształków i chciałbym z niego zrobić roztwór i tu rodzą się moje pytania:
1. Czy może być on użyty w kosmetologii? ( tj. nie posiada zanieczyszczeń eliminujących go )
2. Z czym najlepiej go rozrobić ? ( woda destylowana, mineralna itd. )
3. Jakie proporcje musiałbym zachować ażeby uzyskać roztwory o stężeniu kwasu ( prosiłbym o podanie w gramach na mililitr )
30 %
50 %
70 %
dodam, że maksymalne stężenie dla tego kwasu jest 70%
4. Jak zmniejszyć ph ( czy jest to możliwe tak aby nie dodawać środków eliminujących go do zastosowania na skórę )
Charakterystyka kwasu glikolowego ocz :
M = 76,05 g/mol
Zawartość min. 99 %
Woda max. 1 %
pH około 2
gęstość 1,49 g/cm3
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi i pozdrawiam
27 maja 2008, o 12:13
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
Sprawdź jakie są składy takiego "profesjonalnego" kwasu glikolowego. Tam najczęściej jest cała mieszanina substancji w gotowym produkcie.
Nie wiem czy sam kwas glikolowy bedzie w 100% bezpieczny dla skóry.
27 maja 2008, o 13:33
lukas81
Z tego co wyczytałem na różnych stronach internetowych nie będzie z tym problemu gdyż jedyne co jest dodawane w niektórych produktach ( o niższym stężeniu kwasu glikolowego ) to witaminy, związki krzemu i nawilżacze, bądź łączone są kwas glikolowy z innymi kwasami np. migdałowym, mlekowym.
Jedyne co jest mi potrzebne to kwas glikolowy, papierki wskaźnikowe, neutralizator kwasu i krem nawilżający.
27 maja 2008, o 15:03
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
lukas81 napisał(a):
Z tego co wyczytałem na różnych stronach internetowych nie będzie z tym problemu gdyż jedyne co jest dodawane w niektórych produktach ( o niższym stężeniu kwasu glikolowego ) to witaminy, związki krzemu i nawilżacze, bądź łączone są kwas glikolowy z innymi kwasami np. migdałowym, mlekowym. Jedyne co jest mi potrzebne to kwas glikolowy, papierki wskaźnikowe, neutralizator kwasu i krem nawilżający.
Neutralizator kwasu? No ale nautralizując kwas glikolowy marnuje się jego własciwości peelingujące chyba, no nie?
Poza tym krem nawilżający a nawilżacze to różnica znaczna moim zdaniem.
A jakie ma być przeznaczenie tego specyfiku, może uda mi się jakoś doradzić/poradzić konkretniej?
27 maja 2008, o 15:37
lukas81
Neutralizator kwasu stosuje się po zabiegu, nie miesza sie go z kwasem przed zabiegiem. Substancje nawilżające są w kremie nawilżającym który trzeba stosować po zabiegach i w kremach bądź balsamach w których występuje kwas glikolowy w niższych stężeniach.
Jeżeli nie znasz się na "kosmetologii", dermatologii czy chirurgii estetycznej to mimo najszczerszych chęci z Twojej strony raczej mi nie pomożesz ale możesz dużo pomóc odpowiadając na moje pytania zawarte w pierwszym poście. Co dodać do roztworu kwasu i w jakiej ilości to nie stanowi problemu gdyż te informacje już mam. Problemem jest zakup kwasu o odpowiednim stężeniu z pewnego źródła i w rozsądnej cenie.
27 maja 2008, o 18:42
szalony
Papierki wskaźnikowe są dobre jeśli trzeba odróżnić kwas siarkowy od wody, w analizie związków są mało przydatne, ze względu na znikomą dokładność. Należy posłużyć się pH-metrem albo precyzyjnymi wskaźnikami. Ewentualnie papierków o zawężonym zakresie.
Jeśli chodzi ci o odczynniki bezpieczne dla kosmetyki, to licz się z tym, że musisz zakupić prawdopodobnie w Sigma-Aldrich, Supelco, itp. POCH Gliwice nie oferuje kwasu o czystości farmakopealnej czyli dozwolonej do stosowania w preparatach medycznych (takie kwasy mają po czystości czda (czysty do analizy) podaną adnotację: Ph.Eur - farmakopea europejska, lub FP VI (farmakopea polska VI). )
Zmniejszenie pH (czyli osiągnięcie roztworu bardziej kwasowego) uzyskuje się przez dodanie silniejszego kwasu do roztworu, aby zwiększyć stężenie jonów H+ (wlaściwie jonów H3O+). Ale po co zmniejszać pH ?
Rozczieńczanie - woda destylowana o stwierdzonej czystości mikrobiologicznej (farmaceutyczna, np. woda do wstrzykiwań).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości