Autor |
Wiadomość |
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Wydaje mi sie że odpowiedź jest złozona.
Bo np.: jak użyjesz nadmiaru kwasu octowego lub masłowego, to część kwasu która nie przereaguje bedzie mieszała sie z zapachem powstałego estru.
A czy stężenie ma wpływ bezposrednio? Hmmm może i ma, np.: z mało stężonych kwasówi alkoholi powstanie małe stężenie estru (zapach nie bedzie tak intensywny). Więc różnica szła by w intensywność moim zdaniem.
|
26 maja 2008, o 21:36 |
|
|
szalony
***
Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29 Posty: 1087
|
Z mało stężonych alkoholi i kwasów będzie ciężko cokolwiek zrobić, bo z powodu dużej ilości wody równowaga będzie lecieć na lewo.
|
27 maja 2008, o 00:03 |
|
|
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
No dobrze, ale chodzi tylko o regułę zależności intensywności pachniuszka od stężenia substratów.
Choć w zasadzie równowaga lecąca w lewo również swiadczy od mniejszej ilości estru a więc i słabszym zapachu (lub jego braku).
|
27 maja 2008, o 01:45 |
|
|
szalony
***
Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29 Posty: 1087
|
Chciałem powiedzieć, że ester prawdopodobnie w ogóle nie powstanie albo powstanie w pomijalnym stężeniu.
|
27 maja 2008, o 11:29 |
|
|
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Co oznacza że intensywność bedzie inna Bo jej nie bedzie
|
27 maja 2008, o 13:31 |
|
|
loczekk9
Dołączył(a): 13 lut 2008, o 16:51 Posty: 15
|
;)
hehe... całkiem logiczne... dzięki za pomoc...
|
27 maja 2008, o 13:33 |
|
|
misiod999
Dołączył(a): 2 mar 2008, o 20:34 Posty: 30
|
Witam. Mam takie pytanko co do estryfikacji octanu etylu...
Próbowałem najpierw z 96% etanolem i 80% kwasem octowym - zapach nie był zadawalający.
I tu moje pytanie - czy można wyżej wymieniony ester otrzymać ze zwykłego octu? (skończył się 80% ) Czy możliwe to będzie bez H2SO4?
|
8 cze 2008, o 18:33 |
|
|
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Moim zdaniem kwas siarkowy jest niezbedny bo to katalizator, tym bardziej przy użyciu zwykłego octu.
Zwykły ocet da jeszcze słabszy zapach, ponadto jest dużo wody, wiec musiałbyś uzyc sporego nadmiaru alkoholu etylowego, zeby przesunąć równowagę w prawo.
Ps. Pamietaj ze w obecnosci kwasu ester bedzie hydrolizował.
|
8 cze 2008, o 20:01 |
|
|
Vikuserro
Dołączył(a): 4 paź 2007, o 21:45 Posty: 139
|
Zna ktoś jakieś ciekawe reakcje transestryfikacji?
Ciężko mi znaleść konkretne przepisy, a sama koncepcja zmiany jednego zapachu w drugi jest ciekawa .
_________________ Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.
|
8 cze 2008, o 20:42 |
|
|
krystofer
Dołączył(a): 27 lip 2007, o 20:43 Posty: 177
|
Jaki będzie mieć zapach szczawian etylu ?
|
20 cze 2008, o 13:39 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
Zapachy estrów to są wrażeniem subiektywnym i nie można ich jednoznacznie określić. Swego czasu NVX robił badanie z paroma osobami i różne osoby podawały różne zapachy tego samego estru...
_________________
Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.
|
20 cze 2008, o 22:34 |
|
|