Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
[Zamiana] Czy to możliwe ? 
Autor Wiadomość
Post [Zamiana] Czy to możliwe ?
Witam :) Nie bardzo wiedziałem do jakiego działu dać to pytanie ... jeżeli ten, który wybrałem jest zły - to wybaczcie :) Moje pytanie brzmi tak: Czy jest możliwe przemienienie oleju opałowego w rope. Jak tak to jakim sposobem ? Z góry dziękuje za odpowiedź :D i pozdrawiam.

12 maja 2004, o 16:15
Witam,Olej opałowy jest wynikiem destylacji frakcyjnej ropy naftowej a więc...PRZEMIANA jest możliwa!Poprostu mieszmay z powrotem wszystkie oddestylowane składniki i mamy rope :lol:Pozdr.

12 maja 2004, o 16:30
Na oleju opalowym da sie jezdzic. Szczególnie starsze diesle. Olej opalowy to prawie to samo co olej napedowy tylko nie ma dodatków smarujacych, jest jakby bardziej suchy. Mozna dodac troche jakiegos oleju zeby sie sinik nie niszczyl. Jazda na nim jet zabroniona bo nie zawiera podatku tak duzego jak ON. Ale jak bym mial diesla to bym sie nie wachal :lol:Chyba ze slowa ropa uzyles majac na mysli "rope naftowa".Zamiana oleju opalowego w rope nie jest mozliwa bo nie zawiera bardzo lotnych i bardzo gestych frakcji. Ale jak bysli je dodali to powstanie znowu ropa naftowa.PS. Moj wykladowca jezdzi na opałowcu i on mi troche o tym opowiadał...

19 cze 2004, o 01:15

No tak opałówkę używać tylko do starszych dieslów. W nowszych siada pompa wtryskowa!! :cry:
ps. Ale z opałówki można usunąć czerwone zabarwienie kwasem solnym!!! :D

3 sie 2004, o 13:38

Post Zabarwienie...
No niebardzo da się usunąć...Z ciekawości kupiłem litr oleju opałowego...śmierdzi dokładnie tak samo jak tzw ropa a co do barwy to wytrząsałem ten olej ze steż H2SO4 wielokrotnie i faktycznie odbarwiło się. i aromatyczne przy okazji usunalem.Ale sporo kwasu wychodzi a później trzeba to zabarwić na ten słomkowy "oryginalny" odcień... za dużo babrania. :roll:

13 lut 2005, o 23:34

Jest możlwie odbarwianie i to taniej wychodzi niż ropa czyli mniej niż 4zyle za litri i to dużo. ostatnio koło jelenie góry CBŚ zamkneło fabrykę odbarwianai oleju opałowego, przerabiali 5000 litrów dziennie:). Wpadli dlatego ze pozostałości po dobarwieniue, galaretowata śmierdząca galareta, wylali na poalch gdzie została znaleziona, no a dalej to wiadomo!! Niewiem do końca na czym to odbarwianie polega no ale napewno jet możliwe!
PS. Nie używa się do teho kwasu siarkowgo tylko kwasu solnego jak już. Straca sie czerwony galaretowaty, śmierdzący osad:P
Jakby ktos udoskonalił metodę odbarwiania opałówy to pisać, zainetersowany jeastem:):):)

14 lut 2005, o 00:16

Post ........
Zeby cokolwiek udoskonalac to trzeba najpierw wiedziec co tam daja i ci co mieli fabryke widocznie wiedzieli bo ktos z nich mial znajomosci w ludziach ktorzy to barwią... proste;P

14 lut 2005, o 19:31

czy to take ciężkie :lol: dowiedzieć co tam dodają, stawiasz flaszkę odowiedniej osobie i masz!
A tak na serio to zalej opałówę kwasem solnym i strąci ci się piękny czerwony galaretowaty osad!

14 lut 2005, o 19:56

Post hmmm
W życiu mi nie przyszło do głowy że wystarczy HCl...użyłem starej metody na oczyszczanie węglowodorów alifatycznych...hmmm ludzie to jednak potrafią..... hehehe :lol:

15 lut 2005, o 00:01

Kiedyś się tym bawiłem, ale teraz, o czym innym:
Jak wiadomo, policja w całym kraju zaopatrywała się swego czasu w "Test na olej opałowy". Kosztuje to niemało - bo w POChu 135zł.
Dla niewtajemniczonych - na "komplet" składa się roztwór HCl 10% - chyba 500ml i kilkadziesiąt (czterdzieści bodaj) plastikowych kubeczków.
Jeden zestaw starcza więc na 40 oznaczeń.
Jeśli założyć, że każdy patrol drogówki musiał kupić np. 10 kompletów, a takich patrolów jest n to można sobie wyobrazić
ile ta firma zarobiła na opychaniu zwykłego kwasu solnego i kawałków plastiku i tak biednej policji.
To jest właśnie polityka POCh.

15 lut 2005, o 07:37
witam mam pytanie które kieruje do doswiadczonych chemikow ktorzy moze wiedzą jak zneutralizowac czerwona barwe z cieczy(oleju) która jest zabarwiona za pomoca preparatów:
-Solvent Red 164 lub typu Solvent Red 19
oraz odznacznika reagującego z roztworem HCL (chyba 10%-wym)
-Solvent Yellow 124[/img]

wypisywane metody nie sa juz skuteczne poniewaz kolor neutralizuje sie juz tylko z czerwonego do pomaranczowego moze jakis filtr węglowy??
liedys czytalem jakies inne forum ale tam ktos napisal tylko cos o adsorbenie weglowym mogl by mi ktos wyjasnic na jakiej zasadzie to dziala??

30 maja 2006, o 09:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]