Etanian etylu, CH3COOC2H5, octan etylu
<center>
OCTAN ETYLU
Etanian etylu
CH<SUB>3</SUB>COOC<SUB>2</SUB>H<SUB>5</SUB>
</center>
-
Postać: ciecz
-
Kolor: przezroczysty
-
Zapach: słodki, podobny do gruszek
-
Gęstość: 0,902 g/cm3 w 20*C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 80g/l w 20*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: w stosunku nieograniczonym: alkohol etylowy, aceton, eter etylowy, chloroform, oleje
-
Temperatura topnienia: -83,6*C
-
Temperatura wrzenia: ~77*C
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: palny
-
Toksyczność: LD50 (doustnie szczur): 6100 mg/kg; LD50 (skóra królik): > 20000 mg/kg; LD50 (inhalacja szczur): > 5856 mg/kg
-
Higroskopijność: nie higroskopijny
-
Przechowywanie: szczelne pojemniki, temperatura pokojowa, zdala od źródeł ciepła i ognia
Własne spostrzeżenia: Jak większość estrów posiada specyficzny zapach (w tym wypadku gruszki), dlatego wykorzystuje się go w przemyśle perfumeryjnym. Jest również bardzo dobrym rozpuszczalnikiem, więc wykorzystuje się go jako rozpuszczalnik klejów, farb, tworzyw sztucznych, żywic winylowych i estrowych, olejów, herbicydów, lakierów, tłuszczów, nitrocelulozy. Ma również zastosowanie w syntezie organicznej. Dodaje się go też do żywności (środek aromatyzujący).
Otrzymuje się go w wyniku estryfikacji etanolu kwasem octowym lub bezwodnikiem octowym w środowisku kwaśnym.
<center>
</center>