Dołączył(a): 25 lut 2008, o 12:54 Posty: 66 Lokalizacja: Niepołomice
Mieszanie roztworów
Witam. Chodzę do gimnazjum i przez wakację postanowiłem nieco bardziej przyłożyć się do nauki do konkursu chemicznego. Jak to jest z tym mieszaniem roztworów o różnych stężeniach procentowych, tyle co znajdę w google to wykracza poza moje rozumowanie a w moim zbiorku zadań zbyt skomplikowanie wytłumaczyli to mieszanie. Proszę też podać wzór i wytłumaczyć wszelkie literki, na googlach tego nie wytłumaczyli.
_________________ Ja nie daję gotowców, ja pomagam, a pomagając uczę....
5 lip 2008, o 22:14
szalony
Nie rozumiem o co biega
5 lip 2008, o 22:28
Szynszyl
reguła krzyżowa.
daruj sobie ten konkurs... to jest w 1gim
5 lip 2008, o 23:55
Vikuserro
Ok, jak nie możesz znaleść, to ja pomogę. Oto trzy metody. Mam nadzieje że jasno przedstawiłem.
Średnie, mieszanie roztworów:
np. 100g. 10% i 50g. 20%. Średnia.
Zatem teraz dobierasz jednostkę do średniej. tu będzie 50g. Ile jest 50 gramów w 100 g? 2. w 50 gramach ile jest 50 gramów? 1.
zamieniasz procenty na gramy i dodajesz mnożąc przez procent odpowiadający ilości roztworu: 10g. * 100% + 20g. * 50% = 20g.
potem dodajesz gramy roztworów: 100g. + 50g. = 150g.
Potem porównujesz.
Skoro w 150g. jest 20g., to w 100g. jest x gram:
20g. / 150g. = xg. / 100g.
20g. / 150g. to 13,33% więc xg. = 13,33g.
_________________ Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.
6 lip 2008, o 01:26
adam31415
Polecam trzecią metodę Vikuserro, ale postaram się coś podpowiedzieć. Uczenie się gotowych metod rozwiązywania określonych typów zadań nie ma sensu, bo i tak za pewien czas zapomni się te metody. Postaraj się podchodzić do zadań tak:
-zadaj sosie pytanie co masz obliczyć (tutaj stężenie procentowe)
-pomyśl co to jest za wielkość którą trzeba policzyć (stężenie procentowe to masa substancji zawarta w stosunku do masy mieszaniny)
-zdecyduj jakie wielkości musisz znać aby wyznaczyć szukaną wielkość (masę mieszaniny i masę substancji której stężenie wyznaczasz)
-pomyśl czy możesz to wielkości policzyć lub czy je znasz (masę mieszaniny liczysz dodając masy roztworów wyjściowych, a masę substancji, której stężenie oznaczasz liczysz z definicji stężenia procentowego mnożąc stężenie przez masę)
Może to nie wydaje się prostsze, ale takie podejście pozwala rozwiązać wiele problemów bez poznawania sposobów i metod stosowania sposobów.
6 lip 2008, o 01:50
azorp12
Szynszyl napisał(a):
reguła krzyżowa.
daruj sobie ten konkurs... to jest w 1gim
Ja teraz idę do trzeciej gimnazjum, chemii nie mieliśmy w pierwszej gimnazjum, nie przerabialiśmy mieszania roztworów o różnych stężeniach a chemiczka mi mówiła co się może znaleźć na konkursie i móqiła że często są takie rzeczy
6 lip 2008, o 09:07
azorp12
Dziękuję Vikuserro, zrozumiałem o co biega
6 lip 2008, o 09:13
Szynszyl
jakie to ma znaczenie, chemia w szkole ( przynajmniej w gim ) sux.
poczytaj o regule krzyżowej, szybka i fajna.
6 lip 2008, o 10:09
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
na konkursie gimnazjalnym obok mieszania roztworów ,ktorych stezenia wyrazone sa procentowo pojawiaja sie takze zagadnienia zwiazane z mieszaniem roztowrow ,ktorych stezenie wyrazone sa jednego procentowo a drugiego molowo,oraz obu molowo.
jest to troche bardziej skomplikowane ale tez da sie zrozumiec tylko trzeba poprostu zrobic odpowiednia liczbe zadan i samo wejdzie do glowy.
do przygotowania do konkursu polecam arkusze z poprzednich lat ,tam mozesz sobie zobaczyc jakiego typu dokladnie sa zadania.
6 lip 2008, o 11:00
azorp12
już rozwiązywałem takie zadania, ale dzięki, metoda krzyżowa i metoda Vikuserro są dobre
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości