mam SUBTSTANCJe A ( w proszku ) , mam dodac do niej Odczynnik A
( PROSZEK ) , ktory sie rozpdanie i podstawi atom A zamiast B , gdy dodamy ODczynnik B ( proszek ) . Jezeli uzyjemy WODÓR i metal do tego kroku to zredukujemy grupe karbonylowa z jednym z wodorów.
Czyli wszyskie odczynniki beda suche. Czy wtedy zajdzie normalnie reakcja bo nie jestem pewien.
22 lip 2008, o 15:15
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
nie kumam tego....
jeżeli pytasz czy reakcja zajdzie dodając ciało stałe do ciała stałego to odpowiedź brzmi tak, ale szybkość reakcji będzie infinitezymalna...
22 lip 2008, o 15:58
Afgan
Miłego mieszania proszków. Proponuje shaker.
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
22 lip 2008, o 16:00
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Może przereaguje, a może nie; zależy co mieszasz. Natomiast w przypadku, o jakim wspominał Blizzard, możesz przecież użyć mikrofal (tzw. "green chemistry" lub/i "solvent-free synthesis" )
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
22 lip 2008, o 23:47
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
blizzard napisał(a):
ale szybkość reakcji będzie infinitezymalna
niekoniecznie. a kojarzy kolega reakcje z chlorkiem glinowym i azoksybenzenem na układ aromatyczny? reakcje mozna z powodzeniem zastosowac dla ciał stałych: mieszasz trzy proszki...
radeek0 napisał(a):
mam SUBTSTANCJe A ( w proszku ) , mam dodac do niej Odczynnik A ( PROSZEK ) , ktory sie rozpdanie i podstawi atom A zamiast B , gdy dodamy ODczynnik B ( proszek ) . Jezeli uzyjemy WODÓR i metal do tego kroku to zredukujemy grupe karbonylowa z jednym z wodorów.
zapisz to jakims schematem, moze masz do tego dodatkowe dane jakies? bo tu mozna myślec i kombinowac i zabrnąć w slepy zaułek
radeek0 napisał(a):
Czyli wszyskie odczynniki beda suche
wyrażaj sie jezykiem naukowym, bo robisz bałagan.
suche, czyli bezwodne?
suche, czyli stałe?
suche, czyli nie w roztworze?
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
Napisz po prostu o jaką reakcję Ci chodzi.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
23 lip 2008, o 15:13
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Oxygenium napisał(a):
reakcje z chlorkiem glinowym i azoksybenzenem na układ aromatyczny? reakcje mozna z powodzeniem zastosowac dla ciał stałych: mieszasz trzy proszki...
no własnie, wystarczy dosypać AlCl3 do jakiejś stałej aniliny i mieszanina się upłynnia. Podobnie jest jeśli dosypać soli do lodu, jedno i drugie mają temperatrurę ujemną, są stałem w danych temperaturach, ale po zmieszaniu się upłynniają, bo towrząca sie mieszanina (czyli roztwór) ma niższą temperaturę topnienia niż któraś z tych substancji oddzielnie. Nie zawsze jednak mieszanina musi być ciekła w temperaturach pokojowych, ale przykład z lodem i solą pokazuje, że może tak być nawet w niskich temperaturach. Jeśli jednak substancje niechętnie się mieszają, to taka reakcja bez rozpuszczalnika raczej baaardzo powoli zachodzi. Jednakże da się przeprowadzić reakcję dwóch stałych substancji np. w młynie kulowym, pod warunkiem że substancje te "się lubią"
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości