Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Urotropina 
Autor Wiadomość

Post Urotropina
Troche głupie pytanie więc je zadałem w dziale dla początkujących i prosze sie nie śmiać :lol: (choć trudno będzie :D ). A więc:Słyszałem już nie raz że urotropina rozkłada sie pod wpływem kwasu siarkowego. Raz słyszałem ze nie zależnie od stężenia, drugim razem że od stęż. pow. 70%. Ale jak do urotropiny dodałem 38% kwasu to probówka sie grzała. Pytanie teraz co powstało, siarczan czy urotropina rozłożyła sie. Jeżeli sie rozłożyła to bardzo prosze o produkty rozkładu lub prosze zaznaczyć ze powstał siarczan :). (najbrdziej mi zależy właśnie na odpowiedzi na pytanie co powstało )

16 gru 2003, o 20:35
w środowisku kwaśnym urotropina rozkłada się na formalinę i amoniak. Dlatego jest używana w medycynie jako lekarstwo na układ moczowy. W przepisie na otrzymywanie urotropiny jest zaznaczone że cały czas należy utrzymywać zasadowy odczyn roztworu, bo w przeciwnym razie urotropina ulegnie rozkładowi.A teraz mam pytanie za 100 punktów: Dlaczego podczas wytwarzania heksogenu urotropina się nie rozkłada :?: :?: :?:

16 gru 2003, o 21:19

właśnie. i pytanie za 200 punktów, jak powstaje HTMD :shock: ??

17 gru 2003, o 18:38
...A teraz mam pytanie za 100 punktów: Dlaczego podczas wytwarzania heksogenu urotropina się nie rozkłada :?: :?: :?:...
Chłopie za co masz te 2 gwiazdki :?: Przecież mieszanina nitrująca do heksogenu nie zawiera H2SO4 :idea: :!:

26 gru 2003, o 15:08
Chłopie za co masz te 2 gwiazdki :?: Przecież mieszanina nitrująca do heksogenu nie zawiera H2SO4 :idea: :!:
Ale tu nie chodzi tylko o kwas siarkowy :!: W żołądku o ile się nie mylę jest kwas solny i jakoś rozkłada urotropinę :idea: Tu chodzi o dowolny kwas.

26 gru 2003, o 16:16
@ADMINISTRATOR

Ja wiem ja wiem!O ile sie nie myle to urotropina rozciencza czesciowo HNO3 i dlatego musimy zastosowac HNO3 dymiacy bo slabszy kwas nie poradzil by se wogle z urotropinaNie jestem tego pewjien........

26 gru 2003, o 19:15
No tak ale jak to w chemi....Pod jednym kwasem związek się rozpada, pod innym nie...

28 gru 2003, o 11:03

w organizmie uro rozkłada się dopiero w układzie moczowym - i CH20 dezynfekuje go bo gdyby wcześniej to byłaby trująca to po 1wszeuro rozkłada się pod wpływem srodowiska lekko kwaśnego, z kwasami daje sole typu amonowych, z dymiącym HN03 to tzw. nitroliza - rozczepianie wiązań CH2-N i podstawianie gr. N02 na N-N02 i CH2-0N02a czy kw. H2S04 w różnych stężeniach tak samo reaguje z metalami ??oj huopaki - ciuś ciuś ciuś :?

2 mar 2004, o 16:34
@ADMINISTRATOR

Nie nie tak samo. Stezony kwas siarkowy wykazuje wyzsze wlasciwosci utleniajace niz rozcienczony. Tak ze rozc. H2SO4 nie roztworzysz Cu a stezonym na goraco to juz sie da zrobic. Ciezko ale idzie. No i do innych metali tez to sie stosuje. Ale ogolnie mowiac ma silniejsze wl. utleniajace ze stezeeniem.Pozdrawkatchemik

2 mar 2004, o 19:20
Tak ze rozc. H2SO4 nie roztworzysz Cu a stezonym na goraco to juz sie da zrobic.
Ja trawię płytki drukowane w roźcieńczonym elektrolicie, kwas i wodę leję na oko ale podejżewam że stężenie jest gdzieś około 25%. Bez problemu trawi miedź.

2 mar 2004, o 19:49
Dlatego jest używana w medycynie jako lekarstwo na układ moczowy.

hmm..... może jakieś nazwy tabletek.... najchętniej na maila [email protected]

31 sty 2005, o 21:12
@GŁÓWNY MODERATOR

W bezwodnym HNO3 wytwarza się pentatlenek azotu:
3 HNO3 -> N2O5 + H3O[+] + NO3[-]
który z kolei dysocjuje:
N2O5 -> NO2[+] + NO3[-]
czyli sumarycznie możnaby napisać
3 HNO3 -> NO2[+] + H3O[+] + 2 NO3[-]
Czynnikiem powodującym powstawanie heksogenu jest kation nitroniowy.
Im więcej wody zawiera kwas, tym większe jest stężenie jonów H3O[+] które powstrzymują proces powstawania kationu nitroniowego (reakcja dysocjacji kwasu zwiększa stężenie NO3[-] które cofają reakcję dysocjacji pentatlenku azotu), a jednocześnie rozkładają urotropinę. Reakcja przebiega wtedy jak zwykła dysocjacja:
HNO3 + H2O -> H3O[+] + NO3[-]
Przypuszczam że reakcja NO2[+] z urotropiną jest znacznie szybsza niż rozkładanie jej przez jony H3O[+] powstające z dysocjacji kwasu.

Natomiast H2SO4 w stężonym roztworze jest częściowo obecny jako kwas pirosiarkowy
2 H2SO4 -> H3O[+] + HS2O7[-]

Z tego powodu nawet bezwodny kwas siarkowy i 70% oleum zawierają znaczne ilości jonów H3O[+] które rozkładają urotropinę. Dodawanie kwasu siarkowego w celu odwodnienia kwasu azotowego prowadzi do utworzenia nadmiaru jonów H3O[+] i jednocześnie cofnięcia reakcji tworzenia kationu nitroniowego.
Jak widać według tej stechiometrii na 1 mol urotropiny potrzebne jest 12 moli kwasu (3 mole tworzą 1 mol kationów nitroniowych, a każdy mol urotropiny reaguje z 4 molami tych kationów). W praktyce stosuje się nadmiar kwasu (15,7 mola HNO3 na 1 mol urotropiny), ponieważ rozcieńczanie kwasu w procesie nitrowania powoduje cofnięcie dysocjacji N2O5, a ponadto kwas nie jest całkowicie bezwodny.

Ps ktoś ma rozpisany mechanizm tej reakcji? Mi wychodzą jakieś kosmiczne produkty uboczne (np. diazotan metylenu i N,N-bis[(nitrooksy)metylo]-N-nitroamina)

JK: czytaj FAQ!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 lut 2005, o 16:27
@MODERATOR

W internecie wyczytałem że podzczas spalania urotropiny wydziela się HCN - cyjanowodór... Czy wydziela się on również w mieszankach w których urotropina jest utleniaczem czyli np. urotropina/S. i czy podczas spalania HMTD rónież wydziela się cyjanowodór?

z góry dzięki za odpowiedź

RSx: od kiedy heksamina jest utleniaczem :szok:

11 cze 2006, o 12:07
@MODERATOR

fakt pomyliłem się :oops: bo do mieszanki jako utleniacza dodałem KClO3 a urotropinę dodałem aby zobaczyć jak wpłynie na mieszankę KClO3/S. Tak więc czy podczas spalania KClO3/S/C6H12N4 wydzieli się HCN bo w sumie to mnie interesuje bo jak tak to zabawa z urotropiną przestanie być bezpieczna w każdym razie jako składnik mnieszanek piro...

no i HMTD - też się wydziela HCN??

[na przyszłość nie dodawaj komentarzy tylko pisz osobny post bo dopiero teraz ponownie odwiedziłem ten topic bo nic się nie wyświetlało o nowy postach w temacie]

eReSix: Tak, tylko że potem jak to wygląda post o długości 2 wyrazów... :roll: :wink: No, i znowu robię dopisek :PP Przyzwyczajenie :) A tak naprawdę to robi się dopiski żeby nie zaśmiecać tematu :) pozdro

24 cze 2006, o 16:01

Post Nieprawda
Nieprawda:Tweenk napisał-"Dodawanie kwasu siarkowego w celu odwodnienia kwasu azotowego prowadzi do utworzenia nadmiaru jonów H3O[+] i jednocześnie cofnięcia reakcji tworzenia kationu nitroniowego. "
Prawda jest następująca:
H2SO4 dodaje się do HNO3 właśnie w celu zwiększenia stężenia kationów nitroniowych. Przecież to pisze w byle książce do chemii:
HNO3 + 2 H2SO4 <---> NO2(+) + H3O(+) + 2 HSO4(-)
W takiej mieszaninie kwas azotowy istnieje prawie wyłącznie w postaci kationów nitroniowych.
pozdrawiam.

1 wrz 2006, o 12:29
**

wiem, że w rozworze poreakcyjnym po syntezie HMTD wydziela się cyjanowodór ale w jakich ilościach ?

czy w zagrażających życiu ?
w sumie nikt chyba nie pije tego r-ru :D

pozdro

1 wrz 2006, o 13:47

Post cyjanowodór
Chyba co najwyżej w jakichś śladowych. Nigdy nie zauważyłem, aby taki roztwór wydzielał zapach migdałów...

1 wrz 2006, o 14:52
@MODERATOR

dawka śmiertelna HCN to 1 mg/kg masy ciała

Objawy zatrucia lekkiego HCN:

- dolegliwości podczas oddychania, wymioty
- drapanie w gardle
- ślinotok, zawroty i bóle głowy, wymioty
- uczucie strachu, szok

Objawy zatrucia silnego HCN :

- utrata świadomości
- drgawki
- początkowo różne zabarwienie skóry
- później porażenie układu oddechowego, a skóra staje się sina (cyjanoza)

Odtrutką na zatrucie się HCN jest tiosiarczan sodu.

2 wrz 2006, o 20:12

w organizmie uro rozkłada się dopiero w układzie moczowym - i CH20 dezynfekuje go bo gdyby wcześniej to byłaby trująca to po 1wszeuro rozkłada się pod wpływem srodowiska lekko kwaśnego...

urotropina po podaniu doustnym rozłożyłaby się już w żołądku dlatego stosuje się ją w postaci nierozpuszczalnej zazwyczaj metylocytrynianu urotropiny który w żołądku częściowo reaguje z HCL i dopiero w układzie moczowym reaguje z k. moczowym rozkładając się

2 wrz 2006, o 23:05

Ludzie!
1. Prosilbym o krotkie podsumowanie. Czy urotropina ogolnie rozklada sie w kwasnym srodowisku, czy tylko pod wplywem specyficznych kwasow (siarkowego)? Co jest produktem? Czy tyczy sie to takze innych amin?

2. Urotropina reaguje z KOH, dajac bialy osad. Jak zachodzi ta reakcja?

3. Ostatnio z lenistwa zamiast za pomoca NaHCO3, postanowilem odkwasic HMTD dzieki KOH i fenoloftaleinie. Niestety po chwili zaczalem czuc wyrazny zapach amoniaku. Zasady rozkladaja HMTD? Czy moze resztki urotropiny?

16 mar 2007, o 02:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]