Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Metalizowanie przedmiotów w domu 
Autor Wiadomość

Post Metalizowanie przedmiotów w domu
Witam.
Mam problem i liczę na waszą pomoc.
Problem dotyczy metalizowania metodą domową przedmiotów z gipsu,ewentualnie z drewna.
Zajmuję się starymi meblami,antykami,i potrzebuje utwardzić<nawet> rzezby które następnie służyłyby jako wzór do powielania w rzezbiarko-kopiarce.
Można naturalnie zrobić odlew metalowy,ale o jednej sztuce odlewnie
nie chcą rozmawiać.
Czytałem ,że do domowego metalizowania używa się podfosforynianu sodowego,i to koniec mojej wiedzy.
Liczę na waszą pomoc.
Krzysztof.

16 sie 2008, o 10:20
*

Ebook "Stefan Sękowski - Galwanotechnika". Kilka metod z tej książki można unowocześnić.

Krótki opis tego - najpierw dokładnie odtłuszczamy przedmiot, a jeśli jest porowaty, wymaga dalszego przygotowania. Konkretnie malujemy go lakierem caponowym, inaczej polistyrenem rozpuszczonym w toluenie. Po wyschnięciu następne powlekanie - grafit w sprayu, lub jakiś inny środek przewodzący prąd, do wyboru. Kiedy środek przewodzący się utwardzi, nie wolno go już dotykać. owijamy go w jakimś miejscu miedziakiem i zawieszamy w wannie elektrolitycznej. Elektrolit jest opisany w e-booku, jeśli potrzeba, poszukam i zamieszczę. Jako anody należy założyć 2 grube blachy miedziane, które uprzednio odtłuścimy (wapno, aceton) i oczyścimy z patyny i innych nalotów w 30% H2SO4. Prąd należy włączyć jeszcze przed zanurzeniem elektrod.

Potrzebne materiały:

Elektrolit:
- Kwas siarkowy, może być elektrolit do akumulatorów kwasowo-ołowiowych.
- Siarczan miedzi - tylko z chemicznego, najlepiej cz.
- Woda, polecam demineralizowaną, na kranówie efekty są różne.

Wanna elektrolityczna - wielkość w zależności od wymiarów przedmiotu, ma mieć 3 szyny do wieszania elektrod, polecam jakieś akwarium, pręty miedziane, ogólnie homemade rządzi :D

Elektrody:
- 2 anody miedziane, grube blachy lub profesjonalne "koszyczki". Łączna powierzchnia anod musi być większa od powierzchni powlekanego przedmiotu, czyli katody.

Przygotowanie przedmiotu:
- Szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla :D
- Lakier NC lub caponowy
- Grafit w sprayu (sklepy elektroniczne)

Pozostałe - jakieś druciki, druty, drutole i pręty :D z miedzi się przydadzą :D

Aha - jeszcze jedno, po grubym miedziowaniu można zastosować symboliczną warstewkę cynku i potem obrobić ostro palnikiem, powstanie na powierzchni trochę mosiądzu który nada wygląd podobny do złota.

MAM CIĘ!

16 sie 2008, o 18:30

Stefan Sękowski - Galwanotechnika domowa (jest na forum)

17 sie 2008, o 16:50

Post podziękowanie
Witam.
Wielkie dzięki za pomoc ,zakupiłem "Galwanotechnikę Domową" w wersji analogowej. i przystępuję do prób.Ciekaw jestem jak mi to wyjdzie.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Krzysiek. :D :D :D

18 sie 2008, o 20:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]