Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Jak wykryć kwas siarkowy w miesz. parafiny i zanieczyszczeń? 
Autor Wiadomość

Post Jak wykryć kwas siarkowy w miesz. parafiny i zanieczyszczeń?
Na praktyce w zakładzie mechanicznym postawiono mi problem jak wykryć ewentualny kwas siarkowy w roztworze 60% parafiny, reszta zanieczyszczenia (podejżewają że jest tam kwas bo w spalinach jest dużo siarki) a ja nie jestem studentem chemi ale mechaniki i mam problem. Chodzi o coś prostego co można zrobić w garażu bez wydatków. Myślałem żeby dodać CaCl2 (służy z tego co wiem do posypywania asfaltu zimą) i sprawdzić czy wytrąci sie gips. Ale czy taka reakcja w ogóle zajdzie? A jeśli tam jest siarka to jak ją można zneutralizować? Może wapnem (bo tanie i ogólnodostępne). Ale czy wówczas nie wytrąci sie osad albo to co powstanie podczas spalanie nie rozpadnie sie ponownie dając siarke w spalinach?
Proszę kogoś zorientowanego o pomoc.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.

28 sie 2008, o 17:28
SianoPIS!

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ani czy to Ci pomoże, nie wiem także, czy w silniku/czymśtam jest jakiś inny kwas. Ale kwasik wykryjesz oranżem metylowym, od biedy fenoloftaleina + NaOH. Po odbarwieniu r-r masz świadomość, że badany r-r ma odczyn kwasowy. Równie dobrze w r-rze mogą znajdować się inne kwasy. Więc jeśli chodzi Ci o metode wykrywania TYLKO H2SO4 to nie wiem, ale jak wszystkich ww.
Pozdrawiam,
Imaginus.

28 sie 2008, o 18:59

Chodzi mi o sam kwas siarkowy, bo wykrylismy w spalinach dużo sarki (ok. 4%) i chcielismy sie dowiedzieć czy to efekt spalania jakiś zanieczyszczeń a czy nadmiaru kwasu siarkowego użytego w produkcji tej mieszaniny (bo nawiasem mówiąc ten "olej" to jakiś produkt z biomasy). Jeśli by sie okazało że to nadmiar kwasu siarkowego to można by go chyba zneutralizować aby go w spalinach niebylo? Wtedy może tym wapnem co wspominałem go potraktować?

28 sie 2008, o 19:17
SianoPIS!

Reakcja zobojętniania. Zasada + kwas = sól + woda. Ale wtedy z kolei powstałaby Ci sól, która też może przeszkadzać w spalaniu :evil: Jeśli z kolei potraktujesz tą Twoją mieszankę CaCl<sub>2</sub> powstanie Ci siarczan wapnia i kwas solny... Jeśli rzeczywiście jest tam kwas siarkowy, to tak będzie, lecz nawet nie wiem czy reakcja zajdzie w tak małym stężeniu. Chociaż powinna.. Albo spróbuj do tego Twojego r-ru wlać r-r azotanu (V) srebra, powinien wytrącić Ci się biały osad, jeżeli rzeczywiście jest tam kwas siarkowy. Wtedy będziesz miał 100% pewność, że jest tam siarkowiec. Wtedy możesz go potraktować CaCl<sub>2</sub> lub tym wapnem. azotan srebra jest drogi, może zna ktoś jeszcze jakiś słabo rozpuszczalny siarczan strącający się? Chociaż za te parę gram AgNO3 majątku nie zapłacisz ;)
Pozdrawiam,
Imaginus.

28 sie 2008, o 20:39

Kombinujeta Ba(NO3)2 :wink: :wink: ta "siarka"(SO2?) to na moje oko produkt spalania paliwa a nie obecnosci H2SO4 :wink:

28 sie 2008, o 20:48
SianoPIS!

Kombinujeta Ba(NO3)2 :wink: :wink: ta "siarka"(SO2?) to na moje oko produkt spalania paliwa a nie obecnosci H2SO4 :wink:

Jak zwykle ma racje ch** je***y xD Moim zdaniem też to produkt spalania.. Ale może rzeczywiście jest tam H2SO4.. Jak tak, to jak ja mówiłem, lub jak Front..
Pozdrawiam,
Imaginus.

28 sie 2008, o 21:04

Post Re: Jak wykryć kwas siarkowy w miesz. parafiny i zanieczyszc
majster50 napisał(a):
Na praktyce w zakładzie mechanicznym postawiono mi problem jak wykryć ewentualny kwas siarkowy w roztworze 60% parafiny, reszta zanieczyszczenia

Jeżeli dobrze rozumiem to jest tam 40% zanieczyszczeń...? Tam może być wszystko... Ale swoją drogą kwas siarkowy też mógł ją zanieczyścić skoro był użyty w produkcji... :? A przy reakcjach zobojętniania go to ja bym się zastanowił czy to jest wykonalne, bo sole/tlenki się raczej w parafinie nie rozpuszczą co utrudniło by ich zetknięcie się z kwasem i przereagowanie...

28 sie 2008, o 21:09

Tego czy to SO2 czy SO3 to niewiem, powiedzieli mi że mamy 4% siarki w spalinach i trzeba tą ilośc zmniejszyc. Szukalem sposobów odsiarczania spalin i sa metody wprowadzania do spalin roztworów wapna w postaci mgieł i to reaguje w wysokiej temperaturze dając odpad gipsowy i dwutlenek węgla. Ale to było dla spalania węgla (c. stało) i wiąże sie z dodatkowym osprzętem. A my mamy płyn, więc jak myślicie- nie dałoby rady najpierw zmieszac paliwa z zasadą i tego spalic eliminujac w ten sposob siarke w gazach?

28 sie 2008, o 21:10

Jeśli siarka jest w organicznych związkach to nie bedzie takie proste :(

28 sie 2008, o 21:58

Jeżeli już byś się zajmował tym na poważnie to mogę poszukać bo gdzieś widziałem artykuł o usuwaniu siarki i innych syfów z spalin i samych związków org. w paliwach, ale z tego co pamiętam to było coś tam o katalizatorach z molibdenu i platyny więc chyba cię to nie urządzi :szok:

28 sie 2008, o 22:08
Nauczyciel

A destylacja frakcjonowana? Trzeba by tylko wychwycić frakcję o najmniejszej zawartości zanieczyszczeń. Co prawda, raczej trudno przeprowadzić coś takiego w garażu, ale jeśli mamy mało substancji i dużo cierpliwości, to zwykły, laboratoryjny zestaw do destylacji powinien wystarczeć.

28 sie 2008, o 22:13

Destylacja raczej odpada bo warunki mamy w zakładzie spartańskie. Ale w sumie to jakiś pomysł, a im więcej pomysłów tym łatwiej coś rozwiązac. Co do katalizatora to też odpada, za drogi koszt, z tego co wiem to mamy to zrobic za przyslowiową reszte od fajek (stąd moje pomysły z wapnem lub chlorkiem wapnia). No ale ja nie jestem chemikiem, dlatego was prosilem o rade. Skoro by to byly jedyne wyjścia to musze pozbierac informacje na ten temat i pogadac z "szefostwem". Zle rozwiazanie to też rozwiazanie, a przynajmniej mi nie zarzucą że nie prubowałem tego "ugyź".
Dziękuje wszystkim za zaangażowanie, a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady to bardzo prosze pisac, każda rada będzie jest mi pomocna.
pozdrawiam

28 sie 2008, o 22:45
Post odp.
Znając życie i czytając ten temat myslę ze dotyczy on zgoła innego zagadnienia tylko pisany jest niby dwuznacznie przez autora :wink:
Zagadnienie dotyczy zapewne pozbycia sie H2SO4 z procesu odbarwiania barwionego paliwa stąd takie ostrożne pytanka :lol:
Uważaj to nie legalny proceder wiążący się z #
tematy tego typu nie są mile widziane na tym forum !!

eko

28 sie 2008, o 23:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]