Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
Synteza Ditizonianu rtęci
Witam czy mogłby ktoś napisać synteze Ditizonianu rtęci Równania oraz wydajność syntezy? Byłbym wdzięczny
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
30 sie 2008, o 11:26
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Pomarańczowożółty dtizonian rtęci(II) (difenylotiokarbazonian rtęci(II)) jest produktem reakcji analitycznej pomiędzy bardzo kwaśnym (1M HNO3) roztworem jonów Hg2+, a tetrachlorkowym roztworem ditizonu (0,002%). Próbkę trzeba wystrząsać z tym roztworem tetrachlorkowym, kompleks przechodzi do fazy hydrofobowej. Myślę, że przy większych stężeniach reagentów będzie można przeprowadzać reakcję w skali "makro", przy nadmiarze jonów Hg2+ wydajność powinna być bliska teoretycznej, jednak nie wiem jak ma się rozpuszczalność tego kompleksu w tetrachlorku węgla oraz jaki ma stan skupienia w postaci czystej.
Wydaje mi się, że zachodzi taka reakcja:
2H2Dz (ditizon) + Hg2+ -> Hg(HDz)2 + 2H+
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
30 sie 2008, o 12:51
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
T.Pluciński pisze tak:
0,54 g (czyli 2 mmole) HgCl2 (silna trucizna) rozpuścić w małej ilości wody. wlać do rozdzielacza i dodać zielony roztwór 1,02 g (czyli 4 mmole ditizonu w 100 ml benzenu lub toluenu. Mieszaninę intensywnie wstrząsać i uzyskany czerwony roztwór benzenowy kompleksu przemyć wodą, roztworem amoniaku i ponownie wodą. Po wysuszeniu bezwodnym MgSO4 odparować benzen pod zmniejszonym ciśnieniem, a ciemną pozostałość krystalizować z mieszaniny benzen-etanol. Wydajność: poniżej 1 g ditizonianu rtęci.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
31 sie 2008, o 13:08
MłodyChemik
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
O dzięki jeszcze jak by ktoś mial rozpuszczalność w wodzie w temp 100 stopni i temperaturę topnienia /rozkładu byłbym wdzięczny
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości