Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Obliczanie procentowych zawartości eluenta w HPLC 
Autor Wiadomość

Post Obliczanie procentowych zawartości eluenta w HPLC
Siema słuchajcie mam problem bo .. nie za bardzo czaje o co w tym chodzi .... mam standardowy układ azeotropowy eluujący na HPLC: 80% heksanu i 20% izopropanolu (mieszanina) ... i teraz tak ... potrzebuje mieć 50 do 50.... i jak policzyć ile mam odjąć azeotropu i ile dodać izopropanolu żeby uzyskać faktycznie 50:50 ? :| Ktoś mi kiedys powiedział ze w takim wypadku powinienem zrobić 75% azeotropu i 25% izopropanolu ale nie mogę zrozumieć dlaczego ? :roll:
Jest może na forum jakaś druga osoba zajmująca się HPLC prócz mnie ? :szok:
Pozdro :roll:

Kontakt na PW :]

29 sie 2008, o 21:06
Zasłużony dla forum

Jeśli dasz 75/25 to będzie niedomiar propanolu (wyjdzie hex/izo w stosunku 3/2) - jakbyś wcześniej dawał coś z przewagą propanolu to jeszcze by można to uzasadnić, ale skoro planujesz zwiększenie gradientu propanolu, to po prostu nie rozumiem na jakiej podstawie akurat tak.

Z tego co przeliczyłem wynikałoby, że należy dodawać azeotropu/propanolu w stosunku 5/3 (62,5% azeotropu, 37,5% izo)...

PS: Godzina już późna, ale z tego co pamiętam nie ma tu żadnych trików szczególnych.

31 sie 2008, o 00:48
Post Re: Obliczanie procentowych zawartości eluenta w HPLC
Spirol napisał(a):

Qurna jest wiele każdy zalicza pracę !! !! ,Dlaczego wg. przepisu nie zrobisz jak należy kolumna kolumnie nie równa izopropanol i heksan sa podstawowymi odczynami w HPLC, zamiast sie babrać w zbedne wyliczenia nastaw NOWY odpowiedni rozpuszczalnik robiąc do odpowiedniego zadania !!
Gotowe formy mają własne zastosowania w HPLC i do tego sa przeznaczone ,zazwyczaj mozna sie babrac jesli odczynniki sa mało osiągalne lub drogie jednak w tym zakresie czda do HPLC wynika z wzorów , azeotrop musi mieć wyliczenie procentowe bo myślę ze pracujesz na bezwodnym IPA czda

pozdrawiam eko

31 sie 2008, o 02:39

Post Re: Obliczanie procentowych zawartości eluenta w HPLC
eko osiem napisał(a):
Spirol napisał(a):

Qurna jest wiele !! !! ,Dlaczego wg. przepisu nie zrobisz jak należy kolumna kolumnie nie równa izopropanol i heksan sa podstawowymi odczynami w HPLC, zamiast sie babrać w zbedne wyliczenia nastaw NOWY odpowiedni rozpuszczalnik robiąc do odpowiedniego zadania !!
Gotowe formy mają własne zastosowania w HPLC i do tego sa przeznaczone ,zazwyczaj mozma sie babrac jesli odczynniki sa mało osiagalne lub drogie jednak w tym zakresie czda do HPLC wynika z wzorów , azeotrop musi mieć wyliczenie procentowe bo mysle ze pracujesz na bezwodnym IPA czda
Dalej na Pw
pozdrawiam eko

1. nie ma na to przepisu, wszystko trzeba dobrac doświadczalnie
2. nie nastawie odpowiedniego rozpuszczalnika bo nie wiem jaki ... mam narzucone dobrac warunki na tej kolumnie z takimi rozpuszczlanikami
3. jedyny manewr to zmiana ilości izopropanolu lub zmiana przepływu
4. przepływ już jets teraz potrzeba manewrowania izopropanolem
jasne już wszyskto ? :P

A obliczać potrzebuje wiedzieć jak bo po prostu nie rozumiem tych obliczeń :| Jak będę wiedział jak to się liczy to jestem w stanie wszystko zrobić :P

31 sie 2008, o 23:39

Jeśli dasz 75/25 to będzie niedomiar propanolu (wyjdzie hex/izo w stosunku 3/2) - jakbyś wcześniej dawał coś z przewagą propanolu to jeszcze by można to uzasadnić, ale skoro planujesz zwiększenie gradientu propanolu, to po prostu nie rozumiem na jakiej podstawie akurat tak.

Z tego co przeliczyłem wynikałoby, że należy dodawać azeotropu/propanolu w stosunku 5/3 (62,5% azeotropu, 37,5% izo)...

PS: Godzina już późna, ale z tego co pamiętam nie ma tu żadnych trików szczególnych.

chodzi o to że używając azeotropu i izopropanolu potrzebuje dojśc do FAKTYCZNEJ mieszaniny wyjściowej heksan/izopropanol: 50/50 nie wiem już jak to wytłumaczyć pisząc ... powiedzieć łatwiej :P

PZ.: 75azeotropu o skłądzie (80:20)/25 czystego izopropanolu to da mi faktycznie 3/2 heksan/izopropanol w mieszaninie wyjściowej czyli 60:40 tak ?:D

czyli:
H : I = A : I
70:30=87,5:12,5
60:40= 75 : 25
50:50=62,5:37,5
40:60= 50 : 50
zgadza się? :|

// ano zgadza się - mniej więcej takie przeliczenie miałem na myśli o.r.s.

31 sie 2008, o 23:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]