Wykrywanie chloru w wodzie
Czy ktoś wie jak wykrywać obecność chloru w wodzie ?
Jakimi metodami (chemicznymi) się to wykonuje, lub można wykonać za pomocą amatorskiego laboratorium ?
4 wrz 2008, o 18:17
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Wykrywanie chlorków:
Reakcja z azotanem srebra - biały serowaty osad azotanu srebra rozpuszcza się roztworze amoniaku, ciemnieje na swietle.
Ag+ + Cl- -> AgCl
AgCl + 2NH3 -> [Ag(NH3)2]+ + Cl-
2AgCl -> 2Ag + Cl2
Wykrywanie chloranów(I):
Octan ołowiu(II) daje z chloranami(I) biały osad, który ciemnieje na skutek powstającego tlenku ołowiu (IV).
Pb2+ + 2ClO- -> Pb(ClO)2
Pb(ClO)2 + H2O -> PbO2 + H+ + Cl- + HClO
Chloranów (V) i (VII) nie powinno być w zwykłej "kranówie" :-)
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
4 wrz 2008, o 18:33
Najeżony
no tak myślałem, ale czy to na tyle czuła reakcja, żeby stwierdzić czy woda jest z kranu czy deszczówka (np.) ?
Ciekawi mnie jak działają te pasku mierzące ilość chloru w wodzie.
4 wrz 2008, o 19:29
kuba989898
Metoda jest czuła, możesz sprawdzić czułość biorąc po 5 ml wody destylowanej, deszczowej, kranówki, i mineralnej. i dodać po kropli roztworu AgNO3 do każdej próbki, różnica będzie zauważalna.
Obserwuj najlepiej na czarnym tle albo pod światło.
4 wrz 2008, o 19:39
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Najeżony napisał(a):
no tak myślałem, ale czy to na tyle czuła reakcja, żeby stwierdzić czy woda jest z kranu czy deszczówka (np.) ?
Ciekawi mnie jak działają te pasku mierzące ilość chloru w wodzie.
Aby zwiększyć czułość, możesz odparować dużą próbkę wody prawie do sucha i na niej prowadzić próby. W deszczówce za to można znaleźć inne ciekawe pierwiastki, jak azot czy siarka. W kranówce są jeszcze magnez i wapń, więc zagęszczona próbka kranówki powinna dawać pozytywny wynik w reakcji z węglanami sodu i amonu (biały osad).
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
4 wrz 2008, o 20:00
szalony
Kranówka ma takie stężenie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, itp, że nawet z jonami Pb2+ strąca się osad... Ktoś na laborkach rozpuścił jakąś sól ołowiu w kranówie zamiast w destylowanej i mleko się zrobiło...
4 wrz 2008, o 20:25
Vicodin
Wiadomo że nie jest to analiza na warunki domowe ale jeśli chcesz dogłębnie dowiedzieć się co i w jakich ilościach jest w czymś wystarczą wtyki na uniwerku lub politechnice i wrzucą ci to do spektometru, ale to musi być "dobra" wtyka bo np. na UMK (uniwersytet mikołaja kopernika w toruniu) trzeba czekać nawet miesiąc mimo iż spektometrów różnych rodzajów mają full
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości