Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Rozpuszczalność soli (CaCl2, MgSO4) w etanolu - jaka? 
Autor Wiadomość
Post Rozpuszczalność soli (CaCl2, MgSO4) w etanolu - jaka?
Witam.

Nigdzie nie mogę się doszukać informacji na temat rozpuszczalności soli w takich rozpuszczalnikach jak alkohol etylowy.

Przykładowa sytuacja: czy da się osuszyć 95% etanol (rektyfikat) do postaci alkoholu absolutnego-bezwodnego za pomocą takiej soli jak chlore wapnia czy siarczan(VI) magnezu? Czy taka sól ulegnie wtedy rozpuszczeniu w pozostałym roztworze?

Jeśli ktoś ma jakieś szersze informacje lub linki do konkretnych storn na ten temat, to proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam. :)

16 wrz 2008, o 11:47

Ymm... jeśli dobrze rozumiem to chciałeś odwodnić etanol poprzez wprowadzenie do niego osuszacza?:P Z tego co mi się wydaje to już bardziej sensowne było by zamknięcie w szczelnym słoju "szklanki" z etanolem na podwyższeniu a na spodzie słoja rozsypać np. MgSO4... Ale nie wiem czy w ten sposób uda ci się osuszyć etanol...

16 wrz 2008, o 13:44
Ymm... jeśli dobrze rozumiem to chciałeś odwodnić etanol poprzez wprowadzenie do niego osuszacza?:P

Znaczy, nie tyle chciałem, co brałem to pod uwagę jako nie najgorszą metodę osuszenia tego alkoholu - pod warunkiem, że rozpuszczalność danego osuszacza w alkoholu jest znikoma (czego niestety się nie doczytałem...)... :P

A z tą szklanką - ciężko powiedzieć... Niby można, ale jak się wtedy zachowa rektyfikat...? :P

16 wrz 2008, o 15:35
**

Jeżeli chcesz trochę zatężyć etanol to użyj wyprażonego CuSO4 albo MgCl2 bezwodny który w takiej postaci jest na prawdę mocno higroskopijny.

16 wrz 2008, o 17:16
I wtedy faktycznie taka sól odciągnie te 5% wody? :?:

Bo to w końcu niemało, jedna dwudziesta całości... :P

16 wrz 2008, o 18:12

M CaCl2 = 111g
M H2O = 18g

....111g......108g
M CaCl2 * 6H2O

Przypuśćmy, że osuszasz 100g 95% etanolu (100g r - 95g et = 5g woda)

111g(CaCl2) ---- 108g H2O
x ----------------- 5g

x=5*111/108= 5,14g -> tyle tego potrzeba aby ci osuszyć etanol ale trzeba uwzględnić, że w samym powietrzu wewnątrz 'słoja' będzie też się znajdowała para wodna oraz, że etanol absolutny jest higroskopijny i zaraz po wyjęciu z maszynki suszącej zacznie ci chłonąć wodę z powietrza.

16 wrz 2008, o 21:42

Niemniej, jeśli ktoś zna przeciętną rozpuszczalność soli mineralnych w alkoholach (najlepiej w etanolu; choćby w porównaniu z rozpuszczalnością w wodzie), niech da znać... ;] :P

Pozdrawiam.

17 wrz 2008, o 13:51

Tak się raczej niestety nie da... Raczej się bierze 0,5 kg świeżo palonego wapna (CaO) na 2 litry EtOH 95%, ogrzewa kilka godzin pod chłodnicą zwrotną, a potem destyluje. Otrzymuje się etanol 99,5%.

3 gru 2008, o 22:23

MgSO4 jest za słaby do odwadniania EtOH, a MgCl2 i CaCl2 będą tworzyć alkoholaty (taka odmiana hydratów, gdzie zamiast wody jest cząsteczka alkoholu), których tworzenie będzie w równowadze z tworzeniem hydratów, więc wiele nie zdziałasz. Pisałem już o odwadnianiu EtOH [strong]TU[strong]
i uwierz mi, że metoda jest sprawdzona od lat. Poza tym zastanawiam się dlaczego takie modne stało sie ostatnio odwadnianie EtOH. Jeśli chodzi o syntezę z estru malonowego i podobne, to MeOH jest sporo tańszy, bez porównania łatwiej się go odwadnia i jest do tego celu równie dobry co EtOH. Zapytałem kiedyś znajomej pani doktor czemu wszystkie tego typu reakcje robi się w EtOH skoro w MeOH idzie o wiele lepiej, jest tańszy i w ogóle, to odpowiedziała, że nie ma po temu żadnych racjonalnych przesłanek prócz tradycji stosowania EtOH![/url]

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

6 gru 2008, o 14:28

Chciałbym odświeżyć temat. Co powiecie na odwadnianie bezwodnym siarczan sodu? Czy on utworzy aż hydrat dziesięciowodny?

12 maja 2009, o 21:34

Spróbuj. Etanol mocno wiąże wode dlatego nie da się oczyścić przez destylacje więc może i siarczan sodu nie da rady. Kto ma alkoholomierz niech sprobuje. Arion nie alkoholaty tylko alkoholany i, alkohole wiążą się tylko z litowcami.

14 maja 2009, o 16:41

Sory że post pod postem. Ale zauważyłem mój błąd. Niezrozumiałem o co dokładnie Ci chodzi wiec sorki Arion. Tyle czytałem ale nie spotkałem się z czymś takim jak alkoholaty.

14 maja 2009, o 16:49

Mhm mam etanol ok 50% dosyć czysty czy właściwe będzie teraz odwadnianie tlenkiem wapnia? Czy higroskopijność powstałego wodorotlenku nie pozwoli na destylację wody?
Słyszał ktoś może o destylacji z dodatkiem gliceryny? Coś podobnego do dodania benzen tylko nie znam szczegółów a coś takiego na pewno jest.

14 maja 2009, o 17:02
Nauczyciel

Mhm mam etanol ok 50% dosyć czysty czy właściwe będzie teraz odwadnianie tlenkiem wapnia? Czy higroskopijność powstałego wodorotlenku nie pozwoli na destylację wody?
Słyszał ktoś może o destylacji z dodatkiem gliceryny? Coś podobnego do dodania benzen tylko nie znam szczegółów a coś takiego na pewno jest.

50% ma dużo wody. Destylacją zatężysz go spokojnie do 80% i więcej. Obowiązkowy jest termometr. Potem możesz pomyśleć o sposobach chemicznych. Przecież spirytus 95% otrzymywany jest przez rektyfikację i destylację "wina" ziemniaczanego.

Właściwy temat jest tu:
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=17817

A co do alkoholatów - w niektórych solach, a także w r-rach jony otoczone są przez cząsteczki wody, tu rolę cząsteczek wody przejmuje alkohol (ze względu na atom tlenu grupy OH)

14 maja 2009, o 18:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]