Witam
Jeżeli ma to byc na stałe ( a nie do zdjęcia ) to swietliki sie zupełnie nie sprawdzą, bo ich codzienna wymiana jest mecząca i kosztowna. Również uważam ze dobrym pomysłem są diody , głównie ze względu na małe wymiary i mały pobór prądu.
Szanowny projektant wyraźnie walczy jednak zeby nie uzywało to energii elektrycznej ( lub jak najmniej ) . Wydaje mi sie że warto wykorzystać elementy które odbijają światło
Fluorescencyjne farby oraz wszelkie folie aluminiowe, lusterka, pryzmaty( bardzo ciekawy efekt rozszczepienia światła białego na pełne widmo kolorów ) itp.
Zależy też jakim budżetem dysponujesz. ciekawy efekt w ciemności z pewnością będą dawac różnokolorowe lasery- ich wadą jest niewątpliwie cena oraz czasem ryzyko uszkodzenia wzroku. Co do tego czy będą tam pasować nie będe sie wypowiadał.
Jeżeli chcesz robić wnętrze futurystyczne rzeczywiście dobrym rozwiązaniem będzie uzyskanie efektu żywych barw z matowego źródła. Jeżeli zaś nie musi być to az tak efekciarskie proponuje operować wyłącznie światłem białym.
Takie moje nocne rozważania
pozdrawiam