Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Czy nafta jest rozpuszczalna w alkoholach? 
Autor Wiadomość
Post Czy nafta jest rozpuszczalna w alkoholach?
Witam.

Mam takie nietypowe pytanie. Czy nafta jest rozpuszczalna w niższych alkoholach (etanolu, izopropanolu) w jakimkolwiek zauważalnym stopniu?

Nigdzie nie doszukałem się odpowiednich informacji na ten temat...

Niby nie powinna być (jako substancja typowo niepolarna), ale np. wiem, że benzyna oczyszczona bardzo dobrze rozpuściła się w 96-%-owym etanolu (sprawdzone doświadczalnie...)... :?

Mam nadzieję, że może znajdzie się ktoś na tym forum, kto wie na ten temat coś więcej niż można wywnioskować z sieci - i że zechce się tą wiedzą tutaj podzielić.

Pozdrawiam!

6 paź 2008, o 21:21

etanol miesza się praktycznie bez ograniczeń z heksanem, eterem dietylowym, toluenem CCl4, glikolem etylenowym, wodą itp... więc myslę ze tak. Dane pochodzą z tablic adamantan.

PS Vel, vS = this motherfucker, spam provider and neokiller is back ;-)

7 paź 2008, o 20:44

z tego co mi wiadomo nafta to mieszanina weglowodorow c11-c15 wiec z heksanem nie ma co raczej porownywac
sprobowalem doswiadczalnie:
-nafta swietlna+denaturat(ok 95% uwazam ze takie stezenie w tym przypadku wystarczy ale moge sie mylic)
probowalem w temp pokojowej i wychodzi na to ze sie nie rozpuszcza

wydaje mi sie ze z propanolem tez nie
pzdr

7 paź 2008, o 22:48

A w jakich proporcjach wymieszałeś naftę i denaturat? Nie żebym coś wniósł do tematu, ale ciekawi mnie to :wink:

forum biologiczno-chemiczne

8 paź 2008, o 02:42

Sprawdzałem też, jak będzie sprawa wyglądała w przypadku parafiny ciekłej - obie ciecze nie wymieszały się, natomiast parafina powoli opadła na dno probówki... :?

Nafta jest chyba mniej gęsta niż ciekła parafina, ale zastanawiam się, czy opadnie na dno po dodaniu do alkoholu*, czy utworzy warstwę na powierzchni.

Pozdrawiam.

* (EtOH albo izopropanolu)

8 paź 2008, o 16:03
Tak na marginesie: dlaczego na tym forum nie można edytować własnych postów? ?? :?

8 paź 2008, o 16:05

Edit został wyłączony bo były jaja polegające na usuwaniu treści wszystkich swoich postów przez danego usera.

8 paź 2008, o 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]