Witam wszystkich.
ma ktoś może pomysł w jaki sposób wykonać ekstrakt z zielonej herbaty ? nie chodzi mi o ekstrahowanie kofeiny. chodzi mi o to aby ekstrakt zawierał możliwie jak najwięcej epilogalusokatechina (EGCG). myślicie, że można po prostu zalać gorącą wodą a później odparwać ?
12 paź 2008, o 17:41
dewat
Re: Ekstrakt z herbaty.
dewat napisał(a):
Witam wszystkich. ma ktoś może pomysł w jaki sposób wykonać ekstrakt z zielonej herbaty ? nie chodzi mi o ekstrahowanie kofeiny. chodzi mi o to aby ekstrakt zawierał możliwie jak najwięcej epilogalusokatechina (EGCG). myślicie, że można po prostu zalać gorącą wodą a później odparować ?
oczywiście miało być epilogalusokatechininy (chyba tak to się odmienia?), niestety nie wiem dlaczego ale nie mogę edytować postu.
12 paź 2008, o 17:47
oktol
Wyczerpująca ekstrakcja wodą w zupełności wystarczy. Ekstrakcję najlepiej przeprowadzić w aparacie Soxhleta. Oczywiście ekstrakt nie będzie zawierał jedynie galusanu epigalokatechiny, będzie tam również ktachina, epikatechina, i inne. Rozdzielenie tej mieszanina to już o wiele bardziej skomplikowana sprawa - najlepiej HPLC
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości