Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Oczyszczania staroci. 
Autor Wiadomość

Post Oczyszczania staroci.
Znajomy chodzi z wykrywaczem metali i szuka staroci pod ziemią. Gdy coś znajdzie próbuje to oczyścić z rdzy i innych paskudztw. Prosił mnie żebym się zapytał tutaj w jego imieniu, czym najlepiej czyścić przedmioty z zanieczyszczeń, (jeśli są pomalowane to tak żeby farby nie zniszczyć). Ktoś mu polecił winian sodowo-amonowy. Wiecie, co to? Gdzie można kupić? W jakiej cenie? A może wy znacie jakieś substancje do oczyszczania?

12 paź 2008, o 11:28
Nauczyciel

Post Re: Oczyszczania staroci.
aceton1986 napisał(a):
Znajomy chodzi z wykrywaczem metali i szuka staroci pod ziemią. Gdy coś znajdzie próbuje to oczyścić z rdzy i innych paskudztw. Prosił mnie żebym się zapytał tutaj w jego imieniu, czym najlepiej czyścić przedmioty z zanieczyszczeń, (jeśli są pomalowane to tak żeby farby nie zniszczyć). Ktoś mu polecił winian sodowo-amonowy. Wiecie, co to? Gdzie można kupić? W jakiej cenie? A może wy znacie jakieś substancje do oczyszczania?

Zależy czego.

Zardzewiałą stal najlepiej czyścić kwasem fosforowym - odrdzewiaczem.
Zczerniałe srebro za pomocą folii aluminiowej i ciepłej wody z solą.

Jak chcemy być bardzo delikatni to można pastą diamentową, ale to naprawdę żmudne...

Winian sodowo-amonowy to winian sodowo amonowy :P sól kwasu winowego. Zapewne w chemicznym, albo na forum, jak wszystko :)

12 paź 2008, o 13:31

o czyszczeniu przedmiotów poświęcony jest cały dział na www.poszukiwanieskarbow.com myślę że tam najlepiej sobie o tym poczytać bo ludzie na co dzień mają ten problem. a czyszczenie wykopalisk kwasami to zły pomysł ponieważ niszczysz bardzo trawiony przedmiot. najlepsza elektroliza i cierpliwe moczenie w nafcie a później szczotka mosiężna. pozdrawiam i życzę owocnych łowów:)

13 paź 2008, o 07:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]