Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Położenia podstawników
Jakie położenia podstawników mogą występować w w-wodorach wielopierścieniowych?
Na lekcji pani podała nam ofc:
1,2 itd...np. 1-bromonaftalen
alfa i beta np. beta-nitronaftalen; jako pd. kazała znaleźć jakie położenia jeszcze występują... No więc jakie?
w przypadku kilku podstawników zapewne jeszcze orto- meta- i para- odpowiednio położenia (1,2), (1,3) i (1,4) zobacz w przypadku ksylenów na Wikipedii. a i doprecyzuj pytanie bo nie do końca wiemy o co chodzi.. w przypadku cykloheksanu masz jeszcze położenia e i a (ekwatorialne i aksjalne) i masę innych. wiec?
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
14 paź 2008, o 19:02
Garet
A czy ksylen lub cykloheksan jest wielopierścieniowy? W podręczniku pisze że wielopierścieniowe w-wodory to pochodne benzenu typu naftalen, antracen, fenantren etc.
Co do tego czerwonego to już nieważne, dopytałem się w szkole(w sumie mogłem poczekać zamiast spamić forum) a co do tych położeń to chodziło o położenie gamma (żal) - podstawniki przy środkowym pierścieniu antracenu takowe posiadają. Dziwie się tylko, że nie mogłem znaleźć nic na ten temat w necie...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości