Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Capon 
Autor Wiadomość

Post Capon
Mam mały problem.... Ten cały lakier nitrocelulozowy się nazywa capon prawda? Dzisiaj go kupilem, tylko zanim otworze chce wiedziec czy to na pewno jest ten. Oto dane:
Domalux (R) CAPON EXTRA, podkład wiążący, bebarwny.
Zawiera: toluen.
Domalux Capon Extra - podkład wiążący nitro modyfikowany
Nic nie pisze o nitrocelulozie.. Czy to na pewno jest to?

16 paź 2008, o 14:37
*

Post Re: Capon
Extract napisał(a):
Mam mały problem.... Ten cały lakier nitrocelulozowy się nazywa capon prawda? Dzisiaj go kupilem, tylko zanim otworze chce wiedziec czy to na pewno jest ten. Oto dane:
Domalux (R) CAPON EXTRA, podkład wiążący, bebarwny.
Zawiera: toluen.
Domalux Capon Extra - podkład wiążący nitro modyfikowany
Nic nie pisze o nitrocelulozie.. Czy to na pewno jest to?

Nie pisze? Oczywiście że tak ;)
Poza tym do czego to chcesz używać, w większości przypadków każdy lakier zrobi robotę, zresztą większość lakierów to tzw. lakiery NC, więc oparte na mieszaninie NC z toluenem, ewentualnie ksylenem czy acetonem.

Korzystając z tematu zapytam; czy w sklepach jest do dojechania lakier polistyrenowy? Czy w ogóle coś takiego istnieje, jest używane, czy ma zbyt słabe właściwości fizyczne? Oczywiście wiem że jego wykonanie jest dziecinnie proste, pytanie jest czysto teoretyczne. Właśnie sobie roztwarzam styropian ;) będzie dobre do zagęszczenia paliwa fugasowego.

MAM CIĘ!

16 paź 2008, o 16:24
SianoPIS!

Potrzebne mi do bindowania gwiazdek.. A w tym pisze tylko ze zawiera aceton a nie ma nic o nc. wymienic go?

16 paź 2008, o 17:02
*

Kupiłeś prawidłowy. Może nie ma nic o NC, ale to jest lakier NC i nawet jeśliby nie był to i tak obstanie. BTW powiem że do bindowania gwiazdek według mnie lepsza by była dekstryna, którą można łatwo przyrządzić ze skrobi ziemniaczanej. No chyba że przepis mówi wyłącznie o lakierze NC.

Jeśli koniecznie chcesz żeby zawierał tylko NC i rozpuszczalnik, kup sobie aceton i paczkę piłeczek pingpongowych, połam, wsyp do acetonu i zostaw w ciepłym miejscu na noc, lub dłużej, broń Boże nie ogrzewaj, chyba że masz chłodnicę zwrotną i zestawisz łaźnię wodną - wtedy grzej do woli :), rozpuści się znacznie szybciej. Otrzymany lakier będzie nieprzejrzysty, ze względu na jakiś "udziwniacz" dodany do pingpongów. Możesz też zamiast nich użyć styropianu, lakier będzie miał podobne właściwości, tylko będzie przejrzysty. W przypadku styropianu obserwujemy również znacznie szybsze rozpuszczanie.

MAM CIĘ!

16 paź 2008, o 17:14
SianoPIS!

Ok :D Dzięki, bo przeczytalem o tak zwanych strzelajacych gwiazdkach... Chcialbym ich sprobowac i wyszly miękkie... Bo czytalem ze wiekszosc osob binduje caponem, to go kupilem. Widzialem tez gdzies filmik jak gosciu odpalal gwiazdke taka o skladzie Pb3O4/Al/CuO bindowana lakierem nc i strzelalo. To sprobowalem ale gwiazdki sa miekkie i zamiast trzaskac spalaja sie kopcacym plomieniem :/ Mozesz mi powiedziec ile caponu nalezy wlac na 100g mieszanki?

16 paź 2008, o 18:36
**

Czy taki lakier "własnej roboty" nadaje się do bindowania gwiazdek np Green TT ? Bo jakoś w każdym sklepie budowlanym są lakier po 1l (A zanim ja wykorzystam ten litr.... to minie kilkadziesiąt lat). I ile dać acetonu na 4 ping-pongi ?

Szelki nałogiem...

S&C podstawą...

Brak kasy zwątpieniem...

Lecz nowe odczyny pocieszeniem...

16 paź 2008, o 19:13
SianoPIS!

Lakier nc można dostać w każdej makchemii ja używam tylko jednego lakieru "Lakier Nitro polifarb" :D i mi wystarcza. Nie jest to co prawda nitroceluloza rozpuszczona w acetonie/toluenie ale do gwiazdek spełnia swoją rolę i można go nazwać lakierem NC.
Co do tych piłeczek, słyszałem o tym, ale weź pod uwagę, że to nie jest nitroceluloza ;) Tak samo styropian (nic innego jak polistyren) Ale bindować powinno bardzo dobrze :D Ja polecam jednak poczciwe lakiery nc. Wcale nie są drogie (od 5 zł 200ml) i spełniają swoją rolę idealnie.
Pozdrawiam,
Imaginus.
PS: Wybaczcie te odpowiedzi z innych kont... Przychodzi do mnie czasami trzech kumpli, z czego dwóch ma tutaj konta, którzy nie mają dostępu do internetu, ja mam na kompie ustawione automatyczne logowanie na moje konto (Imaginus) i jak chcą coś pisać to przy logowaniu automatycznie loguje się na moje konto. Wybaczcie.

16 paź 2008, o 19:26
Post Zapytanie
Dla czego masz dwa konta na forum ?? :roll:
Imaginus i Extract mają to same IP ?? regulamin forum znasz masz już 2 warny na koncie ,

eko

16 paź 2008, o 23:02

Przychodzi do mnie czasami trzech kumpli, z czego dwóch ma tutaj konta
więc jak się kolega zalogował z jego kompa to ma to samo IP..... a tak do tematu to dobre lakiery nitrocelulozowe sa w sklepach modelarskich pod nazwą nitrocelon a jak nie pod ta nazwa to poprostu lakier do naciągania poszycia (papieru japońskiego) w szybowcach. pozdrawiam

17 paź 2008, o 02:49
SianoPIS!

@up... Dokładnie tak. Co do lakierów, może jak skończy mi się mój, spróbuję kupić ten z modelarskiego :D Czyli mam powiedzieć, że ma być lakier do naciągania poszycia? Nie wiesz ile ten lakier może mieć % NC? Spróbowałbym czegoś innego w końcu :D
Pozdrawiam,
Imaginus.
PS: Jakbym (Imaginus) wyzywał kogoś na pw z mojego konta, to proszę wybaczcie, jeden ze znajomych zalogował się i prawdopodobnie narobił trochę zła tu i gdzie indziej :s Wybaczcie.

/taa, a świstak siedział i zawijał je w te sreberka... /Ray

bez komentarza
nicnoweg

17 paź 2008, o 15:11

@Imaginus, polecał bym Ci lepiej zabezpieczać swoje konto(/a?!), jeżeli twoi koledzy nie potrafią normalnie użytkować internetu/forum, to nie dawaj im dostępu do niego z Twojego komputera. Przykładowo tak jak wspomniałeś ktoś mógł by zwyzywać jakiegoś użytkownika, ten nie potraktował by tego jako żartu i skierował sprawę na policję - ci by doszli po IP z czyjego komputera wyszły wyzwiska i sprawa gotowa. (mój kolega miał podobny problem na szczęście skończyło się tylko upomnieniem od policji)

17 paź 2008, o 20:25
SianoPIS!

Dokładnie, wyjaśnione (mam nadzieję...) już nikogo nie dopuszczam do kompa.. :S
Co do tematu. Jaki lakier NC polecacie najbardziej? Myślałem, że jak mój się cały skończy (jeszcze jakieś 200-250ml) zakupię nowy, może ten z modelarskiego... Co sądzicie o caponie?

17 paź 2008, o 22:18

a klej taki wygląda i kosztuje tyle np w sklepie we wro http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=2118 pozdrawiam

17 paź 2008, o 22:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]