Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
I zasada termodynamiki 
Autor Wiadomość

Post I zasada termodynamiki
cześć bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań z I zasady termodynamiki. Nie chcę zeby ktoś mnie wyręczał ale naprowadził ..mniej wiecej powiedział jaka jest droga do rozwiązania..bo nie do konca wiem jak sie za to zabarc albo zle interpretuje :

1. powietrze o temperaturze 0 deg znajdujące sie w pomieszczeniu o pojemności 1000 m3 pod ciśnieniem 1 atm. zostało ogrzane do temperatury 10 deg . 1% uzyskanego przez powietrze ciepła zostało przekazane do popjemnika zawierającego 100 kg sproszkowanego glinu o temperaturze równej temperaturze ogrzanego powietrza Cv (powietrze)= 30 J.mol -1 K-1 , Cp (Al)/(J.mol-1.K-1)= 20.7+0.0012(T/K). Obliczyć temperature końcową glinu M(Al)=27

2. Ile ciepła należy dostarczyć aby ogrzać 27 kg glinu od temperatury 290 K do 500 K. Ciepło molowe glinu zależy od temperatury w następujący sposób: Cp/(J mol-1K-1)=20,67 +12,39*10-3( T/K) . Ile wynosi zmiana entalpii tego procesu.?

Nie do konca mam pojecie jak wykorzystac zależność ciepła molowego od temperatury .

Bardzo prosze o pomoc

20 paź 2008, o 11:01

Może dużo nie wniosę do tematu ale nakieruję Cię gdzie o to możesz się zapytać i na pewno Ci odpowiedzą.
Szukaj na forach mechanicznych uczelni, technikum lub forach fizycznych.
Jestem mechanikiem z zawodu, kiedyś rozwiązywałem takie zadania ale teraz już nie pamiętam jak to się robiło :/
Musisz ustalić jaka to jest przemiana( izo bara, izo chora ), wziąźć wzory z danej przemiany i kombinować.
Tyle mogę pomóc. Powodzenia

20 paź 2008, o 14:17

20 paź 2008, o 15:31

tutaj

To jest praktycznie to samo co pierwsze zadanie. W drugim zastosuj rachunek całkowy i postępuj analogicznie do pierwszego zadania.

21 paź 2008, o 07:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]