Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
pare związkow 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2004, o 23:13
Posty: 30
Post pare związkow
czy moga sie do czegos przydac octan sodu i chlorek wapnia?


Ostatnio edytowano 21 gru 2004, o 20:37 przez town, łącznie edytowano 1 raz



10 paź 2004, o 18:14
Zobacz profil
Post 
chlorek wapnia-preparat suszący, wykrywanie jonów np.siarczanowych...


10 paź 2004, o 19:53
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
Chlorek wapnia możesz użyć do stworzenia roślinki w aszkle wodnym!


13 paź 2004, o 18:15
Zobacz profil
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Zależy czy masz to bezwodne czy nie. Octan sodu bezwodny (możesz go wysuszyć) może ci się przydać do zrobienia lodowatego kwasu octowego.

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


14 paź 2004, o 16:48
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
Co to jest ten lodowaty kwas octowy??


15 paź 2004, o 15:43
Zobacz profil
@GROŹNY WOŹNY
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23
Posty: 389
Lokalizacja: CLK KGP
Post 
kwas octowy >98% krzepnie cos kolo 11*C przez to lodowaty

_________________
"dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"


15 paź 2004, o 15:51
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
Aha! Sorki że zboczę z tematu! Ale ponoć można otrzymać kwas octowy w w wyniku fermentacji! CZy zna może ktos przepis na to!!


16 paź 2004, o 20:09
Zobacz profil
@ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57
Posty: 1246
Post 
mozna to tak zawany ocet winny. W suemie tovsie go tak otrzymuje na sakle przemyslwoa. robi sie go jak normlane wino, tylko ze sie daj prawie nic cukru (Tata tak powiedział). Ale to nie bedize lodowaty, bedzie epwnie mocno rozcieńzony.

_________________
Obrazek


16 paź 2004, o 20:52
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
Ponoc trzeba mieć drożdże winne! A czy ocet 10 procentowy można zatężyć, jakoś??


16 paź 2004, o 21:04
Zobacz profil
@ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57
Posty: 1246
Post 
nie trzeba miec dorodzy bo przeca jak robisz wino to nie musisz daawc drozdzy bo sa one na owocach. A tak wogle to droze sa tanie kupisz po okolo 2 złote.

_________________
Obrazek


16 paź 2004, o 21:09
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
Nie chodzi o cenę drożży! Gdzies czytałem że są różne rodzaje drożży! Do octu stosuje się drożdże octowe, a d o wódki inne! takie ze sklepu to nie te!


16 paź 2004, o 21:12
Zobacz profil
Post 
drożdże inne,,, bo do wina potrzebne są winiarkie-nie śmierdzą i winko smakuje jak wikno a nie żulska jagodzianka ;)


16 paź 2004, o 21:25
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
No tak ale do octu jakie są potrzebne??


16 paź 2004, o 21:34
Zobacz profil
Post 
co do octu? heh,,, robi sie zacier z bylejakich drożdzy to destyluje i przepuszcza powietrze lub utlenia alkochol innymi sposobami... i powstaje "kwas octowy" ? eee o ile pamiętam :wink:


16 paź 2004, o 21:45
@ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57
Posty: 1246
Post 
na Vortalu teraz napisalem artykul o produkcji aldehydu octowego, podczas niego powstaje kwas octowy, da sie obrucic trak rekacje ze beidze powstawal tylko kwas octowy, jak pewnie przestaniemy wpuszczac CO2 to aldehyd octowy pod wplywem bakteri w poweiwtrzu zrobi sie w kwas octowy.

LINK: http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=105

_________________
Obrazek


16 paź 2004, o 21:50
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22
Posty: 243
Post 
N o trak> ale jak zatężyć ocet?? np taki 10%


16 paź 2004, o 21:58
Zobacz profil
Post 
najpierw zobojetniasz ocet NaOH i otrzymujesz octan sodu, potem odparowujesz wode i suszysz ten octan, nastepnie destylacja z kwasem siarkowym min. 95% i lodowaty gotowy


16 paź 2004, o 23:16
@GROŹNY WOŹNY
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23
Posty: 389
Lokalizacja: CLK KGP
Post 
ludzie darujcie sobie otrzymywanie octowego z octu to nieekonomiczne wiecie jak wyglada metoda przemyslowa tzw orleanska
jak bede mial wiecej czasu to skrobne a bakterie octowe sa w occie sparzywczym bo sie go nie pasteryzuje dlatego jest to doskonale zrodlo takowych 8)

_________________
"dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"


18 paź 2004, o 14:10
Zobacz profil
****

Dołączył(a): 30 paź 2004, o 12:04
Posty: 174
Post 
Octan sodu przyda się do otrzymywania kwasu octowego i jego bezwodnika, a chlorek wapnia do suszenia, otrzymywania chloru i związków wapnia.


1 lis 2004, o 16:51
Zobacz profil
Post 
Fermentacja octowa polega na utlenianiu alkocholu etylowego do kwasu octowego reakcja przebiega w ten sposob:
CH3CH2OH+O2---->CH3COOH+H2O + E
nom i oczywiscie powastaja produkty uboczne gluwnie rozne substancje aromatyczne a ich ilosc i rodzaj zalezy od rodzaju i ilosci bakteri mlekowych.
Taki male doswiadczenie:
Skórki od jablek wsadz do szklanego sloika zalej ciepla woda i dodaj 2-3 lyzeczki cukru. słuj przykryj szmatko i odstaw na dwa tygodnie. Przez ten czas bedziesz obserwowal zachodzace zmiany a po 2 tygodniach powinien pojawic sie kozuch a zalewa powinan mic zapach octu ;) I masz wlasny kwas octowy ;)


1 lis 2004, o 18:23
PROFESJONAŁ

Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00
Posty: 755
Lokalizacja: From beyond
Post 
Delta napisał(a):
Fermentacja octowa polega na utlenianiu alkocholu etylowego do kwasu octowego reakcja przebiega w ten sposob:
CH3CH2OH+O2---->CH3COOH+H2O + E
nom i oczywiscie powastaja produkty uboczne gluwnie rozne substancje aromatyczne a ich ilosc i rodzaj zalezy od rodzaju i ilosci bakteri mlekowych.


Kwas octowy powstaje w wyniku metabolizmu alkoholu etylowego u bakterii octowych a nie mlekowych.

_________________
Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją ;-)


29 gru 2004, o 17:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2004, o 16:29
Posty: 128
Post 
ja czytalem, ze octan sodu (tak, octan, nie tiosiarczan) znajduje sie w ogrzewaczach przenosnych i moze tworzyc ciecz przechlodzona, ale ile jest w tym prawdy to nie wiem


30 gru 2004, o 14:45
Zobacz profil
Post ....
Jest też sposób z wiórkami z drewna bukowego, otrzymuje się w ten sposób najczystszy ocet winny bo z samego właściwie wina (ze skórek jabłka jest jabłkowy na przykład), do rpionowo postawionej rurki wsypuje się wiórki bukowe i ugniata potem przez to trzeba przepuścić kilka razy wino i gotowy ocet winny.


26 lut 2005, o 02:55
Post 
a jeszcze octan sodu można użyć do otrzymania metanu CH3COONa + NaOH --> CH4 + Na2CO3 przez stapianie z wodorotlenkiem sodu


26 lut 2005, o 14:38
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lut 2005, o 20:14
Posty: 122
Lokalizacja: bydgoszcz(zachem) :D
Post elektroliza
witam!!!
A co by się stało gdyby przeprowadzić elektrolizę stopionego octanu sodu??? W końcu to sól i pewnie przewodzi prąd. Może dało by się otrzymać sód?

_________________
Do we get it? NO! Do we want it? YEAH! This is the new shit.Stand up and admit.
Obrazek
Obrazek


19 mar 2005, o 20:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..